in

Afacerea Talpes – Gradina Tomis

Afacerea e veche si faptul consumat si prescris, dar merita sa aflam amanuntele dupa ce am intrat in posesia contractului de vanzare-cumparare intocmit in 2010. Antecontractul de vanzare -cumparare a fost autentificat in octombrie 2010 la un birou notarial din Comuna Glina- judetul Ilfov. Vanzatorul – Regia Autonoma a Distributiei si Exploatarii Filmelor – RADEF, a fost reprezentata printr-un mandatar – Negruti Marcel, iar cumparatorul Talpes Giuliano a semnat din partea societatii ALT TREND MG SRL . Obiectul tranzactiei – Imobil situat pe bulevardul Ferdinand Nr 9A, reprezentand activul “ Gradina de Vara Tomis “, compus din constructia C1-spatiu comercial P+1e partial, cu o suprafata construita la sol de 646 m.p. si suprafata construita desfasurata de 984 m.p. si terenul intravilan aferent in suprafata de 2.156 m.p .

Un astfel de teren in zona 0 a Constantei valoreaza azi o caruta de bani. Talpes a pus mana pe el platind suma de 221.500 euro fara TVA. Daca ne raportam la preturile din zona, terenul ar valora aproximativ 1.500.000 euro. Talpes a pus mana pe aceasta comoara dupa ce a prezentat RADEF-ului o lunga lista cu amenajari si imbunatatiri a cladirii. De exemplu ; amenajare Snack Bar in interior si platforma patinoar . Fiind locatar in baza contractului de locatiune nr. 624/23.03.2004, acesta a beneficiat de dreptul de preempţiune . Vanzarea a avut la baza certificatul fiscal nr S34236/16.03.2011 emis de SPIT Constanta, din care a rezultat ca imobilul este in circuitul civil si este liber de sarcini. Suma achitata a fost in lei – 926.224 lei conform facturilor fiscale nr. 9395627 PJ/ 11.10.2010 – nr.9396846 PJ/17.03.2011. Talpes a platit apoi pentru intabularea Gradinii Tomis pe numele societatii ALT TREND MG SRL, suma de 4691 lei cu OP/2011 si alti aproape 7000 lei au ajuns ca onorariu la biroul notarial. Nici o afacere nu a mers insa.

Patinoarul a fost inchis, barul de la intrare a rezistat si el un an, iar apoi Giuliano a abandonat pur si simplu imobilul. Anul trecut a fost nevoit sa il securizeze blocand caile de acces cu tabla. In interior, natura si-a intrat in drepturi, pe locul patinoarului fiind acum o mini-padure. Saptamanal, cladirea este verificata de un barbat. Avand in vedere ca a purtat de cateva ori o uniforma cu insemnele RAJA, legaturile se pot face usor.

Nepot de general SIE

Familia Talpes este de notorietate. Ioan Talpes a fost sef al Serviciului de Informatii Externe (SIE) in perioada 1992 – 1996, fost ambasador al Romaniei la Sofia, in perioada 1997 – 1999 si fost consilier prezidential al lui Ion Iliescu, pe probleme de securitate nationala in ultimul mandat al acestuia. Fiul acestuia – Ioan Codru Talpes (nascut la 29.11.1971), este cunoscut ca mare afacerist. Neoficial, la mal de mare, Codru Talpes ar fi in spate la SC Euro Vial Trading Company SRL Constanta (inmatriculata la ORC sub nr. J13/1719/1995), societate care in acte apare ca apartinand numitilor Palimaru Constantin si Ion Vacaru. Codru ar fi cel care a tranzactionat o cantitate de 450 tone de combustibil Tip A in ianuarie 2001, marfa luata de la o societate de stat si care dupa mai multe operatiuni succesive prin intermediul SC Gentil Com Impex SRL Bucuresti, a disparut pur si simplu. Giuliano Talpes este baiatul fostului consilier de la RAJA, Gheorghe Talpeş (decedat in 2015). Fratele mai mic al generalului SIE, Gheorghe Talpes a lucrat pana in decembrie 1989 la barul de la Hotelul Continental din Constanta. Implicat in afaceri si constructii de imobile, Gheorghe Talpes ar fi fost asociat impreuna cu Mergeani Dimciu si Viorel Grigorenco la SC Phoenix Shipping and Trading LTD Co SRL Constanta. Dupa moartea lui Gheorghe, Giuliano a preluat fraiele si a incercat, fara succes insa , sa faca afaceri in domeniul imobiliar. Gradina de vara Tomis nu este singurul imobil care este abandonat de Talpes junior. La doi pasi de magazinul Tomis se afla o cladire ce apartine familiei Talpes. Casa lipita de mall, este in stare avansata de degradare fiind acoperita cu un mes ce mascheaza zidurile prabusite.

Scris de Marius Stirbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Cladirea Consulatului Greciei – abandonata si plina de buruieni

FEDERAȚIA SINDICATELOR TRANS-CONEX solicită stoparea inițiativei Ministerului Transporturilor de a transfera către autoritățile locale porturile de pe malul Dunării