30.4 C
Constanța
luni, iulie 15, 2024

AGRESATĂ DE SOȚ ȘI GONITĂ ÎN TOIUL NOPȚII, A GĂSIT PUTEREA DE A CERE AJUTOR

– LOCUINȚA PROTEJATĂ VICTIMELE VIOLENȚEI DOMESTICE, UN SERVICIU AL DGASPC CONSTANȚA, A SCHIMBAT 26 DE VIEȚI ÎNTR-UN AN DE LA DESCHIDERE
– 0341921, TELEFONUL VICTIMELOR VIOLENȚEI DOMESTICE
„Eu cu soțul meu m-am cunoscut în Spania, la Biserica Adventistă, părinții mei sunt adventiști și sora lui. Eu nu visam să fie ceva între noi, doar amici. El, de când ne-am cunsocut era violent. A sărit la fratele meu la bătaie“.
Așa își începe povestea de viață Claudia, o tânără care, în urmă cu 13 ani a crezut că și-a întâlnit sufletul pereche alături de care va trăi fericită până la adânci bătrâneți. Avea doar 15 ani pe atunci, un copil naiv și îndrăgostit. Cu toate că familia ei s-a împotrivit relației cu acest bărbat, Claudia era prinsă într-o lume în care se visa fericită, iubită, ocrotită. Din cauza lui și a temperamentului său violent, dar și pentru că fata nu a vrut să se despartă de el, părinții au gonit-o de acasă.

„În primii ani era totul bine. Se purta foarte frumos. De când a venit primul copil, de la vârsta de 20 de ani, totul s-a schimbat. A început să mă jignească, pe urmă să mă și lovească“, povestește Claudia.

Când fetița lor a împlinit 2 anișori, s-au reîntors în țară iar lucrurile s-au agravat. Au urmat nenumărate episoade de violență. A fost și gonită de acasă de foarte multe ori, Claudia locuind mai mult prin vecini, iar copiii, căci, ulterior, familia s-a mărit cu încă un membru, au avut foarte mult de suferit. S-a reîntors de fiecare dată la el, pentru că îl iubea și pentru că el o căuta mereu. Plângea, își cerea iertare și, de fiecare dată, promitea că nu își va mai pierde cumpătul. Claudia a încercat să se refugieze la părinți dar el a aflat că este acolo și a început să îi amenințe.
„M-a dat la ora 2 noaptea pe stradă. M-am întors înapoi și l-am rugat foarte mult să mă lase, ca să pot să plec a doua zi. El a plecat la muncă și nu se aștepta să plec. Am avut curajul să plec departe, chiar dacă nu am avut un ban în buzunar. Am abut curajul să-mi iau copiii și am plecat la părinți“, spune Claudia.
Însă, un ultim act de violență a determinat-o să ceară ajutor. A aflat de Locuința Protejată Victimele Violenței Domestice din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța. Nu a stat pe gânduri și a decis că este timpul să fie puternică pentru copiii ei.
Acum, Claudia este în plin proces de divorț și își continuă studiile. Dorește să își deschidă propria afacere în domeniul înfrumusețării corporale.
„Pentru copiii mei îmi doresc să fie lângă mine, să învețe bine, să meargă la școală. Îmi doresc să aibă un trai mai bun. Îmi doresc și o familie unită, mare, dar despre asta voi mai vedea după ce îmi termin studiile și îmi rezolv toate problemele“, a declarat Claudia.


Combaterea violenţei în familie reprezintă o prioritate pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa. Ca urmare, începând cu data de 4 martie 2020, a fost deschis un nou serviciu dedicat victimelor violenţei domestice – Locuinţa Protejată Victimele Violenţei Domestice. Acest lucru a fost posibil în cadrul proiectului „Venus- Împreună pentru o viaţă în siguranţă”, implementat de Agenția Națională de Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța. Obiectivul acestui proiect este reducerea numărului de persoane aparţinând grupurilor vulnerabile, prin furnizarea unor servicii sociale/medicale/socio-profesionale/de formare profesională adecvate nevoilor specifice.

În cadrul proiectului, DGASPC Constanţa a înfiinţat Complexul de servicii pentru sprijinirea victimelor violenţei domestice, care are în componenţă compartimentul de consiliere „Victimele violenţei domestice”, prin grupul de suport, un cabinet de consiliere vocaţională şi o locuinţă protejată.

„Victimele violenței în familie pot apela Serviciul de Urgență 112 și, în general, așa au decurs lucrurile – ele au apelat serviciul 112 și au fost îndrumate către noi; pot alepa la numărul de telefon 0341921 oferit de DGASPC Constanța, un serviciu gratuit, disponibil 24 de ore din 24, astfel încât ele să primească sprijinul necesar. Există echipe mobile care se deplasează la domiciliul victimei, formate dintr-un psiholog și un asistent social, care acordă consiliere în situații de criză și, ulterior, aduc victimele către locuința protejată“, a declarat Mariana Gioga, psiholog în cadrul DGASPC Constanța.
Locuința Protejată găzduiește victimele violenței în familie alături de copiii lor și reprezintă un punct în care femeile abuzate își redobândesc încrederea și forța de care au nevoie pentru a începe o nouă viață asupra căreia să aibă controlul absolut.
„Sunt învățate să își învingă temerile. Reușesc, practic, să dobândească acea încredere în forțele proprii și faptul că ele singure se pot descurca fără un sprijin exterior este o parte importantă pentru că relația cu un agresor este o relație de codependență care împiedică dezvoltarea lor profesională“, a mai subliniat psihologul Mariana Gioga.
În decursul unui an de funcționare, serviciul Locuința Protejată Victimele Violenței Domestice, prin specialiștii care o deservesc, a influențat destinele a 26 de femei. Acestea au beneficiat de consiliere psihologică, 11 dintre ele au fost cazate în cadrul Locuinţei Protejate şi 15 victime au fost incluse în Grupul de suport. Toate cele 26 de victime ale violenței care s-au adresat DGASPC Coonstanța au fost orientate profesional/au fost consiliate vocațional în cadrul programului. Șase persoane au fost înregistrate pe piața muncii și 1 beneficiară a fost înscrisă la o unitate de învățământ în vederea continuării cursurilor școlare la fără frecvență.
******
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța a deschis, în data de 04.03.2020, Locuința Protejată Victimele Violenței Domestice, în cadrul Proiectului cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020 – „VENUS – ÎMPREUNĂ PENTRU O VIAȚĂ ÎN SIGURANȚĂ”- POCU: 465/4/4/128038, implementat de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Constanţa şi Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, având ca obiectiv specific: “Reducerea numărului de persoane aparținând grupurilor vulnerabile prin furnizarea unor servicii sociale/medicale/socio-profesionale/de formare profesională adecvate nevoilor specifice”.


Locuința Protejată – a cărei locaţie este secretă pentru publicul larg, cu atât mai mult cu cât este o formă de locuire în vederea facilitării transferului la o viaţă independentă menită să asigure protecţie, siguranţă şi securitate personală beneficiarilor – are o capacitate de 6 locuri și este deservită, ca și personal, de un coordonator de personal de specialitate care este și responsabilul de servicii sociale, un psiholog, un consilier vocaţional, personal de specialitate ce face parte din echipa de implementare a proiectului şi de cinci lucrători sociali/infirmieri (personal de specialitate ce oferă îngrijire şi asistenţă).
Locuința Protejată destinată victimelor violenței domestice face parte din Complexul de servicii pentru sprijinirea victimelor violenţei domestice, urmare a implementarii Proiectului „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță”, obiectivul specific fiind acela de a reduce numărul de persoane aparținând grupurilor vulnerabile prin furnizarea unor servicii sociale/medicale/socio-profesionale/de formare profesională adecvate nevoilor specifice – Program național de sprijin pentru victimele violenței domestice, proiect aprobat de Consiliul Județean Constanța prin Hotărârea nr. 56 din 29.03.2019. Complexul are în componenţă un Compartiment consiliere pentru victimele violenţei domestice cu grup de suport și un cabinet de consiliere vocaţională. De serviciile oferite în cadrul acestui proiect beneficiază deopotrivă femeile singure și mamele alături de copiii lor, pe o perioadă de maximum 12 luni.

 

Purtător de cuvânt
Oana Manoilă

Cele mai citite

O resedinta pe masura averii / Raica Mugurel a inceput modificarea vilei Cerchez din zona veche

Cea mai impozanta cladire din Peninsula a ajuns in...

Oil Terminal cu o noua infatisare

Sediul administrativ de pe Caraiman a fost renovat si...

In sfarsit a gasit o intrebuintare / Talpes Jr. dă spectacole in fosta Gradina Tomis

Prin SC Alt Trend MG, juniorul Talpes Giuliano a...

Ce masina conduce George Simion de la AUR

Banuitor si circumspect, asa il putem evalua pe seful...

O masina pe masura lui Gabriel Comanescu?

De obicei – se compenseaza ceva, atunci cand umbli...
spot_img

Pe aceeasi tema

Topicuri

Colectia de milioane! Masinile lui Odagiu, „bat” spre 2.500.000 Euro

Greu de crezut, dar colectia apartine unui afacerist local....

Odagiu defileaza cu Rolls Royce-ul Spectre pe Tomis

Epatare e putin spus. O masina ce poate ajunge...

Odagiu e prezent mereu la blocul de pe Primaverii

Isi parcheaza Bentley-ul peste drum, direct pe trotuar. In documentele...

Ce masina conduce George Simion de la AUR

Banuitor si circumspect, asa il putem evalua pe seful...

O masina pe masura lui Gabriel Comanescu?

De obicei – se compenseaza ceva, atunci cand umbli...

Bucovala & compania

Singur la masa, e usor abatut si cam trist. Cand...

Il puteti gasi mereu pe Grivitei

Fostul vice are un program previzibil. Mereu -  dimineata...

Categorii populare

spot_imgspot_img