in

Amintirea unui sinagogi

Pana la Revolutie, zona peninsulara era mai bogata cu un monument istoric. Din pacate – anul ’89 a coincis cu decizia autoritatilor comuniste de a demola Templul sefard din Constanța. Un an daca trecea, sinagoga de pe bulevardul Tomis – exista si azi.

In ciuda faptului ca era mai solida structural decat sinagoga askenaza de pe strada CA Rosetti, autoritatile locale au decis sa puna la pamant cladirea sefarda.

Drept dovada stau ruinele askenaze, imobilul fiind părăsit, fără acoperiș și în pericol de prăbușire. Revenind la fosta cladire de pe Tomis, Templul sefardic a fost construit între 1905 și 1908 într-un stil arhitectural gotic spaniol, dupa planurile arhitectului austriac Adolf Lintz.

Sinagoga a fost construita în locul unui templu mai vechi datând din 1867, terenul fiind donat de bey-ul Ismail Kemal. Sinagoga sefardică a fost deteriorată în timpul celui de-al doilea război mondial, când a fost folosită ca depozit de muniție, ulterior fiind renovata integral.

In acest moment, terenul pe care a existat Templul Sefard – este gol de constructii. Situata peste drum de SPIT-ul din peninsula, zona va intra in curand in santier. Vandut de Comunitatea Mozaica (pt aproximativ 300.000 euro), terenul a ajuns la un investitor imobiliar. La fata locului se mai poate vedea insa fundatia fostei sinagogi.

Evreii sefarzi din Anatolia s-au stabilit la Constanta in anul 1830. Aici, dupa au înființat o comunitate prospera, au primit in 1853 de la municipalitate – un teren pentru a fi folosit ca cimitir, iar apoi in 1867 au ridicat si o sinagogă. Pe amplasamentul viitorului Templu Sefard.

În 1885 , în Constanța locuiau 350 de evrei. Guvernul a acordat apoi permisiunea de a se stabili în orașul Constanta si pentru evreii din zona Moldovei si Munteniei. Astfel, populația evreiască a ajuns la 1000 în 1899, iar in 1930 – formau cu cele 1820 de persoane, 3 % din populație. Ca urmare a emigrării in noul stat Israel, in 1956, erau 586, în 1969 erau aproximativ 300, iar acum, comunitatea nu depaseste 20 de persoane.

M.S

Scris de Marius Stirbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Intr-o zona de case / Rezk Taha se incapataneaza sa ridice o cladire de sase etaje pe General Manu

Procurorul Marius Ţucă ar fi proprietarul cailor chinuiti