in

Barfe imobilare / Dorel Onaca si garsonierele din blocul Navrom

A fost o vreme cand asociai instinctiv marinarii romani luati ostatici, cu – Onaca. Lucrurile s-au schimbat si a venit vremea ca salvatorul sa navige acum linistit in marea politica a lui Basescu. Coleric si impulsiv, Dorel si-a facut un renume si prin stilul de afacerist veros. Cine l-a prins la sediul de afaceri pe care il amenajase la Poarta 2 , vizavi de Spitalul Port, stie despre ce vorbesc. La inceputul anilor 2000, era in top 300 cu o avere estimata la 15 milioane de dolari, acum, da din colt in colt de garsoniera. In acei ani tumultosi, Onaca era patron peste : Onacva, Onacva Group, Onacva International, Black Sea Star, Constanza Pilot, Melford Continental, Roumanian Tourism Press. Era. Incepand din 2006, prin declansarea procedurii de insolventa ceruta de APC , Onaca a tras piciorul si ca intr-un joc de domino, toate bussines-urile sau prabusit. Apoi, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor l-a acuzat de spalare de bani. Ii placea cash-ul. Orice suma care intra in conturile lui Onaca din tranzactiile efectuate in strainatate sau din creditele obtinute de la bancile romanesti, era scoasa imediat in numerar. Ca era vorba de 1 sau 10 miliarde lei vechi, banii erau ridicati cu sacosa. Politica l-a chemat apoi la sânul ei. Dupa ce a stat in dreapta tribunului Vadim la PRM , Onaca a ales fratia marinarilor si a trecut langa Basescu. Fostul scafandru a ajuns unul dintre oamenii de incredere ai fostului presedinte al tarii din perioada referendumului de suspendare a acestuia, cand i-a pus la dispozitie un imobil pentru sediul de campanie. Onaca a ,,saracit,, intre timp si din declaratiile lui reiese ca are un teren si o casa de vacanta la Mamaia, un apartament in Constanta si altul la Bucuresti. Onaca sustine ca detine si 1 kilogram de bijuterii, a caror valoare a estimat-o la 25.000 de euro. E si dator cu 600.000 de euro. Pentru ca timpul banilor la sacosa a disparut, Onaca isi castiga painea ca avocat, ( a declarat si 40.000 lei ca onorariu) dar si 335.000 de euro incasati ca persoana fizica, la Munchen, prin cesiunea unor parti sociale. In fine, declaratiile sunt una, realitatea poate fi alta.

 

Garsoniera care face pui
Blocul K4 de pe strada Traian este un imobil de suflet pentru Dorel Onaca. Un bloc imens cu cele 54 de locuinte pe care le contine, in majoritatea garsoniere. Cunoscut pe vremea lui Ceausescu ca blocul marinarilor sau a Navrom-ului, cladirea gazduieste la parter sediul Seamen’s Club – Sindicatul Liber al Navigatorilor. In afara de cateva apartamente , cladirea contine (continea la momentul constructiei), aproximativ 50 de garsoniere. Apartamentele si garsonierele, erau locuinte de serviciu pentru angajatii Navrom. Ofiterii aveau parte de apartament, iar personalul nebrevetat , de garsoniere. Dupa spargerea Navrom-ului in alte doua societati, Romline si Petromin, blocul a revenit societatii din urma. Imediat dupa Revolutie , garsonierele au putut fi cumparate de catre locatari. Astfel, la inceputul anilor 90, pe langa motoristi si ofiteri, la etajul 9 al blocului K4 a aparut un proprietar de garsoniera in persoana lui Dorel Onaca. Timid , intrat de curand in politica nationalista a lui Vadim Tudor, scafandrul Onaca a inceput sa capete curaj si pe langa asta si bani, multi bani. Asa cum am aratat mai sus, cash-ul curgea, astfel s-a investit in imobiliare. Mai intai, a cumparat inca o garsoniera situata la etajul 1, mutandu-se aici. Apoi a inceput sa cumpere cam tot ce aparea de vanzare in bloc. Gurile slobode ale vecinilor sustin otravit ca intreg etajul 9 a devenit fieful lui Onaca, acesta achizitionand toate locuintele de pe palier. Dragostea consilierului lui Traian Basescu pentru blocul K4 e mare, barfele ajungand la stadiul agresiv de a se spune ca pe langa etajul 9, fostu l scafandru s-a infiltrat capitalist si la alte niveluri. Evident , nu pe numele direct a lui Dorel Onaca. Nu de alta, dar ar fi intrat in contradictie cu declaratiile de avere depuse. Daca tot aplecam urechea la barfa targului, persoane din domeniul imobiliar sustin ca terenul de pe Ferdinand , fosta statie de autobuz de la Republica, nu ar fi strain de Onaca. In acest moment, pe bucata respectiva se toarna fundatia unei cladiri ce va fi ridicata de Solid Estate(conform placutei).
Marius Stirbu

Scris de Marius Stirbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Romania Film in insolventa – Reno Franci in avantaj

Ce mai face mana dreapta a fostului edil Mazare / Fostul consilier Petrica Munteanu si-a inchis firma si vrea sa uite trecutul