21.4 C
Constanța
miercuri, septembrie 18, 2024

Biblioteca Muzeului de istorie națională și arheologie Constanța

Muzeul de arheologie din orașul de pe malul Mării Negre, Constanța, a luat ființă încă din anul 1879, când primul prefect al județului, Remus Opreanu a amenajat chiar în sediul prefecturii, o modestă colecție de antichități. A luat ființă astfel, pe lângă o importantă instituție de cultură și un nucleu de cercetare muzeologică.  In 1968, este publicat primul număr din revista PONTICA – studii și materiale de istorie, arheologie și muzeografie – anuarul muzeului constănțean, ajuns acum la numărul 47/2014. Anuarul a stârnit de la bun început interesul specialiștilor români și străini, astfel încât, s-a instituit imediat un schimb intern și extern de publicații. An de an, valoarea excepțională a acestui periodic a fost dovedită de imensa cerere de schimb venită din partea celor mai prestigioase muzee, institute de arheologie sau academii din lume. S-a ajuns astfel, ca biblioteca Muzeului de istorie națională și arheologie Constanța să expedieze anual PONTICA la circa 200 de adrese din peste 30 de țări. Menționăm aici doar câteva din cele mai cunoscute instituții cu care se face acest schimb și volumele trimise: Universitatea din Londra, atât Institutul de Studii Clasice cât și Institutul de arheologie cu ”The Journal of Roman Studies”, ”Archaeology Intarenational” sau ”Oxoniensia”; Institutul britanic de arheologie din Ankara cu ”Anatolian Studies”; Institutul de arheologie din Viena – Austria și Academia de Științe din Austria cu ”Synergia”, ”Jahrbuch der Osterreichischen Byzantinistik” sau ”Fundberichte aus Osterreich”; Academia bulgară de științe; Biblioteca Congresului din S.U.A., ”Amarican Journal of Archaeology”, Boston; Biblioteca muzeului național Louvre -Franta; Institutul de arheologie din Berlin cu ”Eurasia Antiqua” și cu aproape toate muzeele marilor orașe din Germania , inclusiv anticariatul Wasmuth din Berlin; Școala americana de studii clasice din Atena; Școala britanică din Atena ; Școala franceză din Atena; Institutul de arheologie din Ierusalim; 13 adrese din Italia; Centrul polonez de arheologie – Varșovia; 23 de adrese din Spania; Biblioteca regală a Academiei de Litere din Stockholm – Suedia; Institutul francez de studii anatoliene din Istanbul; Academia de științe din Ucraina și alte 12 adrese din Ungaria, etc.

Biblioteca Muzeului de istorie națională și arheologie Constanța are astăzi aproximativ 40.000 de volume de carte și dintre bibliotecile de specialitate din țară , a ajuns sa ocupe primele locuri. Cărțile provenite din schimb internațional de publicații sunt așezate în module după țările de proveniență . Exista apoi, module cu cărți care privesc arheologia Dobrogei, arheologia celorlalte provincii românești, module cu periodicele muzeelor importante din țară – întotdeauna cu numere aduse la zi – , publicații de numismatică, epigrafie, bizantinologie, istorie medie, modernă și contemporană a României, antropologie, istorie universală, filosofie, geografie sau modul cu operele lui Nicolae Iorga. Există, de asemenea, în colecțiile bibliotecii muzeului constănțean un important fond de publicații din perioada interbelică achiziționate de la anticariatele specializate din București. Printre aceste volume se numără cuvântările membrilor celebrei familii Brătianu, cuvântările regelui Carol I, monografia mitropolitului Andrei Șaguna, Enciclopedia Romană de la 1900 – Sibiu – Dictionnaire encyclopedique d’histoire, de biographie, de mythologie et de Geographie – Paris – 1878; Histoire de la Valachie, de la Moldavie et des Valaques transdanubiens, de M. Kogălniceanu, Berlin,1837; Regulamentul Organic,1832. Din punct de vedere al periodicelor de specialitate, adică anuarele diferitelor muzee din Romania, biblioteca muzeului constănțean deține de departe, cel mai important fond din țară.

Dintre aceste publicații amintim: anuarul Dacia, Revue d’archeologie et d’histoire ancienne, Studii și cercetări de istorie veche și arheologie din București, Muzeul Național, periodicul muzeului de istorie a României, Apulum – Alba Iulia, Acta Musei Napocensis – Cluj-Napoca, Acta Musei Porolissensis – Zalău, Banatica – Caraș-Severin, Potaissa – Turda, Sargetia – Acta Musei Devensis, Arheologie Moldovei – Iași, Crisia – Oradea, Cultura și Civilizație la Dunărea de Jos – Călărași, Istros – Brăila etc. Biblioteca Muzeului de istorie națională și arheologie Constanța este o bibliotecă cu circuit închis. Ea este frecventată de muzeografii și cercetătorii muzeului ca de altfel și de studenții Facultății de istorie din cadrul Universității “Ovidius” Constanța.

Sursa MINAC.ro

Cele mai citite

Cu jupânii la butoane… PSD Constanta a ajuns partid satelit

La alegerile locale 1996 -  CONVENTIA DEMOCRATICA DIN ROMANIA...

Sala de Festivitati a Cercului Militar a intrat in renovare

Era si timpul, mai avea putin si suferea o...

Pe strada Zorelelor a aparut o noua cladire! Investitia celor de la Euro Medialand SRL

Imobilul beneficiaza de o locatie foarte buna, la 50...

Daca in 2013 avea probleme cu justitia… In 2024 Uda e pe ,,cai mari”

O situatie infloritoare pentru Constantin Uda. Asta se poate...
spot_img

Pe aceeasi tema

Topicuri

Daca in 2013 avea probleme cu justitia… In 2024 Uda e pe ,,cai mari”

O situatie infloritoare pentru Constantin Uda. Asta se poate...

Samson –  Pavel si Ioana… Imagini mai putin cunoscute

Au trecut o gramadă de ani de la evenimentul...

Dovezi de ,,dragoste „pentru primarul Chitac

A domnit Radu Mazare o vesnicie la Constanta, dar...

Gardul lui Felescu mai are putin si cade

Proprietatea lui Mihai Felescu se afla la cativa pasi de...

Masina de vreme frumoasa a vice-lui Rusu

Probabil, functia predispune la Porsche 911 Cabrio. Mai intai,...

Florin Cârstocea e mereu supărat

E unul din cei mai bogati afaceristi din Romania,...

Unde si ce ar vrea sa ridice Eserghep

La solicitarea beneficiarului Euro Plast Group SRL a fost...

Ce masina conduce George Simion de la AUR

Banuitor si circumspect, asa il putem evalua pe seful...

Categorii populare

spot_imgspot_img