in

Blocul Harry Goldstein scos la vanzare pentru 1.300.000 euro

În intersecția bulevardului Ferdinand cu bulevardul I. Gh. Duca se află una din piesele de arta semnate de arhitectul Harry Goldstein. Un imobil cu două etaje şi terasă in stil Mediteranean ce a fost realizat împreună cu inginerul N. Nedelcu. Blocul a fost dat în folosință în 1936 a aparținut unei familii de comercianți greci – Smirneos. Langa scara alaturata a locuit actorul Jean Constantin.

Harry Goldstein, elegantul exponent al modernismului românesc, s-a născut în 1905, într-o familie evreiască din Constanța, unde și-a început cariera de arhitect în anii ’30.

A fost o perioadă prolifică în care a proiectat zeci de clădiri, printre care hotelul Carlton/Continental, construit în stilul Art Deco, demolat între timp, și vila Leon Vlodingher (vila de langa hotel Ibis) o altă bijuterie în stil Mediteranean, asemănătoare blocului Smirneos, care poate fi vizitată și astăzi. În 1941 Harry Goldstein a lasat Constanta pentru București. Aici, in spiritul vremii, renunta la numele evreiesc si devine Horia Maicu – arhitect-șef al Capitalei între 1958 și 1969. Casa Scânteii a fost primul mare proiect a lui Goldstein (Horia Maicu) la Bucuresti. Au urmat, Sala Palatului, Teatrul Național, etc.

Blocul Goldstein rămâne una din bijuteriile arhitecturale în stil Mediteranean din Constanța. Construit in 1936, cu o suprafață teren de 385 mp, blocul are un garaj de 20 mp, 19 camere si 9 bai. Pretul este fix -1.300.000 EUR.

M.S

Scris de Marius Stirbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Procurorul Teodor Nita si lupta impotriva poluarii / Cetatean german trimis in judecata pentru import de deseuri

PMP consideră Centrul Expozițional cel mai indicat pentru colectarea voturilor