Leii de pe coloane au crapaturi adanci si risca sa se prabuseasca de pe soclu
Poate cea mai cunoscuta cladire din orasul Constanta , Casa cu Lei va ramane in curand fara simboluri. Cei patru lei asezati pe coloanele de la intrare, au platit un tribut greu nepasarii si sunt foarte deteriorati. Practic, cele patru statui sunt tot farmecul cladirii, iar fara lei, imobilul s-ar pierde in anonimat intre celelalte cladiri construite la inceput de secol 20. Picioarele leilor prezinta crapaturi adanci ce se intind pe intreaga suprafata. De la distanta, Casa cu Lei pare incremenita in timp si neschimbata. De aproape insa, ranile adanci produse de trecerea timpului si de intemperii, arata o ruina ce sta sa cada. Gabriel Comanescu refuza sa faca orice investitie pentru salvarea cladirii. Din 2017, atunci cand milionarul petrolist a fost amendat pentru ca a lasat imobilul in paragina, nimic nu s-a miscat. Geamurile sparte au fost carpite cu placaj, iar apa se infiltreaza in voie in toata cladirea.
Averea lui Comanescu este evaluata la sute de milioane de euro, dar acesta nu investeste un cent pentru salvarea cladirii. Probabil va fi nevoie ca una din statui sa se prabuseasca si apoi la presiunea opiniei publice , Comanescu sa se apuce de treaba. Stiind bine intentiile lui Gabriel Comanescu de a prelua primaria orasului in 2020, ne putem face astfel o idee despre cum vede el dezvoltarea Constantei. Casa cu lei, realizată în stilul Neorenaşterii italiene și cu elemente neoclasice, a fost ridicată de armeanul Dicran Emirzian pentru familia sa. Imobilul a fost construit după planurile arhitectului român, Ion Berindei, între anii 1895 şi 1898.
Casa cu lei a devenit, după primul război mondial, sediu de bancă, iar în 1950 a fost naţionalizata. În anii ’70, Casa cu lei a trecut printr-un proces de restaurare, fiind transformată într-un restaurant celebru la vremea aceea. Faţada principală este reprezentată prin cele patru coloane înalte de piatră. La partea superioara a fiecărei coloane prin amplasarea câte unui leu din piatră s-a realizat un efect arhitectonic ce i-a conferit construcţiei originalitatea despre care toata lumea aminteste atunci cand vorbim de cladire. Sa presupunem prin absurd ca milionarul nu stie reglementarile juridice sub incidenta carora intra un monument istoric. Astfel – Legea nr.422 din 18 iulie 2001 privind protejarea monumentelor istorice spune asa ; Art. 9. – (1) Monumentele istorice sunt protejate indiferent de regimul lor de proprietate sau de starea lor de conservare. (2) Protejarea monumentelor istorice este parte componentă a strategiilor de dezvoltare durabilă economico-socială, turistică, urbanistică şi de amenajare a teritoriului, la nivel naţional şi local. (3) Exproprierea pentru cauză de utilitate publică a monumentelor istorice şi a zonelor de protecţie a acestora sau instituirea unor servituţi poate fi iniţiată şi aplicată numai cu avizul Ministerului Culturii şi Cultelor. (4) Aplicarea de servituţi care au drept consecinţă desfiinţarea, distrugerea parţială sau degradarea monumentelor istorice şi a zonelor lor de protecţie este interzisă. Art. 10. – (1) Orice intervenţie asupra monumentelor istorice şi asupra imobilelor din zona lor de protecţie, precum şi orice modificare a situaţiei juridice a monumentelor istorice se fac numai în condiţiile stabilite prin prezenta lege. (2) Desfiinţarea, distrugerea parţială sau totală, profanarea, precum şi degradarea monumentelor istorice sunt interzise şi se sancţionează conform legii.