1.4 C
Constanța
marți, martie 18, 2025

Campania de,, impadurire “ cu ciment merge beton si acum / De ce ? Pentru ca inca se poate!

Am avut perioada Mazare cuprinsa intre 2000 – 2015. Perioada in care s-a construit cam peste tot unde a existat o bucatica de verdeata. Multi dintre noi poate am gandit atunci: acolo a existat o constructie sau cineva avea un teren pe care cultiva panselute acum 100 de ani si mostenitorii l-au primit dupa lupte grele. Fals. Campania de ,,impadurire“ cu ciment merge beton si acum. Unde? In buricul targului, langa Tribunal. Parculetul de la Ceas e acolo dintodeauna. Nu este nevoie sa rascoliti amintirile incercand sa va amintiti ce era acolo acum 60 ani inaintea comunismului, nici nu intrebati bunicii daca acolo a existat vreodata ceva imprejmuit de proprietar cu un gardulet. E simplu. Terenul a fost dintotdeauna al municipalitatii. Ca vorbim de perioada de dupa 1877 atunci cand vechiul Tomis a redevenit oras romanesc sau de perioada interbelica, nimic nu a crescut acolo in afara de iarba si copaci.

La 1917 in fundal dreapta
La 1917 in fundal dreapta

 

Exista fotografii de la 1900, 1920, 1930, 1950, inclusiv perioada comunista, teren liber. A existat pana de curand un parculet cochet cu vestitul Ceas. Cand vechea gara era situata pe locul Tribunalului, spatiul verde se invecina cu parcul Maxim Gorki care se intindea in zona unde este Primaria.

Anii 20 parcul din dreapta
Anii 20 parcul din dreapta

 

Stai acum si te crucesti cum apare in 2018 un bloc pe un spatiu verde liber din 1877. Mai ales ca asta vine dupa ce toata lumea spunea ca: gata, nu mai e Mazare, nu mai distrug astia spatiile verzi! Uite ca se poate. Stelica Bucovala construieste un bloc de patru etaje exact acolo. Birouri si alimentatie publica, adica kebab si shaorma.

 

Capat parc in perioada interbelica
Capat parc in perioada interbelica
1940 verdele din dreapta imaginii
1940 verdele din dreapta imaginii

 

La inceput de veac 18 in stanga
La inceput de veac 18 in stanga

 

Patronul restaurantului Bueno a vrut initial sa ridice dupa vechea formula de avaritie: teren mic, cladire cat mai inalta pentru profit cat mai gros, un ditamai colos de opt etaje ce ar fi pus in umbra toate cladirile istorice din jur. Nuca din perete. Comisia de urbanism nu a avizat cele opt etaje, dar a dat liber la patru etaje construite pe spatiul verde.

Parculetul in perioada interbelica
Parculetul in perioada interbelica

 

Fantana din perioada romana aflata la cativa metri de loc, a aratat de la inceput ca acolo se afla vestigii din perioada antica. Zidurile romane au iesit la iveala imediat dupa inceperea sapaturilor. Arheologii au venit s-au uitat si au dat si ei liber. Ce naiba sa facem cu atatea monumente arheologice cand putem construi deasupra o shaormerie si cateva birouri.

Spatiul verde stanga in 1935
Spatiul verde stanga in 1935

 

Comisia de urbanism a scris frumos sa dea dureri de cap auditoriului: Cladirea este compatibila cu functiunea zonei, imbunatateste conditiile de viata prin eliminarea disfunctionalitatilor si ofera servicii publice convenabile pentru toti locuitorii. Conform specialistilor, chiar era nevoie de un spatiu de alimentatie publica, respectiv de un restaurant Bueno acolo.

Mai e unul la cativa zeci de metri, dar e musai sa fie doua. Spatiul verde de la 1877 apare acum ca fiind in proprietatea lui Stelian Bucovala. Asa ca exista doua ipoteze: ori familia Bucovala a pastrat filantropic terenul ca spatiu verde in ultimii 140 ani pentru a fi folosit ca loc de relaxare pentru constanteni si dupa atata amar de ani au realizat ca merge o constructie acolo, ori cineva din administratia locala a facut o compensare cu un alt teren si la fericit pe Bucovala cu cel mai central spatiu din Constanta. Tindem catre a doua supozitie, filantropia nefiind punctul lor forte. Interesant ar fi de vazut unde era situat terenul din compensare. Avem o banuiala, dar mai intai sa avem confirmarea. Pana una alta, dispare un mic parculet, un petec de verdeata. De ce ? Pentru ca inca se poate!

Cele mai citite

Renaște Margo al lui Popișteanu sub umbrela lui Pintilie?

A fost o vreme când era șic să îți...

Atenție, se oprește apa în zona Viile Noi!

      În vederea executării lucrărilor de racordare a noilor...

Atenție, se oprește apa în localitățile Castelu, Ștefan cel Mare, Făclia și Saligny!

În vederea executării lucrărilor de înlocuire a unui tronson...

Reședința lui Terzi Jr.

Stelian este fiul lui Nicu Terzi -  iar Terzi...

Luca de la Activ Metal Gaz SRL vrea un  D+P+2-3E pe Dobrogei

Vasile Luca prin Nutri Fitness SRL a obţinut acum...

Pe aceeasi tema

Topicuri

Renaște Margo al lui Popișteanu sub umbrela lui Pintilie?

A fost o vreme când era șic să îți...

Consilierul PSD Suru Angelina conduce un Bentley Flying Spur

Afacerile, locuința și ,,locul de muncă” sunt la Tuzla...

Pura Olimpia și terenul de 2.615.350 EUR

Un teren cu deschidere directă la mare - valorează...

Racheta de 971.357 dolari a lui Odagiu

Aproape un milion de dolari , sau după cum...

A cui e terenul dintre cele două clădiri de pe Mamaia

În Constanța, orice teren liber iese în evidență -...

Terzi și-a împărțit averea… Din păcate – la scurt timp a suferit și un AVC

În decembrie 2024, o publicație anunța decesul lui Nicu...

Ca băieții la o șuetă

Răzvan Florea a ieșit la o cafea cu fiul...

Categorii populare

spot_imgspot_img