in ,

Ce se ridica pe terenul Uniunii Armenilor din România

Armenii sunt cunoscuti ca fiind un popor priceput in ale afacerilor. Exemplul de mai jos arata ce bine stiu sa faca bani, fara prea multe investitii. Povestea incepe cu un batran armean ce si-a donat casele si terenul pentru a fi de folosinta comunitatii de la mal de mare.

Pamantul a fost curatat de ramasitele vechilor constructii si era folosit de membrii U.A.R. ca si loc de deconectare, cu spatii de joaca pentru copii. Terenul de pe strada Primaverii nu putea scapa insa de ochii ageri ai investitorilor imobiliari. Zona fiind rezidentiala – foarte cautata pe piata locuintelor.

Printre vilele moderne, pamantul liber de constructii, iesea in evidenta. O pancarta cu simbolul Uniunii Armenilor – cuprindea si fraza prin care fostul proprietar dona pamantul pentru a fi folosit de membrii comunitatii.

Totul s-a schimbat in 2020. Pe ,,fir” a intrat investitorul Panait Ilie.  Nu e armean si nici membru onorific al U.A.R.. Dar se pricepe la imobiliare. Pamantul fiind intrat in patrimoniul uniunii ca si donatie, nu putea fi vandut. Dar exista dreptul de superficie. Gaselnita utilizata de Panait. Dreptul de superficie este un drept real care permite unei persoane (superficiar) să fie proprietarul construcţiilor pe un teren aparţinând unei alte persoane, teren pe care superficiarul are un drept de folosinţă. Nu si de proprietate. Efectiv – blocul apartine lui Panait, terenul ramane al U.A.R.. Situatia este insa in favoarea lui Ilie Panait. Pentru ca nu a fost nevoit sa scoata milionul de euro pentru plata terenului, iar cladirea, atat timp cat exista efectiv, este garant pentru contract, fara limita de ani, Panait a facut afacerea cu profit maxim. Nu cunoastem, cat a luat si cine din cadrul U.A.R. , sau ce apartamente ajung si la armeni, dar clar, un beneficiu material consistent a existat. Nu dadeau armenii drept de superficie pentru un teren pe Primaverii, asa de dragul lui Panait.  Prin  PFA Panait Ilie – investitorul a trecut la treaba si blocul e aproape gata.  Autorizatia a fost emisa pentru „Construire imobil S+P+3E locuințe colective cu spații pentru activități liberale la parter”.  Daca tot a primit ok-ul, Panait a fortat nitel nota si a solicitat ( si a primit) acceptul pentru recompartimentări interioare, modificări fațade, construire terasă circulabilă și supraetajare cu încă un nivel, o singură dată, în suprafață de maximum 20% din suprafața desfășurată a clădirii. Oricum, blocul, e o aparitie ce nu se prea incadreaza in peisajul cu vile.

Pentru a pastra toti banii in familie, blocul e ridicat de firma MCF Construct 2000 SRL. Societatea a fost înființată în anul 2006, având sediul social pe intrarea Mr. Șofran din Constanța. Asociat unic în firmă este Cristian Gabriel Panait (fiul). Tot el este și administratorul firmei. Activitatea principală a societății este „Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Cristian Panait este asociat și în firmele Black Sea Design Concept SRL precum si in Concept Consult Service SRL. PFA-ul Panait Ilie a fost înființat în anul 2018, cu sediul social în municipiul Constanța. Activitatea principală este de „dezvoltare (promovare) imobiliară”. U.A.R. este o organizație obștească înființată în martie 1990 cu scopul de a apăra și promova interesele comunității armene din România. Sediul central este în București, iar președinte este Varujan Vosganian.

M.S.

Scris de Marius Stirbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Atenție, se oprește apa în localitatea Cumpăna!

Atenție, se oprește apa în mai multe zone din municipiul Constanța!