Emanuel Muntmark, deținătorul Monsson Group, este cel mai mare dezvoltator de proiecte de energie regenerabilă din România. Sediul central al companiei se afla la Constanta. Asta se poate vedea cu ochiul liber, cel mai inalt bloc din sticla si otel de pe Bulevardul Mamaia – gazduieste head-office-ul Monsson.
Familia Muntmark are o pasiune si pentru investitiile imobiliare din zona bulevardului. Cladirea in care fiinteaza o alta filiala – Monsson Logistic, e situata tot pe bulevardul Mamaia. Asa ca, orice teren disponibil (fapt din ce in ce mai rar) atrage atentia familiei Muntmark.
Situat langa intersectia de la Delfinariu, cu doua deschideri – la bulevardul Mamaia si pe strada Tabla Butii ( o alta artera cautata pentru imobiliare), terenul pastreaza inca ruinele unei case vechi batranesti. La un moment dat, pe adresa respectiva a functionat o firma din imperiul Monsson. SC Wind Park si-a mutat intre timp biroul in cladirea Monsson.
Suprafata mare si locatia, propulseaza terenul in categoria celor mai ravnite. Nu stim sigur ce va ridica Muntmark acolo, dar clar, va avea multe etaje. Zona ii permite, iar sediul principal ce are 9 etaje, arata ce se poate face.
Emanuel Muntmark este de origine suedeză. Acesta se afla în spatele celor mai mari proiecte eoliene locale, alături de un partener de afaceri, Cătălin Mrejeru. De curand, cei doi au început dezvoltarea unui parc solar de 67,5 MW în Satu Mare. Investiţia lui Muntmark este evaluată la circa 70 milioane de euro. Unul dintre parcurile emblematice din portofoliul Monsson este Fântânele, un proiect de aproape un 1 miliard euro. Parcul cuprinde 240 de turbine eoliene, cu o capacitate totală de 600 MW. Electrica – companie controlată de stat, a semnat cu Emanuel Muntmark şi cu Cătălin Mrejeru, în calitate de vânzător, trei contracte de vânzare-cumpărare de părţi sociale în trei companii de proiect care au obiect principal de activitate producţia de energie din surse regenerabile.
M.S.