Pescarii amatori isi trageau barcile la mal inainte de a aparea portul Tomis. Din imaginile de la sfarsitul secolului 19, se pot vedea cum pescarii isi aveau locul lor pe mal. Dupa amenajarea portului turistic Tomis in anul 1958, pescarii amatori si-au pastrat coltul lor in care isi reparau barcile si le tineau peste iarna. Aici, in capul scarilor care duc la piata Ovidiu, isi avea si regretatul Jean Constantin, baraca si bancuta lui.
Aici isi tinea si barca – Caliope, denumita dupa mama lui. Pana in anul mortii – 2010, nea Jean obisnuia sa stea la taifas cu pescarii din zona. La o masa acoperita cu o musama veche, Jean Constantin se delecta cu un pahar de vin alb si multe povestiri pescaresti. La bordul barcutei Caliope, ii placea sa iasa in larg si sa dea la hanus. A iubit enorm locul vechi a pescarilor din capul scarilor. Aici il gaseai dupa spectacolul de la Fantasio, deseori insotit de Gelu Manolache si de Dan Spataru. Era ,, frate de cruce “ cu pescarii batrani si ii ajuta cu draga inima de cate ori avea ocazia.
Din pacate, locul pescarilor a fost dezafectat de primarie. Angajatii administratiei locale impreuna cu un echipaj de politie locala , au ridicat toate barcile si baracile pescarilor.
Printre ele si iahtul Hai Hui – barca scriitorului Radu Theodoru, autor al romanului de calatorie Croaziera contra Cronometru. Lasat de ani de zile pe uscat, (Radu Theodoru a implinit 96 ani) iahtul a fost luat de angajatii primariei si mutat intr-un loc de unde proprietarul poate sa il revendice. Toata actiunea a starnit tristete in randul locuitorilor din zona si intr-un fel, e mai bine ca Jean Constantin nu a apucat sa vada disparitia locului atat de drag.
M.S