3.4 C
Constanța
sâmbătă, ianuarie 18, 2025

CENTURĂ DE GUNOAIE ÎN JURUL COMUNEI MIHAIL KOGĂLNICEANU

În Mihail Kogălniceanu gunoiul de grajd, resturile vegetale și alte deșeuri se aruncă la marginea localității. Chiar dacă cetățenii comunei plătesc una dintre cele mai mari taxe de habitat din județ (taxă care, ca și alte taxe locale, a crescut considerabil în mandatul Ancuței Belu), nu beneficiază de acest serviciu decăt dacă plătesc suplimentar la societatea Servicii Publice de Mentenanță SRL. Costul unui asemenea serviciu nu este la îndemâna oricui și, de multe ori, cu cererea făcută și cu banii dați trebuie să aștepți câteva zile ca să vină să-ți ia resturile vegetale de acasă. Chiar dacă există legi și bugete generoase pentru colectarea responsabilă a deșeurilor și pentru protecție mediului, în comuna M. Kogălniceanu aceste lucruri sunt lăsate cu bună știință la voia întâmplării de către administrația condusă de Ancuța Belu.

Imaginile sunt grăitoare.

Societatea Servicii Publice de Mentenanță SRL este un seviciu public de salubrizare care trebuie, conform contractului încheiat cu UA M. Kogălniceanu, cap. II, art. 2 să se ocupe cu ,,colectarea selectivă, transportul și depozitarea deșeurilor menajere din gospodăriile populației, de la instituțiile publice de subordonare locală și de la agenții economici precum și a resturilor vegetale de la populație și de pe domeniul public al comunei.” Pentru aceste lucruri societatea respectivă beneficiază de un buget generos și de un număr și mai generos de angajați (157 de angajați, dintre care 91 sunt angajați pentru prestări servicii salubrizare, conform organigramei). Care servicii și unde? Probabil în jurul primăriei că, în rest, mormane de gunoaie și haite de cîini maidanezi după cum se vede.

Pentru protecția mediului sunt alocate alte sume imense din bugetul local, respectiv, 2.040.000 lei, pentru a se asigura cheltuieli de salubrizare, cheltuieli de colectarea și depozitarea gunoiului, taxe de mediu, cap. 74.02.

DACĂ EXISTĂ ASEMENEA BUGETE ȘI ANGAJAȚI PLĂTIȚI DIN BANI PUBLICI DE CE MAI EXISTĂ MORMANELE DE GUNOAIE LA MARGINEA LOCALITĂȚII? LA ACEASTĂ ÎNTREBARE NU POATE SĂ RĂSPUNDĂ DECÂT ANCA BELU.

Sigur că se pot găsi vinovați unii dintre cetățenii comunei care aruncă resturile vegetale și gunoiul de grajd la marginea comunei dar peștele de la cap se împute. În cazul acesta de la primărie. Oamenii acuză că primăria a început să arunce gunoi la marginea satului și pe islazul comunei și că tot molozul de la construcțiile din comună au fost descărcate în aceste locuri și de ce nu i-am crede? Primăria M. Kogălniceanu are contract cu groapa de gunoi de la Ovidiu care ese autorizată de Agenția de Mediu. Acolo se plătește la tonă. Cu cât duci mai puține tone cu atât rămân mai mulți bani pentru alte combinații.

Cert este că, localitatea Mihail Kogălniceanu arată din ce în ce mai rău sub administrația Anca Belu. Până în 2012, cînd aceasta a preluat conducerea comunei, s-au făcut eforturi mari de către fosta administrație în ceea ce privește curățenia comunei și respectarea legislației de mediu.

-au fost curățate toate zonele din jurul comunei unde se formaseră depozite de gunoi improvizate (zona CAP, zona actualului stadion, partea de vest a pădurii, prelungirea străzii Târgușor, capătul de nord al străzii N. Bălcescu) și instalarea posturilor de pază în zonele respective;

-s-au construit puncte de colectare în zona blocurilor, asfel ca vântul să nu mai împrăștie hârtiile și plasticele

-s-au achizițoinat containere noi,compatibile cu mașinile actuale de colectare a gunoiului

-s-au achiziționat două mașini de colectat gunoiul menajer

-s-au achiziționat și distribuit spre gospodării pubele pentru colectarea selectiva a gunoiului

-s-a încheiat contract cu o firmă privata pentru colectarea deșeurilor reciclabile, astfel evitându-se plata unor sume mari către Agenția de Mediu

-s-au achiziționat și montat coșuri de gunoi stradale

-s-a făcut un program de colectare a gunoiului menajer pe străzi ți satele arondate.

La măsurile de reducere a personalului din primării, luate de Guvernul Boc s-a înființat socitatea Servicii Publice de Mentenanță, care funcționa cu maxim 30 de angajați și menținea curățenia comunei impecabil. Societatea presta servicii către Romatsa, Aeroport, Avicola și către orice cetățean care apela la serviciile ei.

Referitor la perioada de primavara, toamna, când apar foarte multe resturi vegetale la gospodăriile de la curte, a fost achiziționată o mașina de tocat crengi si resturi vegetale în ideea obținerii de compost și o mașină de împrăștiat gunoi pentru îmbunătățirea pășunilor, care au rămas nefolosite până în ziua de astăzi.

Cele mai citite

Răzvan Florea trist și îngândurat

Afaceristul nu prea este în apele lui. Venit la...

Restricții de trafic în zona intersecției bulevardului Alexandru Lăpușneanu cu strada Portiței din municipiul Constanța

Lucrările de extindere și modernizare a infrastructurii de apă...

Atenție, o parte din zona centrală a orașului Constanța rămâne fără apă!

Joi, 16 ianuarie 2025, echipele RAJA vor executa lucrări...

Pe aceeasi tema

Topicuri

Metin Cerchez bântuie pe strazile orasului

Taciturn si cu o privire suspicioasa, fostul deputat umbla...

Babu – pe la sediul ,,ce nu există”

Ca să vezi -  am aflat unde merge Babu...

Ce mașină conduce Done Viorel

Îl cunoaștem parcă, dintotdeauna – ca și, cel cu...

Ovidiu Mimler ridică un imobil pe strada Oleg Danovski

Patronul de la Atelier Studiomov SRL a demolat deja...

Gigi Alexa în vizită pe locația viitorului șantier

Mai cunoscut ca și finul lui Becali, afaceristul Alexa...

Odagiu are cel mai tare Mercedes-Benz Clasa G

E împătimit după mașini și întodeauna a dorit și...

Răzvan Florea trist și îngândurat

Afaceristul nu prea este în apele lui. Venit la...

Categorii populare

spot_imgspot_img