in

Consiliul Judetean se implica in modernizarea Delfinariului

Consiliul Judetean Constanta va demara in curand lucrarile de extindere a Delfinariului. Aproximativ 5 milioane de euro vor fi folositi pentru alinierea la reglementările europene în domeniu, dar și pentru diversificarea activităților derulate cu delfinii, urmărindu-se în acest scop realizarea unor spații specializate pentru naștere/creșă delfini, lucru cu persoane cu dizabilități, spații de recreere pentru delfinii implicați în spectacole. Delfinariul din Constanța, cel mai vizitat obiectiv din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, și-a început activitatea la 1 iunie 1972, fiind până în prezent singura instituție de acest gen din România. Delfinariul şi-a început activitatea cu delfinii din subspecia Phocoena phocoena.

Începând cu anul 1975 au fost aduşi delfinii comuni Delphinus delphis ponticus, urmați în anul 1986, de afalini sau delfinii mari. Delfinariul a găzduit între anii 1984-1994 şi un exemplar de focă sud-africană (Arctocephulus pusillus), provenit din Namibia. Clădirea Delfinariului a fost prevăzută inițial cu un bazin descoperit, având o lungime de 22 m, o lățime de 12 m și o adâncime a apei de 4,5 m, (1200 m³), înconjurat de un amfiteatru cu circa 600 de locuri, unde se desfășurau spectacole, pe durata sezonului estival. În 1981, s-a construit o nouă locație pentru delfini, în scopul continuării activității de dresură și spectacole și pe timp de iarnă.

Delfinariu

La inceputul lui 2004 au început ample lucrări de modernizare și extindere a Delfinariului, terminate în 2016. Numărul de locuri disponibile spectatorilor a fost mărit la 1340 locuri , iar incinta a fost acoperită cu o boltă , care asigură accesul turiștilor pe orice fel de vreme. Delfinariul din viitor va fi compus din clădirea muzeului (spaţiu muzeal) şi curte (microrezervaţie şi grădină botanică), câteva pavilioane cu sere botanice, observator astronomic şi adăposturi pentru animale. Amenajarea microrezervaţiei se va inspira din natura Deltei.

Scris de Marius Stirbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Tomescu vrea cartier de vile pe campul de la sere

Comanescu pune proptele de lemn la scarile casei Manicatide