in

Cu ,,investitorul” Valentin Ionescu dupa gratii / Mall-ul de pe strada Traian a fost abandonat total

O zona ce a fost intotdeauna salbatica, valea portului , isi recapata usor bucatica de teren pe care exista fundatia mall-ului Harbour Side. Incet, incet, vegetatia recucereste ce i-a fost luata in urma cu peste 10 ani. Aproximativ 50 de milioane de euro cheltuiti pentru 144 de piloţi de fundaţie, 83.000 de metri cubi de beton, peste 1.300 de tone de armătură şi 390 de tone de structuri metalice. Lasand la o parte nenumaratele foraje de adancime.

Totul la cheremul naturii acum. Proiectul prevedea construirea unui hotel de patru stele, cu peste 200 de camere, un mall de 36.000 de metri patraţi, doua cladiri de birouri de 14.000 de metri patraţi, o zonă de divertisment de 2.500 de metri patraţi, un institut de arta contemporana şi o parcare subterana de 1.500 de locuri. Investitia se intindea pe o suprafaţa totală de 130.000 mp.

Proiectul a inceput prost din start. Primele lucrari efectuate in 2007 au dus la prabusirea partiala a strazii Traian, acest fapt afectand fundatia a doua blocuri din zona. Lucrarile au fost oprite si tocmai in 2011 au reinceput. Nu pentru mult timp insa. Lipsa banilor si toate problemele ce apareau in mod constant au blocat santierul dupa numai trei ani. S-a trecut la conservarea investitiei , totul in speranta unor ani mai prosperi ce urmau sa vina. Dosarul retrocedarilor a ingropat insa definitiv totul.

Principalul pion si cel care a initiat acest proiect, Valentin Ionescu, a ajuns la inchisoare. Dupa ce si-a dorit mult portul Tomis, pe care l-a si avut pana de curand prin S.C. Sisteme Internationale , constructia de pe strada Traian ar fi trebuit sa fie cireasa de pe tort. Cu un teren (pamant ce a falimentat propriu zis mall-ul pentru ca nimeni nu se astepta la atatea probleme) primit cadou de la Radu Mazare, firma HarborSide SRL trebuia sa finalizeze consolidarea pana la jumatatea anului 2008, iar intreaga lucrare – pana la jumatatea lui 2009. Socoteala de acasa a lui Ionescu nu s-a potrivit insa cu cea din targ. Ca de obicei, firmele implicate sunt off-shore.

Unul dintre actionarii HarbourSide este Master Job Limited (inregistrata in Cipru), care la randul sau este asociat principal in firma Rezident Com SA. In spatele societatii Rezident Com SA il gasim pe Valentin Ionescu. Probleme mari sunt si la Rezident Com . Firma a fost executata de catre Fisc pentru datorii de aproape 30 milioane de lei. Au fost puse sub sechestru , tocmai terenurile pe care Ionescu le-a primit cadou de la Mazare prin suveica retrocedarilor. Asta prin 2016. Ce se intampla cu cei care au cumparat de buna credinta un teren considerat curat ? Spalat fiscal de autoritati prin procedura de executare silita si apoi prin cel de vanzare. Nebunie. Valentin Gheorghe Ionescu execută acum o pedeapsa de 5 ani închisoare.
Marius Stirbu

Scris de Marius Stirbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Dosarul retrocedarilor / Locuitorii de pe Primaverii versus Black Sea Design

Copacii centenari ai orasului