26.4 C
Constanța
vineri, iunie 21, 2024

Cum distruge nepasarea un monument in mijlocul orasului / Mormantul pictat din secolul IV d.Chr ,,rapus” de indiferenta autoritatilor

 

Initial nu erau fonduri, apoi ca prin minune, au aparut banii, dar au lipsit cei interesati sa se apuce de lucrari. E un mister ce dainuie din 1988, an in care a fost descoperit (din greseala) mormantul pictat. Nici daca era vorba de Colosseum-ul din Roma, nu dura atat reabilitarea. In fapt , e vorba de un mormant de cativa metri patrati, mic ca volum, dar foarte mare pentru istoria Romaniei.

Dupa problemele avute cu alunecarile de teren in zona Zorile ( o intreaga strada s-a prabusit pe valea plajei Modern), autoritatile au decis consolidarea malului. In timpul lucrarilor efectuate in 1988, a fost descoperit aproape de suprafata, un cavou, ramas acoperit cu pamant inca din antichitate.

Interiorul era decorat in intregime cu o pictura aplicata pe un strat de tencuiala fina. Aproximativ sase schelete umane apartinand locuitorilor Tomisului antic au fost descoperite in interior. Inhumarea este plasata de arheologi, la inceputul veacului IV d.Chr.

A rezistat atatea secole fara a se deteriora, dar ceva ani de nepasare l-au adus in prag de distrugere. Pare halucinant, dar, dupa ce 30 ani au trambitat ca nu exista fonduri suficiente, autoritatile au descoperit ca nici firmele nu se inghesuie sa munceasca pentru banii alocati, in final. Acum ceva timp, Ministerul Dezvoltării Regionale a alocat 1,4 milioane de euro, cu o durata de implementare a proiectului de 34 de luni, iar contribuţia Consiliului Judeţean Constanţa a fost si ea substantial – 1,2 milioane de lei. Contractul a fost semnat anul trecut de fostul preşedinte al CJC, Marius Horia Ţuţuianu. Proiectul „Salvarea şi punerea în valoare a Mormântului Pictat Hypogeu“ viza conservarea, restaurarea şi protejarea cavoului Hypogeu prin reconstituirea picturii murale din interiorul mormântului, refacerea arhitecturii şi realizarea unei structuri de protecţie prin asigurarea unui climat care să permită conservarea; realizarea unei construcţii anexe formate din punct de informare şi corp anexă care să găzduiască instrumentele de prezentare şi interpretare ale monumentului şi care să asigure toate utilităţile administrative necesare, amenajarea peisagistică şi asigurarea dotărilor pentru expunerea, protecţia şi punerea în valoare a monumentului.

Licitatia a fost la final, anulata. Nu a fost depusă, nici macar o singura ofertă eligibila. Astfel, ne invartim in jurul cozii, iar un monument vechi de aproape doua mii de ani, dispare.

Dupa cum se vede, intreaga structura (improvizatie de la inceput) mai are putin si cade. Acoperisul este deteriorat si apa patrunde in voie prin gaurile uriase. In lipsa unei protectii adecvate, pictura inestimabila ca valoare, este probabil deja distrusa. Ploile din ultima perioada si-au adus aportul la gradul rapid de deteriorare. Scuze, sigur vor fi gasite de sefii administratiei locale. Tarziu insa pentru a mai putea repara ceva.

M.S

 

Cele mai citite

Domeniul afaceristului Secarea

Sa ai o vila impozanta pe masura averii, deja...

Programul casieriilor RAJA de Rusalii!

RAJA S.A. aduce la cunoștință consumatorilor din întreaga arie...

Cum arata un teren aflat in proprietatea Primariei

In proprietatea privata a Primariei regasim aproape 4.000 de...

Informare publică: Apă cu presiune scăzută în localitatea Valu lui Traian!

Astăzi – 18 iunie 2024, a survenit o avarie...

Fostul director financiar al CN APMC în vizită la APIA… Stelian Belu și sacoșa cu hârtii

A atins cel mai inalt prag profesional in 2009,...
spot_img

Pe aceeasi tema

Topicuri

Cum arata vila lui Nicu Halep – fratele Simonei

Familia Halep se afla in topul Forbes cu o...

Bucovala & compania

Singur la masa, e usor abatut si cam trist. Cand...

Parca ar fi in ,,Clanul Sicilienilor”

Cand se intalnesc (chiar daca s-au vazut si cu...

Modernizarea stației CF Valu lui Traian

CFR SA a primit cinci oferte la procedura de...

Si cand merge cu SUV-ul… Gigica este ,,Superior”

Exact asa este denumit varful de gama de la...

Terenul lui Felescu din centrul orasului

Proprietatea lui Mihai Felescu se afla la cativa pasi...

Noua masina a medicului Tudose Bogdan e una …veche

Tudose BogdanUn Corvette din 1990 a intrat in colectia...

Categorii populare

spot_imgspot_img