Initial nu erau fonduri, apoi ca prin minune, au aparut banii, dar au lipsit cei interesati sa se apuce de lucrari. E un mister ce dainuie din 1988, an in care a fost descoperit (din greseala) mormantul pictat. Nici daca era vorba de Colosseum-ul din Roma, nu dura atat reabilitarea. In fapt , e vorba de un mormant de cativa metri patrati, mic ca volum, dar foarte mare pentru istoria Romaniei.
Dupa problemele avute cu alunecarile de teren in zona Zorile ( o intreaga strada s-a prabusit pe valea plajei Modern), autoritatile au decis consolidarea malului. In timpul lucrarilor efectuate in 1988, a fost descoperit aproape de suprafata, un cavou, ramas acoperit cu pamant inca din antichitate.
Interiorul era decorat in intregime cu o pictura aplicata pe un strat de tencuiala fina. Aproximativ sase schelete umane apartinand locuitorilor Tomisului antic au fost descoperite in interior. Inhumarea este plasata de arheologi, la inceputul veacului IV d.Chr.
A rezistat atatea secole fara a se deteriora, dar ceva ani de nepasare l-au adus in prag de distrugere. Pare halucinant, dar, dupa ce 30 ani au trambitat ca nu exista fonduri suficiente, autoritatile au descoperit ca nici firmele nu se inghesuie sa munceasca pentru banii alocati, in final. Acum ceva timp, Ministerul Dezvoltării Regionale a alocat 1,4 milioane de euro, cu o durata de implementare a proiectului de 34 de luni, iar contribuţia Consiliului Judeţean Constanţa a fost si ea substantial – 1,2 milioane de lei. Contractul a fost semnat anul trecut de fostul preşedinte al CJC, Marius Horia Ţuţuianu. Proiectul „Salvarea şi punerea în valoare a Mormântului Pictat Hypogeu“ viza conservarea, restaurarea şi protejarea cavoului Hypogeu prin reconstituirea picturii murale din interiorul mormântului, refacerea arhitecturii şi realizarea unei structuri de protecţie prin asigurarea unui climat care să permită conservarea; realizarea unei construcţii anexe formate din punct de informare şi corp anexă care să găzduiască instrumentele de prezentare şi interpretare ale monumentului şi care să asigure toate utilităţile administrative necesare, amenajarea peisagistică şi asigurarea dotărilor pentru expunerea, protecţia şi punerea în valoare a monumentului.
Licitatia a fost la final, anulata. Nu a fost depusă, nici macar o singura ofertă eligibila. Astfel, ne invartim in jurul cozii, iar un monument vechi de aproape doua mii de ani, dispare.
Dupa cum se vede, intreaga structura (improvizatie de la inceput) mai are putin si cade. Acoperisul este deteriorat si apa patrunde in voie prin gaurile uriase. In lipsa unei protectii adecvate, pictura inestimabila ca valoare, este probabil deja distrusa. Ploile din ultima perioada si-au adus aportul la gradul rapid de deteriorare. Scuze, sigur vor fi gasite de sefii administratiei locale. Tarziu insa pentru a mai putea repara ceva.
M.S