Mihail Kogalniceanu este probabil cea mai importanta comuna de pe raza judetului Constanta. Aeroportul civil si baza militara americana au transformat localitatea intr-o zona de maxim interes. Mai ales imobiliar – respectiv terenurile apartinand administratiei locale. Ancuta Belu a ajuns in functia de edil in anul 2016. Conform uzanţelor, prin ordinul Prefectului nr. 294/22.06.2016 s-a dispus invitarea aleșilor cosilieri locali în ședință solemnă în vederea alegerii comisiei de validare, validarea mandatelor de consilier, constiuirea Consiliului Local, depunerea jurământului de către primar Belu Ancuța Daniela, alegerea președintelui de ședință, alegerea viceprimarului localității Mihail Kogălniceanu și constituirea comisiilor de specialitate ale Consiliului Local al comunei Mihail Kogălniceanu. Au fost adoptate HCL nr. 1 privind alegerea comisiei de validare , HCL nr. 2 privind validarea mandatelor de consilier , HCL nr. 3 privind constituirea Cosiliului Local , HCL nr. 4 privind alegerea președintelui de ședință, HCL nr. 5 privind alegerea viceprimarului localității Mihail Kogălniceanu și HCL nr. 6 privind constituirea comisiilor de specialitate ale Consiliului Local al comunei Mihail Kogălniceanu. Prima saptamana de mandat a adus si prima incalcare flagranta a legii. Astfel, Consiliul local a fost constituit dintr-un număr de 11 consilieri din ,,barca” primarului, iar cei șase consilieri aleși în mod democratic pe listele ALDE – nu au fost validați, încălcându-se astfel în mod flagrant legea 215/2001 privind administrația publică locală cu modificările și completările ulterioare. Adresele catre Prefectura raman fara raspuns si se urmeaza calea instantei. Cei șase consilieri având votul cetățenilor de la scrutinul din data de 05.06.2016 deschid o acțiune în instanță și dupa un an, Tribunalul Constanța prin sentința civilă nr. 876/16.05.2017 din dosarul nr. 7568/118/2016 a Secției de Contencios Administrativ și Fiscal le da castig de cauza.Instanta obliga pârâții, cei 11 consilierii locali, să adopte o hotărâre de validare a celor sase colegi de C.L. Magistratii au obligat pârâții în solidar la plata către reclamanți de despăgubiri materiale constând în echivalentul bănesc al indemnizației aferente funcției de consilier local ales pentru perioada 27.10.2016 și data validării efective a mandatului precum și a sumei de 1500 lei cheltuieli de judecată.
O decizie a instantei nu este insa litera de lege pentru primarul Belu Ancuța. Pe cheltuiala bugetului local atacă hotărârea cu recurs. Normal ca magistratii nu puteau sa isi dea cu stangul in dreptul, iar prin Decizia Civilă nr. 295/2018 a Curții de Apel Constanța, Secția Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal respinge recursul cerut de Belu – menținându-se Hotărârea Tribunalului. Cei șase consilieri sunt nevoiți să apeleze la un executor judecătoresc care dispune înregistrarea cererii și obligă pe primarul Belu Ancuța si consilierii locali – Bursuc Lăcrămioara Emilia, Caiali Demirel, Pandrea Daniel Ionel, Petre Floriana, Șapte Elisabeta, Turea Alexandru și Bogza Mihăiță Ovidiu, să adopte o hotărâre de validare în funcția de consilier local în cadrul CL Mihail Kogălniceanu. Dar nimic nu e mai presus de Belu Ancuta. Nici macar instanta de judecata. Asa ca la data de 27 .10.2016 în urma convocării CL – primarul propune proiectul de hotărâre privind validarea consilierilor locali Ghiță Ion, Paraschiv Vasilica, Păunescu Monica Ecaterina, Poliac Cătălin, Scupra Ion și Șeicahmed Umiran. Sunt validați doar trei, urmând ca apoi – abia în februarie 2018 să fie validați și ceilalți trei consilieri.
Cat a functionat CL in 11 oameni, au fost trecute si multe hotarari de consiliu. Asta chiar daca se incalca flagrant legea. Era nevoie de cel putin 14 consilieri pentru a trece in mod legal orice HCL. Au fost votate 19 decizii ale Consiliului Local – incomplet in structura. Au fost aprobate organizarea unor licitatii pentru amenajarea de cariere piatra, vanzare de terenuri, PUZ-uri, ocuparea de functii publice in cadrul primariei,etc. Toate acele hotarari luate in cercul restrans al apropiatilor primarului, sunt si acum in vigoare, chiar daca in fapt sunt nule de drept.
Probabil va fi nevoie de schimbarea primarului actual si a componentei CL pentru a se reveni la normal. Cu siguranta asta se va si intampla in iunie, cetatenii fiind in masura de a aplica legea ocolita de actuala conducere a administratiei locale din Mihail Kogalniceanu. Am cerut un punct de vedere oficial din partea doamnei Ancuta Belu, vizavi de situatia prezentata mai sus. A citit , dar nu a raspuns. Si asta poate fi interpretat ca o pozitie oficiala intr-un caz cel putin incomod la mai putin de trei luni de noile alegeri locale. Fapt sanctionabil de catre cetatenii comunei Kogalniceanu. Interesant ar fi punctul de vedere al Curtii de Conturi si a organelor de ancheta. Revenim in curand cu un alt subiect din zona.
Marius Stirbu