36.4 C
Constanța
marți, iulie 16, 2024

De ce devin relevante proiectele mixed-use pentru locuitori și cum ajută orașele să se dezvolte?

Arhitecții și urbaniștii, din mediul privat și cel public, au misiunea tot mai dificilă de a modela orașele de mâine, care trebuie să fie în pas cu așteptările unei societăți în schimbare, pentru care constanta este nevoia de a avea o calitate superioară a vieții. Pe aceste premise, conceptul mixed-use a câștigat teren, conceptul dovedindu-și relevanța și capacitatea de adaptare la nou. În jurul lor se crează comunități integrate și dinamice, pentru că sunt locuri active și interconectate, unde utilizatorii se pot bucura de o varietate de activități: birouri, spații verzi, funcțiuni publice, locuințe, zone culturale și comerciale.

Experiențe organizate

Un aspect cheie al proiectelor mixed-use este că acestea devin locul de întâlnire al oamenilor, prin urmare găzduiesc mai multe evenimente culturale și sociale, oferind experiențe pentru locuitorii și vizitatorii acestor comunități. În acest sens, spațiile sunt concepute astfel încât să faciliteze interacțiunea și să le ofere oamenilor posibilitatea de a rămâne conectați. Prin integrarea unui parc cu zone de retail și clădiri office, proiectele mixed-use devin locuri vibrante unde oamenii au tot ce le trebuie pentru a se relaxa în natură sau la cumpărături după o zi de muncă într-un spațiu office modern. Proiectarea cu atenție a acestor funcțiuni le oferă comunităților spații urbane bine organizate, cu infrastructură modernă și cu un design inovator, care creează contextul potrivit pentru a pune în valoare potențialul local, de la resursa umană, moștenirea culturală, până la manifestările creative, inițiativele antreprenoriale. Mai mult, un astfel de proiect antrenează beneficii pentru întreaga comunitate din punct de vedere economic și social.

Events office
Events office

Activitate continuă

O comunitate vibrantă este una activă, mereu implicată în activități care se pliază pe un spectru mai larg de interese. Design-ul mixed-use are funcțiuni propice pentru a găzdui evenimente pe tot parcursul zilei, atât de business, cât și pentru timpul liber și relaxare cu prietenii și familia. Integrarea tuturor funcțiunilor, cum ar fi birouri, spații comerciale, spații verzi, creează un mediu prielnic pentru o varietate de activități. De la cafenelele deschise până târziu și locuințe în care viața se desfășoară în ritm normal la birouri care funcționează în schimburi și la evenimente culturale care se întind în serile târzii, întotdeauna există ceva care să ofere vitalitate comunității. Astfel, se creează un spațiu deschis și accesibil pentru întreaga comunitate, care are mereu ceva de oferit.

Flexibilitate și durabilitate

Într-o lume a schimbărilor rapide, construirea unor proiecte care să fie atât durabile, cât și flexibile este esențială pentru a răspunde evoluțiilor sociale, economice, tehnologice și de mediu. Această abordare implică dezvoltarea de spații care nu doar că răspund unor nevoi, comportamente și preferințe ale prezentului, ci sunt capabile să se adapteze în timp și chiar să anticipeze cerințele viitoare. În acest sens, comunitățile mixed-use se remarcă ca exemplu elocvent al unei proiectări durabile și flexibile. Construite după principii urbanistice moderne, aceste zone integrează eficient resurse naturale esențiale – de la apă, la electricitate sau puterea soarelui, devenind astfel zone orientate spre viitor, potrivite pentru un stil de viață trăit în echilibru cu natura.

Spații pentru comunitate

Prin integrarea unor spații de relaxare, precum a unor spații verzi sau zone de divertisment, proiectele mixed-use promovează coeziunea socială și creează un sentiment de apartenență. Prin felul în care sunt gândite, acestea invită la relaxare și recreere și încurajează activitățile de grup. Astfel, proiectele mixed-use merg mai departe de organizarea unor spații fizice, creând contextul care încurajează interacțiunea dintre locuitori, promovând astfel un sentiment de coeziune și apartenență în comunitate. Mai mult, pentru a asigura succesul acestor proiecte este necesară conectarea lor la mediul urban existent. Aceasta implică integrarea proiectelor în infrastructura și rețeaua de transport existentă, precum și colaborarea strânsă cu locuitorii pentru a înțelege nevoile și dorințele acestora, astfel încât soluțiile implementate să fie adaptate corespunzător.

În România avem deja astfel de exemple de succes: proiectele construite de IULIUS la Iași, Cluj-Napoca și Timișoara le oferă comunităților în care se află toate aceste beneficii, contribuind activ la dezvoltarea orașelor. Cu o viziune pe termen lung, acestea au fost integrate armonios în comunitate, revitalizând zone care nu își atinseseră potențialul de dezvoltare și aducându-și aportul inclusiv în creșterea calității vieții. Cu o experiență de 25 de ani, dezvoltatorul reușește să ofere proiecte care să răspundă nevoilor comunităților prin crearea unor spații cu diverse funcțiuni, adaptate profilului orașelor și strategiilor pe care acestea le adoptă pentru dezvoltarea urbană.

Ansamblul Palas Iasi
Ansamblul Palas Iasi

Alături de redesenarea unor zone și de deschiderea lor către comunitate, proiecte IULIUS reușesc să ofere un suflu nou antreprenorial și economic prin atragerea companiilor mari care își stabilesc sediul în clădirile de birouri și oferă oportunități pentru dezvoltarea carierelor, contribuind la retenția tinerilor în orașele de provincie, unde pot accesa oportunități profesionale la fel de interesante ca și în Capitală. Mai mult, pentru proiectele sale mixed-use, care au revitalizat zone nevalorificate cu spații de retail, de birouri, de evenimente și de relaxare, IULIUS a investit și în infrastructura din jur pentru a asigura o conectivitate optimă și o încadrare fluidă a proiectelor ca parte din oraș.

Următoarea destinație de pe lista de dezvoltări a grupului IULIUS va fi în Constanța, acolo unde IULIUS va construi un proiect mixed-use pe principiile pe care le putem vedea implementate în toate celelalte proiecte. Investiția, estimată la 800 de milioane de euro, va oferi comunității de la malul mării un proiect integrat, actual, dar și orientat spre viitor, care să ofere vitalitate unei zone inactive, prin aducerea în același proiect a multiple funcțiuni de business, culturale, shopping, entertainment și leisure, astfel încât întreaga comunitate să se regăsească în acest loc și să beneficieze de experiențe care aduc plusvaloare vieții urbane.

Cele mai citite

Servit ca un rege / Nicu Terzi e rasfatat de consoarta, chiar si la ,,muncă „

Patronul de la Colonadelor isi face siesta, de obicei,...

Programul de furnizare a apei în localitatea Movilița!

La nivelul sistemului de alimentare cu apă din localitatea...

Cladirea lui Marin Ștefan de la Marincom Company SRL

Zona veche e un loc perfect pentru investitii imobiliare....

O resedinta pe masura averii / Raica Mugurel a inceput modificarea vilei Cerchez din zona veche

Cea mai impozanta cladire din Peninsula a ajuns in...

Oil Terminal cu o noua infatisare

Sediul administrativ de pe Caraiman a fost renovat si...
spot_img

Pe aceeasi tema

Topicuri

Colectia de milioane! Masinile lui Odagiu, „bat” spre 2.500.000 Euro

Greu de crezut, dar colectia apartine unui afacerist local....

Odagiu defileaza cu Rolls Royce-ul Spectre pe Tomis

Epatare e putin spus. O masina ce poate ajunge...

Ce masina conduce George Simion de la AUR

Banuitor si circumspect, asa il putem evalua pe seful...

Odagiu e prezent mereu la blocul de pe Primaverii

Isi parcheaza Bentley-ul peste drum, direct pe trotuar. In documentele...

O masina pe masura lui Gabriel Comanescu?

De obicei – se compenseaza ceva, atunci cand umbli...

Bucovala & compania

Singur la masa, e usor abatut si cam trist. Cand...

Ce mașină folosește afaceristul Gigica Apostol în București

La Constanța -  în provincie, Gigica se deplasează cu...

Categorii populare

spot_imgspot_img