in ,

Descoperiri mai putin cunoscute / Sarcofagul cu simboluri

Cel mai mare sarcofag descoperit in Dobrogea, are o poveste cel putin interesanta. În vara lui 1931, lucrarile la fundaţia unei case de pe strada Avram Iancu, au dus la descoperirea unui sarcofag uriaş de marmură, greu de peste 8 tone, lung de 2,70 metri, lat de 1,5 metri şi înalt de 2,40 metri. Pe sarcofag sunt sculptate 7 simboluri: în partea dreaptă a faţadei, sus, se găseşte o balanţă cu 2 talere; chiar între aceste talere este un cap de taur, de bour, legat pe frunte cu o panglică; alte două simboluri se găsesc mai jos, o secure şi o suliţă; în stânga faţadei sunt alte trei simboluri, un bici şerpuit şi un clopot iar sub ele, dispus orizontal, un cleşte. Un alt element foarte interesant este reprezentarea pe lateralul sarcofagului a Medusei Gorgona, fiinţa legendară a cărei privire împietrea orice muritor şi care a fost decapitată de eroul Perseu.

Ca si in cazul monumentelor funerare din Egipt, sarcofagul nostru a fost jefuit, probabil nu foarte tarziu de la ceremonia inhumarii. Sarcofagul prezenta o crăpătură în capac şi o gaură destul de mare. In interiorul lui nu a fost gasita nicio monedă sau vreun alt obiect care să ofere indicii legate de persoana celui îngropat acolo. Scheletul unui barbat a fost gasit in imediata apropiere a sarcofagului.

La acea data, 1931, „entuziaştii”, sustineau – ,, Am descoperit mormântul lui Ovidius ! Dupa studii amanuntite a devinit tot mai clar că sarcofagul cu simboluri trebuie datat cu cel puţin un veac mai târziu după Ovidius (secolul II). Mai nou, arheologii au stabilit că defunctul înhumat în acest uriaş monument de marmură a trăit chiar undeva în perioada secolelor III-IV d.H. Piesa arheologica este expusa astăzi în exteriorul Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța.

Voteaza articolul!

Scris de Marius Stirbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Informare publică: Lipsă apă în mai multe zone din municipiul Constanța pentru remedierea unei avarii pe conducta de pe bulevardul Tomis!

Notarul Oprescu Adela solicita Elaborare PUZ pentru terenul de pe Mircea