28.4 C
Constanța
vineri, iunie 21, 2024

Diferenta dintre Braila si Constanta / Casa Embiricos Braila un giuvaer – Cladirea Embiricos Constanta o ruina

Doua cladiri, doua lumi. Braila ne-a dat o lectie de administratie publica. Constanta e repetenta si nu sunt semne ca va absolvi prea curand examenul de trecere intr-o lume civilizata.

Cu ce ne ,,laudam” noi – Constanta. Imobilul situat în str. Nicolae Titulescu nr.13 aparţine domeniului privat al municipiului Constanţa conform HCLM nr. 296/24.07.2011 şi se află în prezent în administrarea Regiei Autonome Exploatarea Domeniului Public şi Privat Constanţa (RAEDPP).

O ,,bomba cu ceas “ pentru toti care trec prin zona sau pentru riverani. Cladirea se desface in bucati, zi si noapte, bucati de beton, indeajuns de mari pentru a ucide, se lovesc de asfalt. Nu exista in oras, un imobil care sa prezinte un asemenea pericol. Iar pentru ca ne-a ferit Dumnezeu de o tragedie, autoritatile nu par a fi impresionate de starea cladirii.

Interiorul – pare a fi supravietuit unui tir cu tunuri. Totul iti da impresia unei cladiri aflate in Afganistan, dupa ce au trecut trupele americane la vanatoare de insurgenti.

Gunoaiele te readuc in realitatea constanteana. In timpul noptii, cladirea este adapost pentru oamenii strazii. Iar asta se vede.

De peste 20 ani, orice intentie a primariei de reabilitare a imobilului se impotmoleste imediat. Fosta si actuala conducere a administratiei publice merg pe acelasi calapod – avem in vedere, vom renova in viitor.

Clădirea în stil art nouveau era la origine o clădire de birouri, a cărei piatră de temelie a fost pusă în 1922. În perioada interbelică, imobilul de pe Nicolae Titulescu era sediul Companiei M. Embiricos & Co, firma prin intermediul careia se realizau voiaje directe Constanţa – New York cu ajutorul a trei ambarcaţiuni – Megali Hellas, King Alexander și Themistocles. Compania maritimă care făcea legătura cu lumea nouă aparţinea familiei Embiricos, originară din Andros. Dupa ce a parasit Grecia, familia Embiricos s-a stabilit la Braila. Aici ajungem la diferenta dintre administratia celor doua orase – Constanta si Braila. Orasul de pe malul Dunarii are si el o casa Embiricos.

Ridicata in 1912 de catre arhitectul Lazar I. Predinger, cladirea a fost destinata ca sediu al agentiei de vapoare M. Embiricos & Co. si locuinta a armatorului Menelaos Embiricos. Criza din anii ’20 a obligat armatorul sa isi vanda casa.

Astfel, dupa 1930 destinatia cladririi a fost pe rand: sediul Societatii Meseriasilor braileni “Mihail Eminescu”, Dispensarul Casei Asigurarilor Sociale, apoi a adapostit un spital si o policlinica. Din 1987 s-a numit Casa Colectiilor de Arta iar din 2001 a fost infiintat Centrul Cultural „Nicăpetre” .

In toti acesti ani, administratia orasului Braila a avut grija de doua lucruri, cladirea sa nu fie modificata si sa nu se piarda niciuna din componentele ei valoroase. Restaurata cu mare grija, cladirea Embiricos este astazi – o bijuterie arhitectonică. Doua case – doua primarii. Diferenta majora.

M.S

 

Cele mai citite

Domeniul afaceristului Secarea

Sa ai o vila impozanta pe masura averii, deja...

Programul casieriilor RAJA de Rusalii!

RAJA S.A. aduce la cunoștință consumatorilor din întreaga arie...

Cum arata un teren aflat in proprietatea Primariei

In proprietatea privata a Primariei regasim aproape 4.000 de...

Informare publică: Apă cu presiune scăzută în localitatea Valu lui Traian!

Astăzi – 18 iunie 2024, a survenit o avarie...

Fostul director financiar al CN APMC în vizită la APIA… Stelian Belu și sacoșa cu hârtii

A atins cel mai inalt prag profesional in 2009,...
spot_img

Pe aceeasi tema

Topicuri

Cum arata vila lui Nicu Halep – fratele Simonei

Familia Halep se afla in topul Forbes cu o...

Bucovala & compania

Singur la masa, e usor abatut si cam trist. Cand...

Parca ar fi in ,,Clanul Sicilienilor”

Cand se intalnesc (chiar daca s-au vazut si cu...

Modernizarea stației CF Valu lui Traian

CFR SA a primit cinci oferte la procedura de...

Si cand merge cu SUV-ul… Gigica este ,,Superior”

Exact asa este denumit varful de gama de la...

Terenul lui Felescu din centrul orasului

Proprietatea lui Mihai Felescu se afla la cativa pasi...

Noua masina a medicului Tudose Bogdan e una …veche

Tudose BogdanUn Corvette din 1990 a intrat in colectia...

Categorii populare

spot_imgspot_img