in

Dimensiunile dezastrului ecologic de la SC Cazacioc SRL

Avem parte de o adevarata catastrofa ecologica, dar aproape nimeni nu o baga in seama. Efectele iresponsabilitatii patronului de la Cazacioc Srl, sunt un atac direct la viata locuitorilor din Dobrogea. Putina lume stie legatura dintre frecventa mare a imbolnavirilor de leucemie si cantitatea de amoniu aflata in sol sau in panza freatica. Direct raspunzator de aparitia leucemiei, amoniu ,,depozitat” in pamantul localitatii Smardan (Tulcea) – ,,curtea” Cazacioc Srl, a atins cote greu de imaginat. Bomba ecologica a afectat deja panza freatica din Dobrogea si in curand, bratul Macin(zona de jonctiune cu apa subterana din zona Smardan) va deveni un canal mort.

Ancheta demarata de o echipa formata din procurori de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta, impreuna cu inspectori din cadrul Serviciul de Inspectie Bazinala a Apelor si reprezentanti ai Laboratorului de Calitate a Apei, a scos la iveala un plan iresponsabil a celor de la Cazacioc SRl. Procurorii s-au deplasat in satul Smardan, pe strada Orizontului nr. 4, locatie unde se afla incineratorul societatii S.C. Cazacioc&Co S.R.L. , pentru a verifica platforma societatii, sursa de alimentare cu apa, forajele de observatie , bazinul betonat de colectare ape uzate precum si terenurile din zona.

A fost constatat faptul ca in zona limitrofa societatii Cazacioc&Co S.R.L., pe o suprafata de teren de peste 7 hectare, se gasesc cadavre de animale aflate in putrefactie. O proba de apa a fost prelevata din canalul de desecare situat la aproximativ 50 m distanta de incinerator, situat intre drumul de acces aflat intre societate si digul de captare ABADL. La indicatorul amoniu (NH4) s-au inregistrat valorile de 7,52 mg/litru fata de limita 2mg/ litru prevazuta de normele legislatiei din domeniu. O alta proba de apa a fost prelevata din incinta societatii Cazacioc&Co S.R.L.

In urma analizei de laborator a acestei probe de apa, au rezultat valori socante. Respectiv – indicatorul amoniu a inregistrat o valoare de 90,2 mg/ litru, iar limita maxima prevazuta in Ordinul 621/2014, privind valorile de prag pentru apele subterane este de 3 mg/litru, in fapt valoarea inregistrata depaseste de circa 30 de ori limita maxim admisa ( 3000 %) ; – indicatorul azotul total (Ntot) a inregistrat o valoare de 82,85 mg / litru, iar limita maxima prevazuta in NTPA 001 este de 10 mg/ litru, in fapt valoarea inregistrata depaseste de circa 8 ori limita maxim admisa ( 800%). Astfel, oamenii legii au constatat faptul ca deseurile de animale depozitate ilegal pe terenul limitrof societatii Cazacioc&Co S.R.L., datorita fenomenului de descompunere si sub influenta factorilor meteorologici au determinat scurgerea derivatiilor azotului din aceste gramezi si transportul lor au generat cresteri ale continutului de compusi amoniacali in apa forajelor de observatie . Cazacioc Srl trebuia sa neutralizeze tot ce inseamna lesuri de animale, in incineratorul societatii. Patronii au preferat sa depoziteze animalele moarte, in niste vai naturale si sa puna un strat subtire de pamant peste. Ani de zile au repetat operatia, incat, acum, acele vai naturale au ajuns la nivelul solului, pline insa cu cadavre in descompunere. Aici au ajuns sa fie ,,stocate” si oile de pe nava Queen Hindu. Dar tot ce inseamana lesuri de animale de la fermele din tara, toate au fost facute ,,sandwich” cu putin pamant, in loc sa fie arse. Iar patronii au incasat bani frumosi din incinerari fictive. Cercetarile continua.

M.S

Scris de Marius Stirbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Cum a adaugat Bogatu o ruina la peisajul dezolant al orasului

Interiorul vilei istorice abandonata de Comanescu / Cum a ajuns sa arate Casa Manicatide dupa patru ani in portofoliul GSP