A supravietuit razboiului de la 1877 – pentru a sfarsi demolata de autoritatile comuniste. Casa Beiului a fost una din cladirile cu personalitate ale orasului Constanta si numai nesansa ( structura imobilului era foarte solida dupa mai bine de 100 ani) de a trece de ultimii ani de comunism ne-a saracit peisajul arhitectonic.
Casa a fost construita la inceputul secolului XX pentru a fi resedinta Pasei de la Silistra. Dobrogea fiind la acea data sub administratia Imperiului Otoman. Imobilul era un fel de casa de vacanta pentru Pasa (sau Bei ) si datorita acestui fapt era mai mult nelocuita, locul fiind mai mult o atractie turistica pentru cei care poposeau la mal de mare.
Imobilul avea o forma de potcoava , iar baza era foarte inalta. Chiar daca avea un singur etaj, casa era foarte inalta. Partea centrala avea cu un acoperiș în formă de turban, așezat deasupra unei cupole pictatata pe interior cu ornamente orientale si citate din Coran.
Casa Beiului era situată în zona de “La Vii”.
Locatia actuala ar fi intre Centrul de Scafandri si Biserica Sfanta Maria. Pe marginea vaii portului Constanta. Pana spre inceputul anilor 1930, aici se întindea o plajă frumoasă, cu o lățime de circa 15 m.
Locul era frecventat atat de localnici cat si de turisti. In fapt, plaja din Vii era la acea data, singura plaja amenajata si la care ajungea prima linie de cale ferata amenajata in Dobrogea. Nu exista o gara, doar un peron si scarile care duceau jos la plaja.
Finalul a fost trist. În perioada comunistă, administratia orasului a vrut să amenajeze o cofetărie in incinta cladirii. Planul era gata, numai ca un secretar de partid a decis ca ar fi mai bine sa ridice blocuri de locuinţe in zona. Intr-o singura zi – Casa Beiului a fost pusa la pamant.
M.S