in

Dosarul retrocedarilor / Locuitorii de pe Primaverii versus Black Sea Design

Terenul obtinut din vestitele retrocedari ar putea sa ii scape pe locuitorii de pe strada Primaverii de cosmarul numit Black Sea Design Concept. Anul trecut in august, constantenii de pe strada Primaverii au dat in judecata Consiliul Local, solicitand anularea HCL-urilor si a proiectului imobilar dezvoltat de Black Sea Design Concept.

Dar de unde atata razboi pe o strada cunoscuta ca fiind gazda multor milionari. Simplu. Cand dezvoltatorul imobiliar vine cu tupeu si isi depoziteaza pamantul rezultat din lucrari pe spatiul verde, ce nu ii apartine. Si de aici alte mici sicane intre patronii de la Black Sea Design si riverani. Fara sa stie nimeni ca va veni o zi in care lotul retrocedarilor va intra la puscarie si actele emise vor fi anulate. In fapt, societatea cu pricina avea de gand sa ridice un imobil 2S+P+5E + terasă circulabilă, pe strada Primăverii nr. 59A.

În iulie 2018, Black Sea Design Concept a fost amendată de Politia Locala după ce locuitorii din zonă au aratat cum pământul rezultat din saparea fundatiei a fost depozitat în incinta stadionului de rugby. Cum zvonurile dadeau ca sigura si disparitia unei zone consistente din parcul Pionerilor, teren ce trebuia defrisat si umplut cu blocuri, locuitorii din zona s-au apucat de procese cu primaria. Din fericire, totul era bazat pe terenurile ce au facut parte din lotul retrocedarilor.

O incalceala si o suveica cand incerci sa ii dai de cap. In 2004, prin HCLM nr. 546/23.12.2004 a fost dat acceptul pentru documentatia planului urbanistic de pe strada Primăverii nr. 59. Terenul de 1.253,89 mp, era trecut in proprietate respectivilor : Sorin Plăcintescu, Giurgiucanu Georgică, Maria Măriuţă, Cristi Borcea si a lui Camboianu Mihai (lotul 2 ). In luna mai 2008, Consiliul Local Constanta isi da girul pentru modificarea deciziei din 2004 privind documentaţia plan urbanistic de detaliu locuinţă P+2E(lot 2), pe terenul de 917,89 mp, proprietate a SC Corsa Company SRL. Corsa care in 2006, avea ca asociaţi pe Giurgiucanu, Dragos Săvulescu şi Răzvan Mircea Tudorache, beneficiarii retrocedarilor servite de Radu Mazăre. Prin 2008, Giurgiucanu îsi cesionează partea lui Doru Daniel Dobre, care mai departe preda stacheta lui Geo Bolboceanu si lui Binali Tarakci. La un moment dat , terenul de la nr. 59 A a ajuns in proprietatea Black Sea Design Concept. Filiera – SC Lux et Veritas, apartinand lui Costica Zelca. De fapt a fetei lui Zelca – Anca Raluca Perifan, nascută in anul 1987, si a lui Daniel Perifan, nascut in anul 1982. Cel din urma este si administratorul societatii. Revenind la suveica, in 2013, Black Sea Design SRL solicita acordul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa vizavi de proiectul „Construire imobil P +5 etaje“, amplasamentul vizat fiind strada Primăverii nr 59. Investitorul trecut in acte fiind SC Lux et Veritas. In cazul Black Sea Design Concept, cu sediul social în municipiul Constanţa, bulevardul Tomis, ii gasim in 2011 ca asociaţi pe Tarakci Binali, Sultana Bolboceanu, David Yaes si Ozgur Melih. In 2018 ajunge in societate si Cristian-Gabriel Panait. Tot in 2018, se obtine Certificatul de urbanism nr. 4366 pentru derularea proiectului imobiliar.Lucrarile au demarat imediat, prima faza fiind devierea conductei principale de apa ce trece exact prin mijlocul terenului. Foarte prompt, Primaria Constanta emite Autorizaţia de construire nr. 370, pentru „Deviere conducta apa“, beneficiar – Black Sea Design Concept. De altfel, firma a cerut Primăriei Constanţa , anul trecut, Certificatul de urbanism nr. 399 pentru „Construire imobil (doua tronsoane) P+5e+terasă circulabilă“, pe strada Primaverii nr. 59. Totul a mers perfect, iar Comisia tehnica de urbanism si amenajarea teritoriului din cadrul Primăriei Constanţa a dat ultimele aprobari. Totul pe fondul scandalului cu locuitorii din zona, a proceselor demarate de acestia impotriva Primariei si mai ales a mult asteptatei decizii in cazul retrocedarilor. Decizie ce a bulversat totul. Pe langa toate acestea, exista posibilitatea ca cele doua procese deschise de riverani sa le dea o ultima palma celor de la Black Sea Design. La fata locului nu se mai lucreaza si au disparut si acele persoane ce dadeau cu tifla locuitorilor de pe Primaverii, amenintand ca le cumpara terenurile de sub case. Santierul a ramas la nivel de groapa si este imprejmuit de un gard de plasa.

Marius Stirbu

Scris de Marius Stirbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Imaginile dezolarii

Cu ,,investitorul” Valentin Ionescu dupa gratii / Mall-ul de pe strada Traian a fost abandonat total