28.4 C
Constanța
vineri, iunie 21, 2024

Falimentul anuntat al unei companii de stat / Radionav –ul nimanui

Dezastrul descoperit de Curtea de Conturi la Radionav a fost inceputul sfarsitului pentru Compania Națională de Radiocomunicații Navale. Ne referim aici la controlul efectuat in 2015. Cei de la Ministerul Transporturilor se asteptau la o redresare totala a societatii , in schimb, compania a cazut inexplicabil intr-o prapastie sapata si intretinuta de conducerea Radionav. In fapt, toti cei care s-au perindat la conducerea societatii, nu au facut decat sa isi creasca salariile si sa isi acorde prime. Managementul lui Dumitru Nancu a fost exemplul perfect pentru a arata cum poate ajunge o societate de stat, pe post de vaca de muls. Pe cei de la Radionav ii interesa mai mult cum sa formuleze cereri de suplimentare a fondurilor de la stat, decat sa obtina profit din contractele existente sau sa incheie altele noi. Subventiile mergeau strict pentru majorarea indemnizatiilor, in unele cazuri si de 600%. Cei din Consiliul de Administratie si directorul general erau campionii. Radionav ajunsese in situatia in care veniturile proprii nu mai ajungeau sa acopere salariile angajatilor, oamenii simpli avand o retributie de maxim 2.800 lei pe luna. Nancu insa, castiga 25.000 lei/lună. În anul 2016, Corpul de Control al premierului a făcut un control la Radionav în legătură cu respectarea dispozițiilor legale și a normelor interne cu privire la organizarea și funcționarea companiei, precum și cu privire la îndeplinirea atribuțiilor acesteia. Astfel, în raport este consemnat faptul că: ”deși are statut de companie națională, organizată ca societate comercială pe acțiuni, Radionav funcționează ca o instituție publică, fiind finanțată preponderent (în proporție de peste 85 %) din subvenții acordate de la bugetul de stat”. Totodată, în același raport este consemnat faptul că, deși Radionav primește subvenții de la bugetul de stat în considerarea calității sale de ”operator public unic” în domeniul furnizării serviciilor de radiocomunicații navale, o parte din atribuțiile companiei interferează cu activități desfășurate de alte entități publice, respectiv Autoritatea Navală Română (ANR) și Compania Națională ”Administrația Porturilor Maritime” Constanța.

Patrimoniul in audit

Anul trecut in aprilie, Ministerul Transporturilor avea în dezbatere publică proiectul Hotărârii de guvern privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2018 al Companiei Naționale de Radiocomunicații Navale „Radionav” SA. Astfel, cu un număr mediu de 62 de angajați, compania trebuia să realizeze venituri totale de 5.759.390 lei. Cheltuielile totale planificate se ridicau la 5.759.390 lei, din care 2.317.390 lei, cu personalul. Profitul contabil planificat era de 0,0 lei, iar câștigul mediu lunar salarial – 2.932,02 lei.

Dupa fix un an, in aprilie 2019, Radionav e in pragul desfiintarii. Ministerul Transporturilor vrea să desființeze Compania Națională de Radiocomunicații Navale , activitatea acesteia urmând să fie preluată de Autoritatea Navală Română, aflată în subordinea ministerului. ”De la data desființării Radionav, activitatea acestei companii se preia de Autoritatea Navală Română, instituție publică cu personalitate juridică, finanțată integral din venituri proprii, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, cu sediul în municipiul Constanța”, arată un proiect de lege publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor. Personalul contractual al Radionav va fi preluat de Autoritatea Navală Română, beneficiind de drepturile salariale acordate potrivit legii. Problema apare insa acum: vrea ANR sa preia angajatii Radionav ? In acest moment nu exista posturi disponibile, iar 60 de oameni nu pot fi bagati cu forta in cadrul unei societati , fie ea si de stat. Avand in vedere auditul ce se desfasoara la Radionav, exista posibilitatea, ca tot ce este mai valoros sa ajunga in mainile unor investitori privati , iar partea cu angajatii sa fie impusa ANR-ului. In baza unor creante, patrimoniul Radionav e pe cale sa dispara. Felia de tort este reprezentata de terenul de la Cumpana, suprafata de pamant ce apartine, inca , Radionav-ului. Nu pentru mult timp. RADIONAV S.A. este Compania Natională de Radiocomunicații Navale, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, care desfașoară activițăti de interes național și internațional ca operator unic în România, de corespondență publică pentru îndeplinirea angajamentelor de trafic de radiocomunicații navale de apel, pericol, căutare și salvare care revin României. Stația Română de Coastă -Constanța Radio – are existența legată direct de activitatea de transporturilor maritime și a funcționat inițial în cadrul I.E.F.M. Navrom Constanța în perioada 1960 – 1990. În 1991 Radionav devine regie autonomă de radiocomunicații în serviciul mobil maritim și fluvial, iar din 1998 prin H.G. Nr.525/1998 devine Compania Națională de Radiocomunicații Navale RADIONAV S.A., unic operator de radiocomunicații pentru zona maritimă a României.

 

Cele mai citite

Domeniul afaceristului Secarea

Sa ai o vila impozanta pe masura averii, deja...

Programul casieriilor RAJA de Rusalii!

RAJA S.A. aduce la cunoștință consumatorilor din întreaga arie...

Cum arata un teren aflat in proprietatea Primariei

In proprietatea privata a Primariei regasim aproape 4.000 de...

Informare publică: Apă cu presiune scăzută în localitatea Valu lui Traian!

Astăzi – 18 iunie 2024, a survenit o avarie...

Fostul director financiar al CN APMC în vizită la APIA… Stelian Belu și sacoșa cu hârtii

A atins cel mai inalt prag profesional in 2009,...
spot_img

Pe aceeasi tema

Topicuri

Cum arata vila lui Nicu Halep – fratele Simonei

Familia Halep se afla in topul Forbes cu o...

Bucovala & compania

Singur la masa, e usor abatut si cam trist. Cand...

Parca ar fi in ,,Clanul Sicilienilor”

Cand se intalnesc (chiar daca s-au vazut si cu...

Modernizarea stației CF Valu lui Traian

CFR SA a primit cinci oferte la procedura de...

Si cand merge cu SUV-ul… Gigica este ,,Superior”

Exact asa este denumit varful de gama de la...

Terenul lui Felescu din centrul orasului

Proprietatea lui Mihai Felescu se afla la cativa pasi...

Noua masina a medicului Tudose Bogdan e una …veche

Tudose BogdanUn Corvette din 1990 a intrat in colectia...

Categorii populare

spot_imgspot_img