in

Falimentul anuntat al unei companii de stat / Radionav –ul nimanui

Dezastrul descoperit de Curtea de Conturi la Radionav a fost inceputul sfarsitului pentru Compania Națională de Radiocomunicații Navale. Ne referim aici la controlul efectuat in 2015. Cei de la Ministerul Transporturilor se asteptau la o redresare totala a societatii , in schimb, compania a cazut inexplicabil intr-o prapastie sapata si intretinuta de conducerea Radionav. In fapt, toti cei care s-au perindat la conducerea societatii, nu au facut decat sa isi creasca salariile si sa isi acorde prime. Managementul lui Dumitru Nancu a fost exemplul perfect pentru a arata cum poate ajunge o societate de stat, pe post de vaca de muls. Pe cei de la Radionav ii interesa mai mult cum sa formuleze cereri de suplimentare a fondurilor de la stat, decat sa obtina profit din contractele existente sau sa incheie altele noi. Subventiile mergeau strict pentru majorarea indemnizatiilor, in unele cazuri si de 600%. Cei din Consiliul de Administratie si directorul general erau campionii. Radionav ajunsese in situatia in care veniturile proprii nu mai ajungeau sa acopere salariile angajatilor, oamenii simpli avand o retributie de maxim 2.800 lei pe luna. Nancu insa, castiga 25.000 lei/lună. În anul 2016, Corpul de Control al premierului a făcut un control la Radionav în legătură cu respectarea dispozițiilor legale și a normelor interne cu privire la organizarea și funcționarea companiei, precum și cu privire la îndeplinirea atribuțiilor acesteia. Astfel, în raport este consemnat faptul că: ”deși are statut de companie națională, organizată ca societate comercială pe acțiuni, Radionav funcționează ca o instituție publică, fiind finanțată preponderent (în proporție de peste 85 %) din subvenții acordate de la bugetul de stat”. Totodată, în același raport este consemnat faptul că, deși Radionav primește subvenții de la bugetul de stat în considerarea calității sale de ”operator public unic” în domeniul furnizării serviciilor de radiocomunicații navale, o parte din atribuțiile companiei interferează cu activități desfășurate de alte entități publice, respectiv Autoritatea Navală Română (ANR) și Compania Națională ”Administrația Porturilor Maritime” Constanța.

Patrimoniul in audit

Anul trecut in aprilie, Ministerul Transporturilor avea în dezbatere publică proiectul Hotărârii de guvern privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2018 al Companiei Naționale de Radiocomunicații Navale „Radionav” SA. Astfel, cu un număr mediu de 62 de angajați, compania trebuia să realizeze venituri totale de 5.759.390 lei. Cheltuielile totale planificate se ridicau la 5.759.390 lei, din care 2.317.390 lei, cu personalul. Profitul contabil planificat era de 0,0 lei, iar câștigul mediu lunar salarial – 2.932,02 lei.

Dupa fix un an, in aprilie 2019, Radionav e in pragul desfiintarii. Ministerul Transporturilor vrea să desființeze Compania Națională de Radiocomunicații Navale , activitatea acesteia urmând să fie preluată de Autoritatea Navală Română, aflată în subordinea ministerului. ”De la data desființării Radionav, activitatea acestei companii se preia de Autoritatea Navală Română, instituție publică cu personalitate juridică, finanțată integral din venituri proprii, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, cu sediul în municipiul Constanța”, arată un proiect de lege publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor. Personalul contractual al Radionav va fi preluat de Autoritatea Navală Română, beneficiind de drepturile salariale acordate potrivit legii. Problema apare insa acum: vrea ANR sa preia angajatii Radionav ? In acest moment nu exista posturi disponibile, iar 60 de oameni nu pot fi bagati cu forta in cadrul unei societati , fie ea si de stat. Avand in vedere auditul ce se desfasoara la Radionav, exista posibilitatea, ca tot ce este mai valoros sa ajunga in mainile unor investitori privati , iar partea cu angajatii sa fie impusa ANR-ului. In baza unor creante, patrimoniul Radionav e pe cale sa dispara. Felia de tort este reprezentata de terenul de la Cumpana, suprafata de pamant ce apartine, inca , Radionav-ului. Nu pentru mult timp. RADIONAV S.A. este Compania Natională de Radiocomunicații Navale, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, care desfașoară activițăti de interes național și internațional ca operator unic în România, de corespondență publică pentru îndeplinirea angajamentelor de trafic de radiocomunicații navale de apel, pericol, căutare și salvare care revin României. Stația Română de Coastă -Constanța Radio – are existența legată direct de activitatea de transporturilor maritime și a funcționat inițial în cadrul I.E.F.M. Navrom Constanța în perioada 1960 – 1990. În 1991 Radionav devine regie autonomă de radiocomunicații în serviciul mobil maritim și fluvial, iar din 1998 prin H.G. Nr.525/1998 devine Compania Națională de Radiocomunicații Navale RADIONAV S.A., unic operator de radiocomunicații pentru zona maritimă a României.

Scris de Marius Stirbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

3 Comments

  1. eate singurul articol competent scris despre sitatia radionav. felicitari redactorului. poate are pe viitor bunavointa de a mai cerceta cauza. salariile si situatia Radionav la data prezentei este tot incerta.
    toate cele bune

  2. Astazi 21.06.2019, situatia Radionav tot incerta, aproape 5 luni de neplata salarii, noi continuam sa ne facem datoria, navele care tranziteaza spatiul maritim romanesc, cu exercitii NATO, trageri de artilerie etc, nu au nici-o vina vis-a-vis de incompetenta fanariotilor (capitalistilor) romani. Marea eroare s-a facut atunci cand s-a aprobat infiintarea ei pe actiuni si alte vrajeli in anii ’90…trebuia s-o ia marina militara sau garda de coasta de azi, nu s-o faca varza toti inconstientii care nu cunosc marea si oamenii ei cu studii superioare gen saguna cantemir si alte fake-uri, idem la mt/dtn Speram sa iasa bine

  3. Buna ziua! Nici pana astazi situatia angajatilor nu s-a rezolvat.Nu s-au primit salariile si nu se stie cand se vor achita.Nu stiu daca cineva mai are rabdare sa se vanda nu stiu ce terenuri.Si asta cand?!

Mirajul Salii Polivalente

Visini salbatici pe terenul lui Bosanceanu