24.3 C
Constanța
marți, iunie 25, 2024

Fostul sediul al Alianței Franceze a ajuns o ruină / Patronul țigaretă Done vede un hotel ridicat la doi pași de sediul SRI

Emblematică ca și stil, combinat cu eleganță, clădirea care a adapostit sediul Alianței Franceze îsi urmează tacută soarta pecetluită de un alt Dinu Paturică al societătii romanești, Viorel Done. Pe timpul lui Ceausescu, clădirea a găzduit Consulatul Libiei la Constanţa, iar de admirat puteai să o admiri în viteză pentru că soldaţii de gardă nu prea te lăsau să zăbovești pe lângă. Imobilul a fost construit de Anghel Saligny la începutul secolului trecut pentru un neguțător grec. Urmaşul comerciantului Dalles a venit după Revoluţie special pentru a revedea casa în care a crescut, dar nu a mai apucat să obţina retrocedarea pentru că a decedat între timp. Până în 2005, în clădirea de pe strada Ferdinand nr. 78 își aveau sediul Alianţa Franceză și o grădiniţă.

În 2006, imobilul a fost retrocedat către Maria Panaitide. Imediat după retrocedare, atât grădiniţa, cât şi Alianţa Franceză. au fost nevoite să-şi mute sediul. În încercarea de a salva casa, statul francez a oferit proprietarilor o clădire similară în Franţa.

Refuz total însă. Panaitide a solicitat inițial o chirie de 20 euro pe metrul pătrat, dar apoi și-a schimbat politica și a decis să vândă. Scoasă la mezat, dar fără prea mare publicitate, clădirea a ajuns la Done. Acesta a aplicat metoda afaceriștilor veroși și fară scrupule, cumperi casă de colecție și o lași să moară pentru a putea ridica apoi un colos de beton și sticlă. Deci, conform planului, în prezent, în clădire nu mai există nimic, nici duşumea, nici geamuri, uşi, ţevi, grinzi, absolut nimic. La doi pași de fosta secție de poliție 3 , actualul sediu al SRI, s a furat și distrus într-o veselie frenetică. Locuitorii din vecinătate susțin că distrugerea a avut loc sub directa îndrumare a proprietarului. Tigani platiți în fapt pentru a sustrage cam tot ce putea să țină clădirea în picioare.

Ne referim la podele, ferestre, grinzi și acoperiș. Până una alta, vestitul Done cu chioșcul lui de țigări de pe Tomis, are o bijuterie arhitectonică, condamnată însă la demolare. Asta pentru că patronul țigaretă dorește să construiască un hotel sau cel puțin o clădire cu multe etaje care să îi producă bani mulți. Zona este foarte bună, așa că șansa de a vedea un mastodont de beton pe bulevardul Ferdinand nr 78 este destul de mare. Probabil va avea la parter și un spațiu în care va comercializa țigari în stilul în care l a îmbogațit pe Tomis la celebrul chioșc Dovi. Va fi în siguranță la doi pași de SRI. Done așteaptă însă ceva bani pentru a putea demara proiectul imobiliar. Nu știm de unde și cat, dar un lucru este sigur, vila va dispărea de pe harta Constanței. Faceți poze să o aveți în amintiri.

Cele mai citite

Informare Publică: Lipsă apă în localitatea Cumpăna!

Astăzi – 25 iunie 2024, s-a înregistrat o avarie la...

Terasa Madam Margot a ajuns ,,pensiune “ pentru oamenii strazii

Locatia era odinioara, un popas obligatoriu pentru o cafea...

Dupa aproape zece ani de la depunerea actelor pentru reabilitare… Vila notarului Soare intra in renovare

Demarata in forta (2014),  lucrarea a fost abandonata la...

Caracotea de la Zorile dă ordine precise

Stere Caracotea e un tip meticulos si tipicar. Angajatii (si...

Domeniul afaceristului Secarea

Sa ai o vila impozanta pe masura averii, deja...
spot_img

Pe aceeasi tema

Topicuri

Domeniul afaceristului Secarea

Sa ai o vila impozanta pe masura averii, deja...

Colectia de milioane! Masinile lui Odagiu, „bat” spre 2.500.000 Euro

Greu de crezut, dar colectia apartine unui afacerist local....

Bucovala & compania

Singur la masa, e usor abatut si cam trist. Cand...

Parca ar fi in ,,Clanul Sicilienilor”

Cand se intalnesc (chiar daca s-au vazut si cu...

Odagiu e prezent mereu la blocul de pe Primaverii

Isi parcheaza Bentley-ul peste drum, direct pe trotuar. In documentele...

Odagiu isi vinde Bentley-ul Bentayaga

Cand il vezi la volanul SUV–ului de lux ai...

Cum arata un teren aflat in proprietatea Primariei

In proprietatea privata a Primariei regasim aproape 4.000 de...

Categorii populare

spot_imgspot_img