in ,

Frontispiciile vechilor cladiri ale orasului

Nenumarate povesti sunt legate de insemnele adaugate de proprietarii caselor de acum un veac si mai bine. Constanta sfarsitului de secol 19 si inceput de secol 20 a cunoscut un adevarat boom imobiliar.

Totul cu bun gust insa. Fara a fi megalomani si full de „kitsch” . Ca acum. Vechile cladiri aveau, si unele inca au, un farmec al lor. Moda era de a avea pe frontspiciu, o reprezentare a unei zeitati antice, initialele numelui, meseria proprietarului sau domeniul in care isi avea activitatea – afacerile.

Tocmai de aceea, supravietuitoarele din acele vremuri, pastreaza inca istoria, sus, intre usa principala si acoperis. Iar dupa cum putem vedea, imaginatia proprietarilor era nemarginita.

Si, inca, nu am putut cuprinde toate fatadele din oras. Din pacate, toate aceste vile interbelice sunt supuse unei exterminari progresive. In loc sa le renoveze si sa aiba o cladire superba, actualii proprietari prefera sa le demoleze si sa ridice o vila cubista din beton si termopane.

Acum insa, cat mai sunt printre noi, putem face un tur prin imaginatia bogata a celor de acum o suta de ani.

Cel mai vechi frontspiciu descoperit de noi se afla pe o casa construita de un negutator de cereale grec, undeva pe la 1879.

Deci la doi ani de la revenirea Dobrogei in componenta Romaniei conduse de regele Carol. Casa se afla pe strada Ecaterina Varga .

M.S.

Voteaza articolul!

Scris de Marius Stirbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Iesit la pensie de anul trecut / Fostul sef al ITM are timp de cumparaturi

Atenție, se oprește apa în mai multe zone din municipiul Constanța!