Familia Talpeș a plătit 221.500 euro pentru proprietatea de peste 2000 metri pătraţi din mijlocul Parcului Arheologic * Cumpărat cu 20 euro, metrul pătrat valorează 500 euro în zona * Grădina Cinema Tomis este ipotecataă la CEC.
Reabilitarea Parcul Arheologic de lângă Primărie va scoate în evidenţă starea deplorabilă în care se află fosta Grădină Cinema Tomis. Preconizat a fi inaugurat în 2018, Parcul Arheologic va fi primul din Constanţa care va arăta cel puţin la nivelul celor din Bucureşti. Chioşcuri, bănci şi stâlpi de iluminat în stil interbelic, împreună cu ceva arbuşti exotici, toate acestea ar trebui să schimbe faţa zonei respective. Asta până ajungi în mijlocul parcului. Acolo tronează rămăşiţele Grădinii Cinema Tomis, imobil aflat în proprietatea familiei Talpeș. Pentru a afla cum a ajuns un cinematograf de stat la un privat, ne întoarcem puţin în timp. În 2011, pentru o scurtă perioadă de timp, Regia Autonoma a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor a scos la mezat cinematografele din ţară. În linişte, fără anunţuri în media şi pentru câteva săptămâni. Gurile rele au susţinut că totul a fost cu dedicaţie pentru ca cineva să cumpere ce trebuie.
Cine a ştiut şi s-a mişcat repede a pus mâna pe niscai chilipiruri. La Constanţa, cel mai repede s-a mişcat familia Talpeș prin mezinul Giuliano. Acesta este nepotul fostului director al S.I.E. , Ioan Talpeș. Prin firma Alt Trend MG S.R.L, Giuliano a plătit 221.500 euro fără T.V.A. pentru activul Grădina de Vară Tomis, compus din constructive spaţiu comercial parter plus etaj, cu o suprafaţă construită la sol de 646 m.p. şi suprafaţă construită desfăşurată de 984 m.p. şi terenul intravilan aferent în suprafaţă de 2.156 m.p. La un pret aproximativ de 500 euro cât valorează un metru pătrat în zonă şi la cei aproximativ 20 euro cât a plătit Talpeș, mai că devii suspicios cu privire la afacerea încheiată de R.A.D.E.F. Plata a fost făcută prin trei ordine de plată de 42.694 lei, 100.000 lei, 122.408 lei şi încă 661.122 lei care au venit de la C.E.C.
Râca care distruge afacerea
Împrumutul de la C.E.C. a fost garantat cu imobilul ce face obiectul vânzării, respectiv Grădina Cinema Tomis. Dacă la început lucrurile păreau să meargă bine, în scurt timp , atât patinoarul cât şi snack barul din interior au dat faliment. Apoi au apărut şi divergenţele cu asociatul Prusu Mihaela Laura, fapt care a blocat total activitatea firmei. Aşa că în acest moment avem un Parc Arheologic în care străjuieşte un monument de secolul XX . Am încercat să aflăm ce se va întâmpla cu ruina plină de gunoaie şi care a devenit adapostul boschetarilor. Am încercat să obţinem o declaraţie din partea Primăriei Constanţa prin purtătorul de cuvânt . După 2 săptămâni am renunâţat să mai sperăm că vom primi şi un răspuns la întrebarea adresată de redacţia noastră. În fapt, am solicitat Primăriei dacă are în vedere să someze proprietarul Grădinii Tomis să igienizeze clădirea şi să blocheze accesul în interior, să o acopere cu un material pentru a masca zidurile degradate, sau să o demoleze. Nimic însă. Astfel avem toate şansele ca la inaugurarea Parcului Arheologic să ne plimbăm pe aleile pavate cu gresie roz de import şi să admirăm ruina Talpeș. Curat murdar ar zice Ghiță Pristanda.
Marius Stirbu