Inainte de jazz, pentru Harry Tavitian, exista credinta in Dumnezeu. Pianistul Harry Tavitian este cel mai important jazzman român contemporan, o spun jurnalistii de specialitate. Armean de origine, Tavitian era unul din ,,stalpii” bisericii armenesti ,, Sfanta Maria” din Constanta. Schimbarea parohului a coincis insa cu ruperea totala a lui Harry de biserica lui de suflet si credinta. In martie 2012, parintele Avedis Mandalian, preotul paroh al Bisericii Armene din Constanta timp de 26 de ani, a fost mutat la o alta parohie, impotriva vointei de suflet a credinciosilor. Preotul Protoiereu Avedis Mandalian a primit atunci o înştiinţare scrisă, de la Arhiepiscopia Armeană din Bucureşti,( Arhiepiscopia Bisericii Armene din România este o eparhie a Bisericii Apostolice Armene, condusă din 2010 de arhiepiscopul Datev Hagopian) că trebuie să îşi strângă bagajele , urmând să fie transferat la Focşani, în slujba a trei biserici armene, cu o comunitate formată din 40 de membri. La vremea respectiva, Tavitian declara – ,,Viata noastra duhovniceasca este grav tulburata. Mi-e teama ca orice alt preot va veni, coeziunea comunitatii noastre va putea fi refacuta cu mare greutate “. In acelasi an, a fost adus si noul preot. Născut pe 29 martie 1986 la Erevan, preotul armean Oshakan Khachatryan, pe numele său de mirean Gevorg Khachatryan, a fost repartizat la Arhiepiscopia Armeană din România în ianuarie 2012. Înainte de a veni în România, a fost trimis să slujească la biserica „Sfânta Maria“ din orașul Meghri – Armenia. Coeziunea comunitatii armenesti a fost in timp refacuta, dar Harry Tavitian a refuzat sa mai participe la slujbele tinute de noul preot – Oshakan Khachatryan. Legatura spirituala cu Dumnezeu o tine de atunci la Biserica Sfantul Nicolae – Vechi din zona Peninsulara. Tavitian este nelipsit de la slujbele tinute de preotul Marius Moşteanu.
Cel mai bun jazzman roman bate toaca imbracat in costum national si sta alaturi de preotul Mosteanu de-a lungul slujbelor religioase. Cei din comunitatea armeana considera ca Harry Tavitian trebuie sa lase deoparte de acum orice suparare si sa se intoarca in biserica mama. Harry Tavitian s-a nascut în anul 1952 la Constanţa, într-o familie de armeni. In cadrul unui interviu, acesta declara – ,, Sunt armean, indiferent de caracteristici sau traditii. Sunt armean prin nastere, roman prin adoptie si ma simt acasa in ambele culturi. Parintii mei sunt nascuti si ei in Romania (in Dobrogea). Bunicul meu din partea mamei s-a refugiat in Romania (la Constanta), fugind din Turcia in 1895, cand incepuse primul val al masacrelor impotriva armenilor. Am inceput studiul pianului la varsta de 6 ani. Pe la 17 ani am inceput sa cant blues. In 1970 am vazut concertul lui Memphis Slim de la Brasov si asta a influentat decisiv cariera mea, care pe atunci abia incepea. Am continuat sa cant blues din ce in ce mai mult si de la inceputul anilor ’70 am facut primii pasi in jazz.
Timp de cativa ani am facut si pian clasic si jazz. Dar spre sfarsitul lui 1977 mi-am dat seama ca va trebui sa aleg. Si am ales jazzul. Aceasta muzica mi-a permis ca timp de 40 de ani sa cunosc o lume cu totul deosebita la care, intr-un alt context, nu cred ca as fi avut acces “. Latura profund religioasa iese la iveala atunci cand il intrebi pe Tavitian – de ce nu a plecat din tara, asa cum a facut solista de Jazz, Aura Urziceanu. Harry Tavitian: Pentru ca nu pot sa-mi parasesc parintii si bunicii, chiar daca sunt morti demult !