Lucrarea a fost realizata de un colectiv de artiști plastici restauratori și experți în domeniu. Toti atestați de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național. Ne referim la reabilitarea si predarea de acum cateva luni.
Odata schelele demontate si lucrarea finalizata, nimeni nu se astepta la aparitia unei situatii – hilare am putea sa ii spunem. Pentru ca altfel cum sa interpretezi situatia respectiva, cand Tomis a devenit peste noapte Tonis.
Amuzant este ca pe coltul spre piata Unirii avem magazinul Tonis a lui Stefanescu, iar acum, afaceristul are fara sa vrea, o reclama pe harta asezarilor antice.
Lasand la o parte gluma, greu de inteles cum pot cadea atat de repede literele de pe harta. De obicei, restaurarea se facea odata la 20 sau 30 ani, cand situatia o impunea. Acum, turistii se pot minuna si intreba ce cetate o fi Tonis.
Punerea în valoare a Hărții Arheologice a facut, alături de alte 24 de obiective, obiectul unui contract de reabilitare cu o valoare de 2.830.070,15 lei, fără TVA. Având o suprafață de 261 mp, harta siturilor arheologice prezintă ruinele așezărilor dacice, ale orașelor și cetăților grecești sau romane care sunt marcate cu vechile denumiri.
M.S.