Acum patru ani sustinea ca a achizitionat vila Manicatide, pentru a-i reda stralucirea. Intre timp a palit si ultima farama de sclipire a venerabilei cladiri. Exteriorul este plin de crapaturi, fatada a cazut si decoratiunile originale din stuc, sunt distruse. Patru ani de nepasare, timp in care a investit doar in lacatul chinezesc agatat de usa de la intrare.
Nici in interior, lucrurile nu stau tocmai bine. Aici insa, cel putin a existat o minima protectie a acoperisului si zidurilor, fie ele crapate.
Incaperile pastreaza pardoseala originala, chiar daca in unele cazuri este deteriorata masiv.
Usile interioare si-au pastrat frumusetea, in ciuda straturilor de vopsea crem adaugate in perioada comunista.
Peretii cu vopseaua scorojita arata ca zidurile unei inchisori. Aceeasi vopsea crem sau verde intinsa peste decoratiuni. Scara interioara are farmecul interbelic in ciuda spoielii crem.
Mansarda, din pacate sta sa se prabuseasca. Doar cu ajutorul unor butuci de lemn – acoperisul mai sta inca pe cladire.
Chiar daca vila isi ,, striga” vizual durerea, pe Gabriel Comanescu – miliardarul petrolist, il doare fix la ,,casca”.
Take Manicatide s-a născut la Giurgiu în 1878. Grec de origine, Manicatide a devenit principalul ,,jucator” pe piata cerealelor din Dobrogea. Presedinte al Comunității Elene din Constanța și director general al Camerei de Comerț, afaceristul a construit in timpul vietii, nu mai putin de trei case. Singura ramasa, Casa Manicatide a fost construită în anul 1899, în stil eclectic. Planurile vilei au fost realizate de arhitectul Haralambie Mangoianu.
Arhitectul a locuit la mica distanta de vila Manicatide. Haralambie Mangoianu a avut o casa modesta cu un etaj, pe strada Traian, pana in piata Ovidiu. Cladirea aflata in avansata stare de degradare, exista si astazi.
M.S.