in ,

Istoria de sub picioarele noastre

Pare ciudat, dar o felie din trecut, se afla sub talpa incaltamintei noastre, zilnic, cand pasim pe strazile orasului. Cu zambetul de rigoare vizavi de subiect – ne referim la anostele capace de canal. Turnate in diferite otelarii din tara, la inceput de secol 20, capacele tocite de miliardele de pasi ce au calcat pe ele, rezista si ne arata ce inseamana lucru durabil.

Gasim si piese de fonta turnate pe vremea regelui Ferdinand. Capace realizate in 1927. Ne-am astepta ca majoritatea acestor piese sa le gasim pe drumurile din zona veche – Peninsulara. Exista si acolo, dar din anii ‘30 sau ’50.

Cele mai vechi capace sunt pe pozitie in partea veche comerciala – actuala strada Stefan cel Mare sau zona bulevardului Tomis prin dreptul Miga.

Aici gasim piese din 1918. Este absolut fascinant sa descoperi cat de trainic lucrau strabunicii nostri. Capacele nu sunt crapate si se afla in stare perfecta. In perioada interbelica se montau fire de telefon, direct sub pamant. Ceva de genul RDS –RCS de azi – fibra optica.

La acea vreme, era Societatea Anonima Romana de Telefoane. Disparuta de mult, dar cu capacele in perfecta stare pe strazile Constantei. Ratacit pe strazile noastre, gasim un capac din Bucuresti.

Cum o fi ajuns aici nu stim – dar e la datorie pe bulevardul Elisabeta, in fata Cazinoului. Serviciul Apelor Primaria Capitalei – ne arata ca e veteran din anii ’20. Ce e de mirare, starea buna in care se afla aceste capace – nevoite sa suporte traficul auto de mai bine de o suta de ani.

Nu acelasi lucru il putem afirma despre cele realizate in perioada comunista sau mai curand, dupa Revolutie. Pus unul langa altul, un capac turnat recent la una din societatile modern din Medgidia sau Navodari, arata mai prost ca si unul realizat in anii ’30. Din pacate, istoria scrisa pe fonta capacelor va disparea. Vom ramane doar cu pozele acestea. Toate capacele din oras vor fi schimbate cu unele moderne – realizate din fibra de sticla.

M.S

Scris de Marius Stirbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Adina Baz si-a ridicat vila langa Stadion

La Castelu 2022 aduce noi proiecte