Intentia lui Gabriel Comanescu de a sparge monopolul lui Ion Dumitrache a devenit tot mai evidenta. Portul Midia, marul discordiei intre cei doi milionari, este controlat din anii ’90 de Ion Dumitrache. Cazul navei Queen Hind, a starnit o serie de acuze din partea lui Comanescu la adresa lui Dumitrache. De la incarcarea navei cu oi printr-o improvizatie in cadrul santierului naval si pana la lucrarile de extindere a structurii vaporului (pt a putea lua mai multe animale), toate realizate in cadrul Șantierului Naval Midia SA. Chiar daca linistea s-a asternut peste acuzele aruncate la acea vreme, lucrurile nu s-au potolit. Pentru Comanescu, Midia este un punct strategic in dezvoltarea afacerilor din zona Marii Negre. Iar Dumitrache ii sta in cale. În 29 iulie 2019, OMV Petrom a atribuit un contract de 1 miliard de lei companiei GSP Offshore în calitate de contractor principal și alți contractori secundari printre care și Vega Offshore, deținută tot de Comănescu. Contractul a fost încheiat pentru următorii 8 ani și include furnizarea de servicii integrate pentru OMV Petrom, de la mentenanță, catering, foraj până la servicii medicale de urgență (Medevac). Platformele si toata infrastructura se afla in largul marii, in zona apropiata de Midia. In port exista o dana operata de GSP, dar nu e de ajuns. Comanescu doreste ca GSP –ul sa se ,,stabileasca” la Midia si zona sa devina principalul Hub pentru operatiunile petroliere. Greu, atata timp cat Dumitrache ii sta in coasta. Alegerile locale ar putea sa il ajute mult (sau din contra) in cazul in care omul lui de casa – Chitac, cucereste primaria. Iar daca PNL castiga atat alegerile locale cat si centrale, Comanescu isi va taia o felie consistenta din tortul infrastructurii portuare. Astfel, Dumitrache e sortit pierzaniei la cat de inversunat este Comanescu pe el. Dar printre cei doi ,,giganti” mai exista o persoana ce vede Midia ca o investitie profitabila pentru viitor.
Este vorba de prim-vicepresedintele Partidului Ecologistilor – Dan Moraru. Incet –incet, in ultimii zece ani, Moraru a inceput sa se ridice si sa pretinda o felie din zona. Lui Moraru nu i-a convenit deloc atunci cand Dumitrache a inceput sa faca export de animale prin santier. Astfel s-a pricopsit Ion Dumitrache cu un nou dusman. Cu un ,,spate” puternic la Bucuresti – Moraru este decis sa faca totul pentru a pastra monopolul in exportul de animale. Dan Moraru este proprietarul companiei Midia International SA, operatorul Bazei de Export Animale Vii din Portul Midia. Din 2011, constanteanul a devenit partener cu Gabriel Stati, fiul miliardarului Anatoli Stati, din Republica Moldova. Moraru este asociat si cu Dorin Iacob, fostul șef de cabinet al directorului SRI Virgil Măgureanu. O alta legatura puternica o are cu Laurențiu Țăranu. Impreuna cu acesta din urma, prin compania Midia International SA a închiriat de la CN APMC – o suprafata de aproape 17 hectare în Portul Midia.
Ion Dumitrache este acţionar la 12 societăţi comerciale. Omul de afaceri deţine aproximativ 370 de hectare de teren agricol şi 30 de hectare de teren forestier în judeţul Dolj. Dumitrache controlează Şantierul Naval Midia Năvodari, un lanţ de farmacii şi mai multe spaţii comerciale. Este acţionar si la Marina&Santis, firmă care deţine 54,02% din Muntenia Estival 2002 S.A. ( detine Hotelul Muntenia- Olimp).
Gabriel Comanescu detine Grupul Servicii Petroliere. Prin GSP operează opt platforme mobile de foraj marin, trei nave de construcții offshore, nave multifuncționale de suport și barje de mare tonaj, dispunând de trei baze operaționale – în Dana 34, Agigea și Midia. La Ploiesti detine cateva zeci de hectare de teren in curtea fostei intreprindere Upetrom 1 Mai.
M.S