in

Mic tratat al faunei locale

Îi vezi mai întâi – cum stau așezați într-o rână la volanul mașinilor (despre care vom vorbi mai încolo), vorbind afectați la telefonul mobil – timp in care scurtează atent ,,amarastenii” de pe trotuar. Că se învârt fără țel timp de 15 minute sau dau impresia că trebuie să ajungă la o întâlnire de afaceri importantă, accelerand bolizii fără motiv, totul e un spectacol ieftin, regizat si repetat zi de zi. E frantura de ,,glorie ieftină ” de care sunt dependenți pentru a-și hrăni orgoliul. Pentru plimbarea de dimineață se pregătesc de cu seară. Ceasul scump si mobilul așteaptă să fie afișate la ora de cafea. Atât contează. În rest sunt,,goi” . Pe dinăuntru .

Ca un butoi de lemn uitat fără capac într-un șopron. După ce își fac tura pe Tomis, high-class-ul constantean își parchează mașinile de lux la vedere, lipite dacă se poate de trotuarul unde se află masa cafenelei. Să nu facă prea multi pași si mai ales să vadă lumea cine se da jos din bolid si se așează la masă și invers. Tot timpul își,,uită ” ceva in mașină, doar pentru a avea motiv să deschidă portiera când trece o domnișoară sau când trebuie să ,,moară de oftica ” vreun cunoscut. Nici nu mai dau comandă la masă. Chelneritele le cunosc prea bine tabieturile stil ,,Tănase Scatiu ” și îi servesc rapid. Trag apoi de o cafea si o apă vreme de un ceas.

Dezbat subiectele la zi cu aer de cunoscători. Pentru ei nu există secrete si nu au dubii. Ei le știu pe toate. Știu cine va fi primar, cât a făcut Terzi pe sezon în Mamaia, cine construiește pe terenul din zona x si câți bani va face după vânzarea apartamentelor, etc, etc. O oră, day by day , se repetă exact ca ziua din filmul,, Ziua Cartitei”. Mașinile parcate la 1,5 metri de masa lor , sunt cartea de vizită. Într-o țară mică și săracă, băieții noștri deștepți se lăfăie în Bentley de 350.000 euro. Cei 50 metri cuprinși între cafeneaua lui Mitică si Filicori valorează la 10 dimineața undeva spre un milion jumate de euro.

Pe la 11 , clipa lor de glorie se termină. Afaceriștii se urcă brusc cuprinși de grabă, inevitabil cu telefonul la ureche într-o convorbire urgentă, părăsind locul cu greutate. Pentru că nu au unde să se ducă ! Clipa de glorie pe ziua respectivă a apus. Pleacă spre casă cu gândul la dimineața următoare, moment pe care deja îl savurează în minte vizualizand cum parchează mașina si toate privirile se îndreaptă spre el. Homo Tomis-us.

M.S.

Scris de Marius Stirbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Mohammad Murad: “L-aș vota pe Claudiu Palaz”

Casa de pe Titulescu scoasa la vanzare pentru 528.000 euro