COPIII DE LA CSC „SPARTA ROTTERDAM“ SPUN CĂ EL VA TREBUI SĂ SE REFACĂ DUPĂ CE LE VA ADUCE SACUL PLIN CU DARURI!
• Cei mici i-au cerut Moșului hăinuițe groase, ghetuțe, tablete și multe jucării
• În schimb, îi oferă un sejur la Băi şi decoraţiuni de Crăciun făcute chiar de ei
„MOŞ CRĂCIUN FACE SCHIMB DE CADOURI! PUNE FAPTELE BUNE ÎN LUMINA SĂRBĂTORILOR! AJUTĂ-I SĂ CREADĂ ÎN MINUNI!“
Sunteți invitați să faceți un schimb de cadouri cu adulţii şi copiii din centrele rezidenţiale ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, fiind pentru prima dată când veți dărui primind în același timp, semn că izolarea ne poate aduce mai aproape ca oricând!
Urmăriți pagina de Facebook a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanţa unde vor fi publicate scrisori cu dorinţele copiilor şi adulţilor din centrele noastre rezidenţiale.
Schimbul de cadouri va avea loc la Centrul Comercial VIVO!, începând cu data de 21 decembrie 2020, de la ora 10.00 până la ora închiderii centrului. Vom fi ușor de găsit pentru că acolo vom avea deschisă și tradiționala noastră expoziție cu vânzare a obiectelor de Crăciun realizate de beneficiarii sistemului de protecție.
Pentru mai multe informații, puteți suna și la numărul de telefon 0241.480.872 (de luni până joi între orele 8.00-16.30 și vineri între orele 8.00-14.00), persoană de contact Oana Manoilă.
„Dragă Moș Crăciun,
Dacă anul acesta ți-ai propus să faci băi de nămol, noi, copiii de la Complexul de Servicii Comunitare <Sparta Rotterdam> Techirghiol, te invităm să vii la noi. Știm sigur că, după atâția ani de zile, ți-ai dori o vacanță, dar să ai măscuță pentru că noi o purtăm și nu ne dorim să ne îmbolnăvim.
Ne vom juca împreună și te vom ruga să ne spui povești despre copiii pe care i-ai mai vizitat.
Noi ne dorim, în primul rând, sănătate și, dacă ai în sacul tău mare, jucării și dulciuri, să nu cumva să le duci altcuiva!“
Așa își încep copiii de la Complexul de Servicii Comunitare „Sparta Rotterdam“ din Techirghiol scrisoarea lor către Moș Crăciun.
Cei mici îl roagă foarte mult pe Moș Crăciun să vorbească și cu spiridușii care să încerce să le aducă tablete atât de necesare pentru școala on-line, dar și câteva jocuri pentru calculator sau tabletă pentru că le plac foarte mult.
În plus, copiii l-au mai rugat să le aducă pulovere și bluze călduroase, pijamale pufoare și cât mai colorate, ghetuțe și cizme.
Cei mici i-au lăsat Moșului toate detaliile, chiar și mărimile la hăinuțe și ghetuțe. Le lăsăm și noi aici, să le vadă mai repede și spiridușii:
FETE: articole vestimentare: cea mai mică fetiță, în vârstă de 5 anișori, dorește hăinuțe pentru copii de înălțime 110-120 cm; 4 fetițe poartă mărimea S, una poartă mărimea M iar câte două domnișoare poartă mărimile L și XL;
Mărimea tălpii: 14 cm – o fetiță; 21 cm – o fată; 22 cm – o fată; 23 cm – două fete; 24 cm – două fete; 25 – trei fete
BĂIEȚI: articole vestimentare: cinci băieței poartă mărimea XS; opt băieți poartă mărimea S; 8 băieți poartă mărimea M; 7 băieți poartă mărimea L și un cavaler poartă mărimea XL;
Mărimea tălpii: 19 cm – un băiețel; 21 cm – doi băieți; 22 cm – 2 băieți; 23 cm – un băiat; 24 cm – 3 băieți; 25 cm – 7 băieți; 26 cm – 6 băieți; 27 cm – 2 băieți; 28 cm – 3 băieți; 30 cm – un băiat; 33 cm – un băiat.
„Te iubim și te așteptăm, Moș Crăciun!“
**** Complexul de Servicii Comunitare „Sparta Rotterdam“ înseamnă „acasă“ pentru 39 de copii (10 fetițe și 29 de băieți). Toți copiii au deficiențe intelectuale în diferite stadii.
Copiii fac și terapie în cadrul complexului de servicii. Aici, toți au învățat deprinderi de viață curentă și lucruri interesante care îi vor ajuta pe viitor, dar cel mai important lucru pentru ei este că se simt protejați și iubiți. Doar câțiva dintre copii mai păstreză legătura cu familia. Pentru ceilalți , „familie“ înseamnă colegii noștri care au grijă de ei.
Numele complexului de servicii comunitare este dat după echipa de fotbal olandeză Sparta Rotterdam pentru că acolo a pornit, în urmă cu mai bine de 17 de ani, o campanie de strângere de fonduri pentru construirea complexului.
Totul a început când, la Constanța, a ajuns o delegație de la o fundație olandeză – „Breath“. Scopul vizitei era ridicarea unui așezământ destinat copiilor infectați HIV-SIDA și părăsiți în fostul Spitalul Municipal (actualul Spital Clinic de Boli Infecțioase).
Cineva le a vorbit însă și despre Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Techirghiol (pe atunci cămin-spital) și voluntarii olandezi au fost curioși să vadă despre ce este vorba.
Așa s-a conturat idea necesității existenței unui centru de recuperare pentru copii și s-a născut Complexul de Servicii Comunitare „Sparta Rotterdam“, aflat în subordinea DGASPC Constanța.