in

Muzeul de Arheologie isi va recapata stralucirea / Consiliul Judetean aloca peste 13 milioane de lei pentru reabilitarea cladirii

Putine institutiii de cultura au avut soarta chinuita a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanța. În anul 1878 Remus Opreanu – primul prefect al administrației românești în Dobrogea a propus Academiei Române ca toate materialele arheologice descoperite in Dobrogea sa fie adunate la Prefectură pentru a putea forma un muzeu.

Cerere aprobata, dar nu exista un spatiu alocat pentru muzeu. Intre 1910 – 1911 toate antichitățile din Constanța se aflau depozitate la gimnaziul „Mircea cel Bătrân”. Apoi, in 1912, zestrea arheologica este mutata la Școala Normală de Învățători. Nu peste mult timp, autoritatile transfera toate piesele într-o clădire din parcul comunal. Undeva in zona unde se gaseste acum Sala Sporturilor. Nici acolo nu si-au gasit artefactele liniste , iar in 1928 s-a organizat muzeul în aripa stângă a Primăriei( actualul Muzeu de Arta Populara). In 1937, secția de arheologie avea înregistrate 272 piese si o primă soluţie era transferarea muzeului in bodega din faţa Cazinoului (actualul sediu al Acvariului). Penultimul domiciliu a fost actualul Palat Arhiescopal din spatele Catedralei Ortodoxe. Pe 25 decembrie 1977 s-a inaugurat Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanța in actuala locatie din piata Ovidiu. Clădirea a fost proiectată ca Palat Comunal de arhitectul Victor Ștefănescu și a fost construită, sub îndrumarea sa, în perioada 1912 – 1921. Anii si-au pus insa amprenta iar Muzeul a ajuns intr-o stare deplorabila. Cutremurul din 1977 a produs fisuri adanci in temelia cladirii. Prin 2011 a fost turnat niste beton in curtea interioara, dar in exterior nu s-a intervenit deloc. Pana acum. Reabilitarea clădirii Muzeului de Istorie din Piaţa Ovidiu va începe in curand. Declaratia ii apartine preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Ţuţuianu. ,,Pentru Muzeul de Istorie, acea faimoasă clădire din Piața Ovidiu, care nu a fost reabilitată și în sensul ăsta arăta jalnic, avem un proiect care este semnat, finanțat și foarte curand ne vom apuca de treabă” a completat Horia Țuțuianu. În prezent, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este cel mai mare și cel mai important muzeu din Dobrogea, cu un patrimoniu ce numără peste 400.000 de piese, datate din preistorie până în secolul al XX-lea.

Scris de Marius Stirbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Familia Halep campioana la imobiliare

Au cerut scoala inapoi si au lasat-o de izbeliste