14.4 C
Constanța
vineri, octombrie 11, 2024

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a prezentat planul de activități culturale pentru următoarele șase luni

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) a organizat astăzi, 14 iunie 2021, o conferință de presă în cadrul căreia s-au abordat următoarele teme: planul de activități culturale al instituției, stadiul proiectelor de reabilitare ale obiectivelor culturale în care MINAC este beneficiar, diverse.
Astfel, au fost prezentate proiectele derulate în prima jumătate a anului, precum și cele ce urmează a se desfășura în perioada iunie – decembrie 2021.
Cu privire la activitățile viitoare, trebuie evidențiat faptul că MINAC este organizator și partener în diverse proiecte naționale și internaționale. În următoarele luni vor fi derulate expoziții temporare precum “Histria în perioada arhaică”, “Oameni și cioburi. Arheologia dobrogeană în imagini”, “Reședințele regale”, „Epave și istorie la marea Neagră”, etc. De asemenea, vor fi organizate evenimente deosebite: Sesiunea Internațională Pontica – ediția 54, Ziua Dobrogei, Ziua Națională, Tabăra Arheologică la cetatea Hârșova, etc. Calendarul va fi completat de concursuri organizate de către MINAC și de ateliere tematice de pictură și de modelaj, dedicate copiilor.
Managerul MINAC, Aurel Mototolea a evidențiat succesul evenimentului “Noaptea Muzeelor”, organizat anul acesta, pe 12 iunie, în condiții stricte, impuse de pandemia COVID 19. Chiar și în ciuda restricțiilor, expoziția permanentă a Muzeului și Edificiul Roman cu Mozaic au fost vizitate, în doar câteva ore, de către 836, respectiv 595 de persoane.
În cadrul conferinței, managerul MINAC a prezentat și stadiul în care se află proiectele de reabilitare a obiectivelor “Mormântul Pictat – Hypogeu”, “Edificiul Roman cu Mozaic”, “Cetatea Carsium – Hârșova”, dar și două proiecte de cooperare româno-bulgară, în urma cărora va fi reamenajat „Muzeul Carsium” din Hârșova și va fi inaugurat „Centrul cultural Hamangia” la Cernavodă.
Nu în ultimul rând, au fost oferite detalii legate de participarea MINAC la Expoziția Internațională “Tezaure arheologice ale României – rădăcini dacice și romane”. La acest eveniment organizat la Madrid, în perioada septembrie 2020 – martie 2021, sub coordonarea MNIR, participă 40 de instituții muzeale din România, care vor expune 835 de piese selectate din patrimoniul propriu. MINAC participă la expoziția din capital Spaniei cu 19 bunuri culturale, printre care se numără și celebrul Șarpe „Glykon”, piesă unică în lume. Acest eveniment constituie o bună modalitate de promovare a patrimoniului cultural constănțean la nivelul spațiului european.

Cele mai citite

Realitatea din spatele copacilor… Sau cum se prăbușește malul portului pe nevăzute

Zona cuprinsă între Stația GPL- Spălătoria Ambient și club...

Cine mai vine pe la Primarie

Gabriel Balan de SC Shark SRL si-a parcat Tesla...

Nordis Management SRL a intrat în insolvență! Dar ce masini conduc patronii

Tribunalul București a deschis procedura insolvenței în cazul Nordis...

Atenție, lucrări majore în zona intersecției de la Delfinariu!

La ora actuală, pe bulevardul Mamaia se execută lucrări...

Milionarul de Top Forbes la piață… Adolf Bâclea isi cumpără legumele din Griviței

Mai degraba poti vedea un OZN decat pe milionarul...
spot_img

Pe aceeasi tema

Topicuri

Nordis Management SRL a intrat în insolvență! Dar ce masini conduc patronii

Tribunalul București a deschis procedura insolvenței în cazul Nordis...

SLI la cumparaturi

E mai cunoscut prin initiale decat prin numele complet. Zilnic,...

Cum arăta casa in care a copilarit Simona Halep

Simona Halep s-a născut pe 27 septembrie 1991 la...

Dragoş Neagu face Centru de Cercetare in cladirea Alleon

Patronul de la Black Sea Offshore reabiliteaza imobilul din...

Schimbatoare ca politica

Pana mai ieri ne zambea din sediul de campanie...

Realitatea din spatele copacilor… Sau cum se prăbușește malul portului pe nevăzute

Zona cuprinsă între Stația GPL- Spălătoria Ambient și club...

Categorii populare

spot_imgspot_img