in

OMV sapa noi sonde de petrol in Marea Neagra

OMV cauta surse noi de petrol in zona concesionata la 80 kilometri in largul marii. Totul se va realiza prin GSP-ul lui Comanescu. Mai precis cu ajutorul platformei Uranus. Proiectul „Săparea sondelor de exploatare I9A Lebăda Est, respectiv LO1A Lebăda Est, din perimetrul de explorare – dezvoltare şi exploatare petrolieră XVIII Istria, în cadrul Platformei continentale a Mării Negre”, presupune executarea unor lucrări de abandonare a unor sonde existente şi săpare a unor sonde noi. Lucrările la sonde vor consta din dezafectarea sondelor inițiale I9 și LO1 Lebăda Est și dezechiparea acestora în vederea abandonării zonei productive.

Din experienta celorlalte sonde sapate pe structura, valoarea investitiei in cazul saparii unei gauri noi dintr-o sonda veche este de cca.13-14 milioane EURO. Perioada prevăzută pentru instalarea platformei și începerea operațiunilor este luna iunie a acestui an.Se estimează că lucrările de săpare a sondelor I9A și LO1A Lebăda Est vor avea o durată de aproximativ 90 zile (cate 45 zile pentru fiecare sonda), în funcție de operațiunile care vor fi desfășurate și de condițiile meteorologice. Proiectul se desfasoara pe Platforma continentală a Mării Negre în structura Lebăda Est din cadrul perimetrului de explorare – dezvoltare şi exploatare petrolieră XVIII Istria. OMV Petrom S.A. este Titularul Acordului de Concesiune a perimetrului de dezvoltare-exploatare petroliera Lebada Est, aprobat prin H.G. 1928/10.11.2004, incheiat intre Agenția Națională pentru Resurse Minerale si OMV.

Grup Servicii Petroliere va castiga bani frumosi prin platforma Uranus, cea care va fora in zona. Uranus este o platformă autoridicătoare cu 3 picioare, de tip Marathon Le Tourneau clasa 116-C, capabilă să opereze în ape cu adâncimi pâna la 100 metri şi putând să atingă adâncimea maximă de foraj de 7.600 metri. Platforma de foraj este dotată cu instalaţii proprii de încălzire şi producere a apei calde care funcţionează cu combustibil (motorină) consumul zilnic fiind de cca. 8 – 10 t. Vor merge pe profit si firmele ce au semnat deja contracte cu OMV pentru gestionarea deşeurilor rezultate in zona de foraj . Vorbim aici de GreenTech, Iridex si Eco Fire Systems.

Scris de Marius Stirbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Sirianul Zeido a ramas cu blocul in conservare

Consiliul Judetean investeste 60 milioane de lei in reabilitarea drumurilor