Cazinoul domina faleza – dar Acvariul este mult mai prezent in mintea noastra prin amintirile legate de cladirea micuta si cocheta. Nu exista constantean care sa nu fi fost cu familia, dar mai ales in excursie cu scoala, la acest obiectiv turistic situat pe promenada de la Poarta 1. Chiar daca pare – Acvariu din totdeauna, in fapt , locatia a debutat ca si restaurant.
Inaugurat odata cu Cazinoul – 1909, imobilul avea destinatia restaurant – terasa. La inceputul secolului, era destinatia preferata a constantenilor ce doreau sa savureze o bere rece si niste mici. Totul cu muzica si antren.
Asta pentru ca, de pe acoperisul cladirii, la fiecare sfarsit de saptamana, fanfara delecta clientii cu muzica clasica si militara. Pe acoperis statea fanfara, iar jos pe terasa , mesele erau pline de musterii. Toata distractia a tinut pana la inceperea celui de-al doilea razboi mondial. Odata cu instaurarea comunismului in 1947, restaurantul Cazinoului a fost inchis. Redeschis la inceputul anilor ’50, imobilul avea o destinatie cu totul diferita. Din carciuma a ajuns loc de studiu. Autoritatile comuniste au concluzionat ca fostul restaurant este perfect sa gazduiasca Muzeul de Istorie si Arheologie. Asa ca -vreme de 8 ani aproape, vizitatorii puteau admira vestigiile grecesti si romane in fosta locatie a bodegii Cazinoului.
Devenit in scurt timp neincapator datorita cantitatii imense de artefacte istorice scoase la iveala in urma lucrarilor de constructie din oras, Muzeul de Istorie a fost mutat apoi in cladirea ce gazduieste astazi Palatul Arhiepiscopiei de langa Catedrala. Din 1 Mai 1958, dupa ce a trecut de la restaurant la muzeu, cladirea a primit destinatia de Acavariu. Si numele de ,, Ion Borcea”, savantul ce s-a remarcat printr-o bogata activitate stiintifica , fiind cel mai bun cunoscator al faunei Marii Negre.
Acum – atat cladirea cat si instalatiile acvariului din interior, ne par mici, insa la inceputul anilor ’60, Acvariul din Constanta era unul din cele mai mari asezaminte de acest gen din Europa. Cele 46 de bazine cu vietati acvatice atrageau 350.000 de vizitatori – in 1959.
Acum, cateva cuvinte despre Cazinoul de peste drum de Acvariu. In 1951 , Cazinoul a fost renovat in totalitate. In 1952 a fost dat in folosinta ca si local de recreere pentru localnici. La acel moment, cladirea proaspat reabilitata cuprindea o sala de spectacole cu 420 locuri – destinata cinematografului Farul. De asemenea, Cazinoul mai avea o sala de expozitii si un restaurant cu terasa deschisa pe partea marii. Revenind la Acvariu – acesta va intra intr-o bine meritata reabilitatare. Atat cladirea in sine cat si instalatiile din interior.
M.S