Studio Popular va ajunge club
Clădirea aparţine R.A.D.E.F. – Romania Film
Cu farmecul lui aparte, cinema Popular stârneşte amintiri frumoase tuturor celor trecuţi de 35 ani. Situată în zona istorică a Constanţei, clădirea a fost construită acum mai bine de o sută de ani şi a găzduit de a lungul timpului, un hotel, un sediu al poştei precum şi cinematograful Popular. Cu parfumul lui interbelic, antreul larg în care găseai afişele cu filmele ce vor rula şi terminând cu sala mică şi cochetă, Popular era o destinaţie obligatorie pentru fiecare sfârşit de săptămână. După aproape două ore, uşile erau deschise de plasatoare şi te trezeai aruncat direct în lumina orbitoare a soarelui şi în mijlocul celor care urcau sau coborau spre plaja Modern, aflată la doi paşi. Cam aici se termină romantismul şi începe pragmatismul.
Popular pentru investitori
Înainte de Revoluţie, mai precis în 1950 odată cu naţionalizarea, toate cinematografele, împreună cu anexele lor, trec în proprietatea statului, mai precis la nou infiinţata România Film. Începând din 1991 apare R.A.D.E.F. – România Film, o regie autonomă de interes naţional constituită prin reorganizarea unităţilor de stat care funcţionau în domeniul cinematografiei la aceea dată. Instituţia se afla în subordinea directă a Ministerului Culturii. De prin 2005 încep să apară şi diferite hotărâri de guvern prin care se încearcă trecerea cinematografelor, anexelor şi a terenurilor respective, la administraţia locală. Trecerea o face, insa, doar Republica, cinema emblemă a urbei de la ţărm de mare. Restul cinematografelor, respectiv, Dacia, Tineretului, Bulevard, Filimon Sârbu, Popular, Progresul, Grădina Tomis, Grădina Albatros şi Grădina Victoria, au rămas în ograda R.A.D.E.F., respectiv la Ministerul Culturii. Interesul pentru aceste spaţii este foarte mare având în vedere că toate sunt situate bine, că văd comercial, plus că există şi anexe precum şi terenul după care salivează orice investitor imobiliar gata să ridice ceva blocuri înalte. Revenind la cinematograful nostru, Popular a stat în paragină ani de zile, existând o scurtă încercare de resuscitareprin includerea lui în circuitul Europa Cinemas, urmând ca în noul botezat Studio să ruleze filme de artă. Sucombat înainte de a începe, proiectul a rămas la nivel de reclamă în vitrina de la bulevard. Popular a rămas cu lacătul pe uşă ani de zile, până de curând. Brusc activitate intensă. Se scot tone de moloz din interior, semn că amenajările interioare sunt la nivel de schimbare totală. Unele uşi de la stradă au fost zidite, iar pancarta prin care muritorul de rând să afle ce se strică şi ce se amenajează în loc, lipseşte cu desăvârşire. Poate a fost furată. Toată lumea ştie şi nimeni nu ştie nimic din ce se întâmplă acolo.Ce se conturează, este informaţia conform căreia Studio Popular se va transforma în club. De noapte sau de zi, nici nu mai contează.
Statut sigur ,destinaţie incertă
Contactat telefonic, domnul director al R.A.D.E.F. , Alexandru Mironescu, a avut amabilitatea de a ne desluşi niţel, chiar dacă la momentul semnării contractelor, conducerea regiei era asigurată de o altă persoană. Astfel, conform unui contract de închiriere, încheiat în anul 2015, între R.A.D.E.F. sşi S.C. Avva S.R.L., societatea comercială primeşte în folosinţă clădirea pe o perioadă de cinci ani, respectiv până în 2020. Contractul nu se prelungeşte de la sine în anumiţi termeni ci se încheie după cinci ani. Urmând probabil o renegociere doar dacă R.A.D.E.F. consideră indicat să încheie un nou contract cu firma respectivă. Asta se va întâmpla doar dacă societatea îşi va onora obligaţiile stipulate în contract. Cea mai importanta clauză ar fi păstrarea, ca principal obiect de activitate, proiecţia de filme, deci să îndeplinescă în continuare rolul de cinematograf. În acelaşi rând, firma poate desfăşura şi alte activităţi comerciale în spaţiul respectiv, cafenele sau de ce nu , club de noapte. Alexandru Mironescu consideră că, orice investiţie ce poate salva de la distrugere o clădire veche de un secol trebuie susţinută. Dar în termenii fixaţi de legislaţia în domeniu, susţine directorul R.A.D.E.F. Acesta este hotărât să verifice pas cu pas dacă societatea comercială va respecta clauzele contractului, fiind programate controale inopinate în locaţia respectivă după demararea activităţii. Ciudat este că de abia acum s-a trecut la amenajarea clădirii, rămânând doar trei ani de contract. Alexandru Mironescu are planuri mari la Constanţa. Începând din acest an, se va trece la verificarea tuturor contractelor încheiate de R.A.D.E.F. pentru închirierea sălilor de cinema. Totodată, se va încerca şi o evaluare a stării cladirilor în care se află fostele cinematografe de la malul mării. Aşa că avem ce scrie . Asta, pentru că există cinematografe transformate în unităti de alimentaţie sau de divertisment, fără nicio bază legală. Dar toate acestea în următoarele articole.
Postat de Marius Știrbu