24.3 C
Constanța
marți, iunie 25, 2024

Povestea unui OM

Povestea  vieţii  unui  om este greu de pus pe hârtie chiar şi în cazul în care ai  toate datele existenţei lui pe acest pământ. În momentul în care ai doar crâmpeie şi o marturie a unui cunoscut, povestea pare şi mai dificil de aşternut pe o foaie albă. Surprinzător, în cazul de faţă  povestea s-a scris aproape singură. Calancea Liviu Vasile ar fi împlinit pe 25 martie, 51 de primăveri. Născut şi crescut în  Constanţa într-o casă situată  pe strada Theodor Burada, Liviu devenise în ultimii lui ani de viaţă , un personaj  foarte cunoscut. El şi căţelul lui Bursuc, îi puteai vedea mergând alături pe străzile din centrul Constanţei, Bursuc  încercând să ţină pasul folosindu-se doar de picioarele din faţă, lăbuţele din spate fiind înlocuite de un ham prevăzut cu două rotiţe. Imaginea era cu atât mai mult tulburătoare când Bursuc era luat în braţe de Liviu şi trecut peste toate obstacolele apărute în faţa căţelului.  Dar să ne întoarcem puţin în trecut. Taxatoarea din parcarea auto situată în faţa Sălii Sporturilor este singura care mai cunoaşte amarnica poveste a lui Liviu şi a lui Bursuc.  Tatăl lui Liviu a fost căpitan de cursă lungă. Mama a murit când Liviu avea doar 9 ani.  Tatăl s-a recăsătorit iar personajul nostru a ajuns în grija unei bunici care l-a crescut. După ce a terminat liceul, Liviu s-a angajat în Port. Nu ştim exact unde şi nici ce meserie a practicat. Nici nu are vreo relevanţă.  S-a căsătorit şi la scurt timp soţia i-a dăruit o fetiţă, Lavinia. Ca în tiparul clasic al poveştilor de gen, Liviu s-a întors mai devreme de la muncă şi şi-a descoperit consoarta în braţele unui alt bărbat. La acel moment, locuia cu soţia într-un apartament de la Casa de Cultură. S-a despărţit în final de soţia infidelă şi pentru  Lavinia a renunţat la orice pretenţii şi a lăsat apartamentul  fostei  consoarte. El a plecat pe străzi şi a început să îşi înece amarul în băutură. Între timp, Lavinia a crescut şi tot a încercat să îl ajute. Îl aducea acasă să se spele şi să mănânce, dar Liviu pleca imediat pentru a nu îşi lăsa prietenii devotaţi singuri, câinii. Şi, in special cel care i-a schimbat viaţa, Bursuc. Un căţel maidanez care a paralizat după ce un alt maidanez  l-a muşcat de coloană.  Liviu l-a cărat mult timp în braţe până când nişte oameni inimoşi i-au dăruit un căruţ pentru Bursuc.

 

Astfel  au apărut pe străzile Constanţei cele două personaje.  Liviu şi Bursuc, cel din urmă pedalând repede din cele două lăbuţe rămase tefere. S-au aciuat amândoi în gura de vizitare a unui tunel prin care trec ţevile calde ale R.A.D.E.T-ului. Undeva în părculeţul situat în faţa Sălii Sporturilor. Aici mâncau şi  dormeau, fiind ajutaţi de locuitorii din zonă. Între timp, fata lui plecase să muncească în străinatate.  În 2014, hingherii au venit şi în nebunia şi cruzimea lor, l-au smuls pe Bursuc din braţele lui Liviu. Chiar dacă în aceeaşi zi, oamenii din zonă  s-au mobilizat rapid şi au încercat să îl aducă înapoi pe Bursuc, căţelul nu a mai putut fi găsit. Ca într-o crimă perfectă, hingherii au reuşit să îl facă nevăzut pentru totdeauna pe Bursuc, care nu a fost găsit nici la adăpostul de animale. De unde atâta răutate şi de ce au procedat aşa cu un căţel pe jumătate paralizat, doar Liviu ştie probabil acum adevărul. Durerea a fost crâncenă pentru el şi a început să bea din ce în ce mai mult şi să nu mai mănânce. Nici nu mai ieşea aproape de loc din canalizare. Îşi găsise alinare vremelnică într-un motan de pripas, Tomiţă.

 

De la sfârşitul lunii decembrie 2015 şi până în februarie 2016, Liviu a stat neputincios şi aproape uitat în tunelul întunecos. Taxatoarea din parcare a venit într-o zi să îi aducă ceva de mâncare şi l-a găsit pe Liviu aproape mort şi mâncat de şobolani. A chemat salvarea , iar după ce medicul l-a consultat la faţa locului, a dat un verdict cutremurător. Liviu mai avea câteva ore de trăit. Neavând nici un act la el, salvarea l-a preluat şi l-a dus la spital, pe declaraţia taxatoarei  care a apucat să spună doar că este un om al străzii fără familie.  Vorbă spusă  la graba şi pe care, săraca, o regretă şi acum. De ce? Pentru simplu fapt că oamenii străzii sunt ai nimănui şi trupul nu le este revendicat. După vreo două zile, taxatoarea dă de un prieten de a lui Liviu şi îl pune la curent cu tragedia produsă. Bărbatul se duce la spital împreună cu ea şi şoc. Liviu a avut soarta lui Bursuc , dispărut. Nu era trecut pe nici un document, nici la urgenţă, nici la morgă.  Supoziţii la acel moment au fost. Liviu îngropat în acelaşi timp cu altă persoană abandonată într-o groapă comună a săracilor, sau Liviu scos la mezat pe câţiva lei şi transformat în obiect de studiu şi disecţie pentru studenţii străini. Soarta finală fiind tot groapa comună dar pe bucăţi sau incinerat. Pomana i-a facut-o doamna taxatoare.  În vara lui 2016, Lavinia a venit în ţară să îşi vadă tătal. Nici ea nu a reuşit să dezlege misterul  dispariţiei trupului neînsufleţit a lui Liviu. Zilele acestea, numele lui Liviu şi a lui Bursuc au fost pomenite din nou, de niste locuitori ai Londrei. Englezii l-au cunoscut pe Liviu si pe Bursuc, atunci când frecventau restaurantul  situat lângă canalizare. Aşa că au întrebat taxatoarea; Unde este Liviu ? Este la casa lui ? Referindu-se la canalizare. Şi aşa au aflat că Liviu şi Bursuc s-au regăsit şi sunt împreuna în veşnicie. Probabil strângându-se în braţe ca şi în fotografie.

 

Postat de Marius Știrbu

Cele mai citite

Informare Publică: Lipsă apă în localitatea Cumpăna!

Astăzi – 25 iunie 2024, s-a înregistrat o avarie la...

Terasa Madam Margot a ajuns ,,pensiune “ pentru oamenii strazii

Locatia era odinioara, un popas obligatoriu pentru o cafea...

Dupa aproape zece ani de la depunerea actelor pentru reabilitare… Vila notarului Soare intra in renovare

Demarata in forta (2014),  lucrarea a fost abandonata la...

Caracotea de la Zorile dă ordine precise

Stere Caracotea e un tip meticulos si tipicar. Angajatii (si...

Domeniul afaceristului Secarea

Sa ai o vila impozanta pe masura averii, deja...
spot_img

Pe aceeasi tema

Topicuri

Domeniul afaceristului Secarea

Sa ai o vila impozanta pe masura averii, deja...

Colectia de milioane! Masinile lui Odagiu, „bat” spre 2.500.000 Euro

Greu de crezut, dar colectia apartine unui afacerist local....

Bucovala & compania

Singur la masa, e usor abatut si cam trist. Cand...

Parca ar fi in ,,Clanul Sicilienilor”

Cand se intalnesc (chiar daca s-au vazut si cu...

Odagiu e prezent mereu la blocul de pe Primaverii

Isi parcheaza Bentley-ul peste drum, direct pe trotuar. In documentele...

Cum arata un teren aflat in proprietatea Primariei

In proprietatea privata a Primariei regasim aproape 4.000 de...

Odagiu isi vinde Bentley-ul Bentayaga

Cand il vezi la volanul SUV–ului de lux ai...

Categorii populare

spot_imgspot_img
Articolul precedent
Articolul următor