Un mandat ce se apropie de final. Ancuta Belu lasa mostenire la Mihail Kogalniceanu – dupa opt ani de guvernare, tone de gunoaie ce zac la margine de localitate. Nu putem fi acuzati de subiectivism atat timp cat imaginile vorbesc de la sine .
Sa stai opt ani si sa te faci ca nu vezi ce rasare in ograda ta, iar inainte de alegeri sa tii tot gunoiul sub ,, preș” nu e o atitudine demna de un edil. Tonele de gunoaie s-au adunat in zonele respective in ultimii 8 ani, ele fiind depozitate acolo de catre cetatenii comunei si de catre firma de mentenanţa a primariei care are in obiectul de activitate si salubritatea localitatii.
Referitor la faptul daca Belu stie despre existenta acestor gunoaie, primarul – conform legii asigură respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a prevederilor Constituţiei, precum şi punerea în aplicare a legilor, a hotărârilor consiliului local; dispune măsurile necesare şi acordă sprijin pentru aplicarea ordinelor şi instrucţiunilor. Are toate atributiile pentru a veghea la siguranta cetateanului, dar descoperi ca in fapt , lesuri de animale umflate de la caldura putrezesc pe camp la cativa pasi de comunitate. Toate acestea, intr-o situatie actuala sensibila ca si cea de azi.
Gunoiele sunt amplasate la distante mici de zona locuita – aproximativ 100-300 de metri de case. Faptul ca Belu nu ia masuri este ca si un accept pentru perpetuarea unei stari foarte periculoase. Valer Muresan – fostul edil al localitatii, considera ,, la fel de grav pe langa acceptul situatiei si – sa presupunem ca nu stie !”. Muresan apreciaza cel putin suspecta pozitia Garzii de Mediu – institutie care il verifica cel putin trimestrial sa nu apara depozite de gunoaie in jurul satelor care sunt in componenta comunei Mihail Kogalniceanu, iar acum parca a intrat in adormire. Revenind la situatia actuala, Belu nu a pomenit niciodata de aceste gunoaie, iar la sedintele de consiliu nu participa de 4 ani. Este greu de apreciat cantitatea de gunoaie, avand in vedere ca ele sunt de toate categoriile: de la gunoi menajer, continuând cu gunoi de grajd, moloz rezultat din demolari, cauciucuri, lesuri de animale. In functie de sat suprafata ocupata de deseuri este de la un hectar in sus. Valer Muresan are si solutia : curatarea de urgenta a zonelor respective, instalarea de posturi de paza pentru o perioada in acele locatii, mobilizarea politiei locale in identificarea si sanctionarea persoanelor care depoziteaza gunoie, de orice fel in zone nepermise, precum si infiintarea unei platforme comunale de gunoi de grajd care ulterior sa fie folosit ca ingrasamant natural pentru pasunea comunala.
M.S