Pe hartie se vrea intarirea controlului vamal de securitate si siguranta la trecerea frontierei si de fluidizare a traficului de marfuri in birourile vamale. Suna profesionist si cu dorinta de aplicare a legii. In fapt, nota interna deschide Cutia Pandorei. Direcția Generala a Vămilor (DGV), aflata in curtea ANAF, a hotarat oprirea operațiunilor de vămuire la birourile vamale de frontieră din Constanța și direcționarea acestor operațiuni la birourile vamale din interiorul țării.
Potrivit dispoziției, operațiunile acestea vor fi derulate la Biroul Vamal de Interior București, din sectorul 6 si la Biroul Vamal de Interior Ilfov, din sectorul 1. Potrivit DGV, decizia este aplicata ca urmare a depasirii timpului de așteptare pentru controlul de trecere a frontierei. Directorul general al DGV, Marcel Mutescu considera ca există la nivelul birourilor vamale de interior discrepanțe foarte mari în ce privește încărcarea de activități pe personal – majoritatea birourilor vamale de interior având un grad de încărcare sub media națională. Mutescu e ,,mut” atunci cand e intrebat de ce nu suplimentează personalul la Constanța și eventual să ia și alte măsuri pentru imbunatatirea timpului. In proportie de 80 % , firmele care aduceau containere cu marfă în București – Ilfov alegeau să facă vama în Constanța și nu în București. Dispozitia DGV va da o lovitura economica serioasa portului Constanta.
Firmele care importă containere de marfă pot face vama oriunde în UE. Dupa introducerea de restricții , o parte semnificativă a traficului de mărfuri se poate îndrepta către alte puncte de intrare în UE. De exemplu la vecinii bulgari ce tocmai finalizeaza lucrarile pentru infrastructura portuara ce va fi pregatita sa preia mai multa marfa cu destinatia UE. Revenind la vamuirea din Capitala, precizam ca Vama Constanța are dotări tehnice de nivel occidental și personal foarte bine pregatit. In viitor, Constanța va rămâne cu un număr foarte mic de operațiuni de import derulate. Ceva de genul 20 % din totalul operatiunilor vamale. Dezastru pentru economia portuara . Mai mult decat atat, se incurajeaza traficul de frontiera. Orice container care intra in port si care in loc sa fie verificat – scanat imediat ce iese din nava, va calatori liber pana in Ilfov. Intre Constanta si Ilfov, posibilitatea ca marfa sa fie schimbata sau sa dispara complet, este foarte mare. De la marfa ,,simpla” contrafacuta pana la drogurile de mare risc, tranzitul in plus ce apare intre port si Capitala, va fi ceva de genul ,,liber la contrabanda si la importul de deseuri periculoase”.
M.S