in

Procurorul Nita deschide drumul catre o Românie curata / Memoriul Asociatiei Stop Waste in analiza la Ministerul Mediului

Imediat dupa lansarea oficiala, comitetul director al Asociatiei Stop Waste a trecut la fapte. Prima actiune a constat in trimiterea unui memoriu catre toti parlamentarii tarii. Alesii au primit astfel informatii clare si solutii la obiect in domeniul protejarii mediului. Se doreste reformarea categorică a Gărzii Antiforestiere – un mare inamic al pădurii în sine, limpezirea cadrului legal și în special a lămuririi tehnologiei de exploatare a lemnului, pentru a evita ca pe calea unor Norme de aplicare să se lipsească de conținut legea însăși. Instituirea obligației de replantare efectivă corespunzătoare pădurii în situația unor exploatări care defrișează, plus crearea unui fond cu această afectațiune, care să fie accesabil de către Romsilva sau autoritățile locale în caz că operatorul nu își îndeplinește această obligație-pe principiul „garanției de bună execuție din construcții”.

In segmentul poluarii, concret, ca și soluție, este necesar să fie respectate Recomandările CE din cadrul Genval 8 -2019 în sensul acordării de competențe de tip politie judiciară unora din lucrătorii GNM în referire la investigarea infracțiunilor de mediu, astfel ca aceștia să poată lucra în echipe operative cu polițiștii sub supravegherea procurorului specializat. De asemenea, acordarea de competențe organelor statului privind dreptul și modalitatea de a face controale pe linia de activitate specifică, dotarea acestora cu tehnologie de detecție a activităților poluante, precum scannere, laboratoare fixe și mobile, acces la baze integrate de date la nivel național, precum cele legate de activitatea operatorilor economici, majorarea limitelor de sancționare penală și contravențională pentru faptele de degradare a mediului si completarea legii în sensul acordării de instrumente juridice care să permită refacerea mediului în zonele afectate, în maniera imediată și eficientă. Initiatorul acestei actiuni este presedintele Asociatiei Stop Waste – Teodor Nita. Primele semnale nu au intarziat sa apara si dupa o serie de discutii cu diferite grupuri parlamentare, memoriul a ajuns sa fie analizat si de catre specialistii din cadrul Ministerului Mediului. Asteptam si deciziile concrete. Respectiv modificarea legislatiei in domeniu, fapt ce va permite implementarea masurilor solicitate de Stop Waste.

M.S

Scris de Marius Stirbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Informare Publică: Lipsă apă în cartierul CET din municipiul Constanța!

Galeria de la Țară / Expoziția de artă vizuală BiVers