Rasnoveanu Marian a reusit intr-un timp foarte scurt sa treaca de la statutul de aparator al legii la posibil infractor. Astfel, prin ordonanța din data de 19.02.2020 s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la infracțiunile de import/export de deşeuri precum și a infracțiunii de folosire de acte nereale la autoritatea vamala.
Lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Gărzii de Coastă în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, lucrători din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor , lucrători din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscala – Direcția Generala a Vămilor au identificat și verificat un număr de 26 containere expediate de NEW HENNA TRADERS U.K. LTD. , din Regatul Unit al Marii Britanii ce aveau ca destinatar societățile comerciale SC RGV LUCKY STAR EXPORT SRL și SC PRODUCT DEVELOPMENT SRL din România. Toate aceste containere au fost deschise pentru verificare, fiind gasite in interior : valize cu diverse obiecte murdare și deteriorate, lămpi ruginite, veselă de plastic și de ceramică incompletă, uzată și murdară; ornamente de Crăciun sparte, instalațiile de luminat erau tăiate, lipsa cablului de alimentare cu energie electrică, constatându-se de fapt că acestea sunt DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electronice), aparate de epilat damă uzate și cu reziduri în interiorul acestora, abajur vechi și uzat, jucării de pluș bucăți de jucării murdare și stricate, echipament electric/electronic deteriorat, etc.
Cu privire la încărcătura din aceste containere, lucrătorii Gărzii Naționale de Mediu au concluzionat că acestea sunt deșeuri. Produsele cosmetice care au fost identificate în conținutul containerelor sunt considerate în legislația de mediu din România deșeuri cu conținut de substanțe periculoase ce pot afecta sănătatea umană și mediul înconjurător, intrucat ar fi putut ajunge în depozitele de deșeuri din România. În consecință, încărcătura din aceste containere a fost considerată deșeu și amestec de reziduri, ceea ce a dus la concluzia că este un transfer ilegal de deșeuri în conformitate cu Regulamentul CE din 2006. Din investigațiile efectuate a iesit la iveala faptul că din luna septembrie a anului 2019 și până la data ultimului control, NEW HENNA TRADERS U.K. LTD. din Regatul Unit al Marii Britanii ar fi expediat către cele două societăți din România aproximativ 100 de containere cu astfel de mărfuri. Alte doua containere au fost reperate in ultimele zile. Doi comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județean Constanța au întocmit punctul de vedere cu privire la conținut, prin care precizau în mod clar și fără echivoc că se interzice pe teritoriul Romaniei a mărfurilor second-hand în amestec cu deșeuri.
In acest context, comisarul șef Marian Rasnoveanu a luat decizia de a nu respecta măsurile impuse prin legea in vigoare – de interzicere la introducerea pe teritoriul României a mărfurilor second hand în amestec cu deșeuri în conformitate cu prevederile OUG 195 -privind protecția mediului. Astfel, a permis intrarea deseurilor pe teritoriul României neavând la baza nimic legal. In fapt, Rașnoveanu Marian a mintit vizavi de intentia Comisariatului General privind controlul celor două containere. Acest lucru nu s-a întamplat în realitate, iar la nivelul G.N.M. nu a fost primită și nici înregistrată nici o adresă cu privire la solicitarea de verificare în teren. Sefa de la Vama a devenit si ea imediat suspecta in caz. Filimon Adriana, în calitate de șef al Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud -Agigea, ar fi permis introducerea fara drept a deșeurilor din cele doua containere, având ca țară de proveniența: Anglia. Intr-un container se afla o cantitate de 10.600 kg , iar in cel de al doilea, conform documentelor, se afla o cantitate de 10.158 kg – in total 20.758 kg, expeditor fiind societatea comerciala New Henna Traders UK LTD, Nottingham. In acest moment, procurorii au dispus extinderea cercetarilor in cauza. Prin urmare ; Rasnoveanu Marian – va fi cercetat in continuare ca suspect pentru savarsirea infractiunii de: – contrabanda calificată, dar si pentru infracțiunea de abuz în serviciu. De asemenea, procurorii au decis continuarea urmaririi penale fata de Filimon Adriana – inspector vamal superior Biroul Vamal de Frontiera Constanta Sud, pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la folosirea de acte nereale la autoritatea vamală.
M.S