Regretatul mare critic de teatru și om de cultură Valentin Silvestru a lăsat într-unul din articolele sale informații, pentru noi aproape incredibile, despre viața culturală estivală la mal de mare din perioada de dinainte de revoluție.
Pentru turistul de astăzi aceste date par a fi de domeniul științifico-fantasticului.
Turiștii dar și constanțenii erau invitați, citez “ în somptuosul local al Teatrului de Stat, sub cupola vastă a Sălii Sporturilor sau la cocheta sală Fantasio din Constanța, în Grădinile din Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Costinești, în Teatrul de ceramică verde-albăstruie al Mamaiei sau în moderna Casă de Cultură din Mangalia.”
În anul 1962 la Constanța se inaugurează cinematograful “Republica”, cu o capacitate de 1000 de locuri acesta promitea să ajungă locul de întâlnire cel mai căutat pentru constanțeni.
Cu alte cuvinte avea să devină un simbol al orașului!
Constanța între timp a devenit un oraș fără simboluri… Cu o clădire a Cazinoului suferindă, muribundă, cu sediile teatrelor aflate aproape în paragină, grădinile de vară scoase din peisajul cultural orașul nostru este în comă!
Să revenim cu alte date statistice lăsate de Valentin Silvestru.
”Volumul reprezentațiilor impune respect și i-a scos unui vechi și reputat impresar german o exclamație admirativă atunci când a aflat că între 1 iunie și 15 septembrie au loc pe scenele litoralului 105 spectacole de drama și comedie, 21 de opera, 50 de operetta, 84 de estradă și concerte de muzică ușoară, 125 folclorice, 23 de circ.Mă rog, poate unul două în plus, poate patru cinci în minus, cifrele au aici un grad ridicat de elasticitate, iar schimbările în program sunt și ele destul de frecvente. Important este însă că s-a făcut primul pas spre considerarea stagiunii estivale drept un fenomen cultural de anvergură republican și că s-a trecut, organizatoric, la un plan artistic de calibru mare, întocmit și urmărit de forurile culturale centrale în colaborare cu cele locale” .
Se pare deci că această strategie gândită la nivel national funcționa!
Este la fel de drept că datele problemei s-au schimbat radical.
Dar dacă ne gândim că un alt simbol al orașului, marele poet Ovidiu a reușit în anul bimilenarului morții sale să dezmorțească, să scoată din letargie viața culturală a cetății și să aducă mulțumire și în rândul turiștilor și nu numai al constănțenilor, asta este dovada importanței culturii și în zilele noastre.
Fostul cinematograf Republica nu mai poate fi ce a fost, dar trecutul său poate folosi ca punct de plecare pentru noua sa identitate.
Să revenim la statistică. Cinematograful Republica a avut, după anul 1997 cel mai performant sistem de proiecție și audio.A fost pentru o vreme cinematograful cu cele mai mari încasări din țară.
La sfârșit de săptămână existau proiecții de film la care intrau peste 5000 de spectator pe zi!
RADEF București, secția Constanța avea încasări ce permiteau funcționarea intituției la nivel national, în sensul în care aici în perioada estivală se realizau cele mai mari încasări.A fost o perioadă în care secția de la Constanța a preluat cinematografele din județele Tulcea, Ialomița și Călărași, încasările de la cinematograful Republica acoperind pierderile acestora și aducând chiar profit!
Marile premiere cinematografice aduceau la Constanța cei mai importanți artiști ai momentului, vedete, echipele de realizatori și jurnaliștii cei mai cunoscuți.
Au existat momente în care sala cinematografului devenea neâncăpătoare primind chiar și aproape 1200 de spectator plătitori, atunci când erau 1000 de locuri în sală.
Bănuim că nu există cetățean al orașului, care fie că i-a trecut pragul sau nu a apucat încă să intre în sala de spectacol și care să nu fie nerăbdător să se bucure de schimbările aduse prin proiectul de reabilitare și reconstrucție al acestui simbol!
Este un lucru normal pentru cei care au avut aici prima întâlnire romantică, pentru cei care făceau tot ce era posibil, îngroșând cozile pentru a prinde un bilet la premieră, dar și pentru tinerii a căror alternativă rămâne multiplexul. În definitiv pe frontispiciu stă scris “Centru Multifuncțional Pentru Tineret”.
Un lucru este însă cert! Identitatea acestui cinematograf nu poate fi îngropată!
Rămâne la atitudinea autorităților decizia în ceea ce privește viitorul unui simbol al orașului nostru.