in

Rezultate notabile la nivelul structurilor aflate in subordinea Parchetului

Din anul 2011 și până în prezent, la nivelul structurilor aflate in subordinea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, au fost înregistrate şi soluţionate un număr de : 147 dosare penale privind săvarsirea infractiunii de “trecere frauduloasa a frontierei de stat”. Dintre care 54 dosare penale au fost întocmite pentru săvârșirea “infracțiunii de trafic de migranți”. Au fost cercetate : 933 persoane provenite in special din țările arabe, persoane care au trecut sau au încercat să treacă frontiera pentru a intra pe teritoriul Uniunii Europene, 109 dintre acestea fiind urmarite penal pentru săvârșirea infracțiunii de “trafic de migranți”.

Persoanele care călăuzesc migranţii în scopul folosirii acestei zone ca ’’poartă’’ de intrare în Europa sunt organizaţi într-o adevărată reţea transnaţională, activitatea fiind extrem de profitabilă din punct de vedere financiar, întrucât o persoană plătește o sumă cuprinsă între 3000 și 5000 de euro pentru a fi adusă ilegal pe teritoriul Uniunii Europene. S-a observat folosirea unei metode care demonstrează pregătire prealabilă, de natură militară, întrucât migranţii, pentru a nu fi detectaţi cu aparatura de termoviziune, fie se îmbracă cu materiale care maschează căldura, fie se deplasează câteva sute de metri, apoi se întind la sol pentru a-şi răci corpul şi a deveni mai putin vizibili în raza camerelor cu termoviziune, ceea ce îi face, evident, mai dificil de interceptat. Nita Teodor sustine ca pe lângă aspectul judiciar, migratia ilegala reprezintă un fenomen extrem riscant pentru siguranţa naţională a tuturor statelor Uniunii Europene, întrucât nu există nici o formă de control a persoanelor care intră pe teritoriul comunitar. În Istanbul – Republica Turcia, funcționează o adevărată „bursă a locurilor de muncă” în cadrul căreia se licitează, pe sume de ordinul zecilor de mii de euro, „un singur tip de loc de muncă” şi anume acela de “călăuză ‘’a unor grupuri de migranți.

Cei care acceptă slujba, contra cost, sunt instruiţi să devină lideri ai unor grupuri care ‘’forțează’’ frontiera externa a Uniunii Europene. Migranții folosesc, pentru a călători, documente contrafăcute sau ale unor rude, adevăratul scop al deplasării lor spre spațiul comunitar rămâne necunoscut, oricând un membru al unor grupări teroriste se poate disimula printre persoanele care fug din calea războiului.

Conform declaratiilor procurorului Teodor Nita – ,,Soluţia nu o putem oferi noi, ca reprezentanţi ai autorităţii judiciare, dar cu titlu de opinie, afirm că aceasta poate fi găsită doar în interiorul unui proces de pace real şi efectiv, pe care nu putem decât să ni-l dorim”.

M.S

Scris de Marius Stirbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Povesti din secolul trecut / Inginerul care primea pensie de la BNR pentru a – nu desena bani

Sediul Astra Asigurari a fost vandut