Cum pui pe butuci o institutie de stat ? Cu ajutorul unei alte institutii de stat, R.A.D.E.F. „RomaniaFilm”(aflata sub umbrela Ministerului Culturii) a ajuns in pragul prapastiei dupa ce Direcţia de Impozite şi Taxe Locale Sector 4 Bucuresti, i-a cerut insolvenţa urmare a unor impozite şi taxe neachitate.
Suma vehiculata e destul de consistenta, cateva milioane de lei. Dar asta mai putin conteaza cand statul isi devoreaza puii printr-un management cel putin discutabil. Din acest razboi fratricid exista si castigatori: firmele care au spatii RADEF in chirie. Firma Reno Franci e in carti acum pentru cladirea fostului cinematograf Bulevard. Inchis la inceputul anilor 90, cinematograful Bulevard a fost inchiriat firmei Reno Franci, aflata atunci pe cai mari sub bagheta lui Petrica Iordache. Un cinematograf de cartier, mic si inghesuit, a devenit un cochet magazin de mobila. Lucrarile de amenajare nu au costat putin, tocmai de aceea , din 2014 , Reno Franci se afla in proces cu RADEF pe termenii contractului de inchiriere , in special pe investitiile efectuate. Intrarea RADEF in insolventa vine ca o manusa societatii din Constanta. Astfel, firma are ocazia de a deveni in sfarsit proprietar pe spatiul din bulevardul Mamaia nr 169. Cu atatia ani de cand are cladirea in folosinta, renovarea , intretinerea si tot ce inseamna investitii , Reno Franci e in carti. Acum depinde si de juristul RADEF, asta pentru ca exista un chitibus. Fiecare contract incheiat de RADEF a continut si un paragraf ce stipula clar faptul ca in primii ani de la preluarea cinematografului, firma respectiva sa pastreze si specificul spatiului rezervand un anumit timp pentru proiectia de film. Mai pe inteles, dupa ce ai preluat fostul cinema, pe langa comertul desfasurat, in primii patru ani trebuie sa ai in program si ceva proiectii de filme pentru a pastra o perioada si specificul locatiei. A mai vazut cineva film la Popular in ultimii ani ? Lucru ce nu s-a intamplat in nici unul din cazurile de la tarm de mare. Si aici vorbim in cazul Bulevard, de Gradina Albatros din Mamaia, care a ajuns club aproape instant dupa inchiriere, precum si de fostul cinema Studio Popular- inchiriat de Avva Club si transformat in …club. Deci, daca iei la puricat termenii contractului, clar, nici una din firme nu s-a tinut de cuvant. Cum nu exista un jurist Talpan la RADEF, razboiul e pierdut, probabil inainte de a incepe. Dar mai exista totusi o mica sansa cel putin in cazul Popular. Aici, clar nu s-a tinut seama de termenii contractuali . Cei de la Avva s-au apucat de constructie, renovare penala insa dupa ce au demolat si ce era de rezistenta . Exista si un dosar penal. Norocul ar putea veni nesperat din partea adminstratiei locale. Printr-un suflet mare ce iubeste orasul( nu dam nume inca pentru a nu fi acuzati de partinire), persoana ce lucreaza in cadrul administratiei locale a demarat pe cont propriu o actiune de recuperare a Studioului Popular si transformarea lui intr-o institutie de cultura.
Referitor la Bulevard, ne abtinem. Asta pentru ca exista un proces pe rol, iar Reno Franci a pastrat si intretinut cladirea. RADEF „RomaniaFilm” este o companie constituita cu forma juridica de regie autonoma avand ca principal obiect de activitate proiectia de filme cinematografice (data înfiinţării ca regie autonomă: 1 august 1991 prin H.G. 530/1991). Regia practic detine in administrare 12 sali de cinematograf cu dependintele acestora. Imobilele si salile propriu-zise aflate in administrare constituie obiect al proprietatii private de stat. La Constanta intrand sub caciula RADEF : Gradina Albatros, Cinema Studio Popular si Cinematograful Bulevard. Restul au fost vandute la inceputul anilor 2000 printr-o ordonanta efemera data cu dedicatie, sau au ajuns, vezi cazul Republica, in subordinea administratiei locale. Despre Bulevard si Popular am vorbit, urmeaza Gradina Albatros din Mamaia.
Marius Stirbu