In primavara acestui an, Stere Samara prin Carmeco SA a reusit sa obtina autorizația de demolare pentru „Desființare pereți interiori la corpuri de clădiri parter C6, C9“ – Abator. Un prim pas in planul de obținere a acordului de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal pe care îl propun pentru un ansamblu rezidențial.
Pana atunci, Samara a trecut la treaba, iar fostul Abator isi numara ultimele zile.
Tot peretii de la interior au fost deja demolati. Pe ici pe colo au fost daramate si alte structuri, pe premiza ca – oricum, in final totul va disparea.
Din pacate, pictura murala de la intrare, opera de arta ce a rezistat eroic din 1936 – a inceput sa fie curatata de echipele de muncitori.
Imaginile arata cat de bine se construia pe vremuri. Ridicat in perioada interbelica, fara a fi vreodata renovat, Abatorul arata ca si structura – impecabil. Peretii, tavanul cu arcade, totul solid si fara crapaturi.
Podeaua are inca mozaicul original montat in 1933 la inceputul lucrarilor – si arată perfect.
Regasim si fantana arteziana ridicata in aceeasi perioada. Si ea va disparea.
Dupa reglemantarea PUZ-ului, totul va fi ras de pe suprafata pamantului, iar in loc vor aparea blocuri de 20 etaje. Beneficiari sunt Lidia Samara și Stere Samara prin firmele Sammarina si Metachim.
În 1933 a fost pusă piatra de temelie a celui mai mare edificiu industrial din Dobrogea – Abatorul de Export. Complexul a fost finalizat in 1936, la inaugurare fiind prezent şi regele Carol al II-lea.
M.S.