in ,

Teodor Nita lupta pentru salvarea Deltei Dunării

Chiar daca este un domeniu putin neobisnuit pentru zona justitiei, salvarea Biosferei Delta Dunării este una din prioritatile procurorului Teodor Nita. Acesta considera ca –  necorelarea (cu cerintele UE) legislației din Delta Dunării face ca această resursă extraordinară să fie distrusă rapid. ,, Spre exemplu, amenzile ar trebui  actualizate dinainte de aderarea la Uniunea Europeană. Asta pentru că, acum se plătesc amenzi de doi lei și se  fac prostii unde se câștigă colosal. Așa că în zone unde ar trebui să-ți facă agricultura ecologică se face îngrășământ chimic, se fac desecări aiurea, ceea ce presupune că,  în scurt timp când partea respectiva e distrusă – nu mai ai ce face” a declarat, vadit afectat, procurorul Nita.

Statisticile arată că locuitorii din zonă, plus turiştii, generează anual aproape 10.000 de tone de gunoi (circa 300 de grame pe zi pentru fiecare dintre cei 27.000 de băştinaşi şi cei peste 60.000 de turişti) dintre care doar mai putin de jumătate apare în scripte ca fiind transportat la un groapă de gunoi autorizată. Restul de 6.000 de tone care se „evaporă” anual din statistici înseamnă poluarea directă a celei mai mari rezervaţii din România.

La acest moment avem amenzi ridicole. Valoarea lor a fost stabilită prin Legea nr.82/1993 privind constituirea Rezervației Biosferei Delta Dunării, cu modificările și completările ulterioare nu a mai fost modificată din anul 2011. Valorile extrem de scăzute ale amenzilor, de la 35 lei la 100 lei pentru persoane fizice și de la 50 lei la 150 lei pentru persoane juridice, sunt de natură să încurajeze încălcarea prevederilor legale. Ceva se misca insa. Iar semnale de alarma de genul celor trase de Nita Teodor, ar putea duce la modificarea legislatiei. Astfel, Ministerul Mediului a pregătit un proiect de Hotărâre de Guvern prin care propune actualizarea cuantumului contravențiilor aplicate pentru încălcarea prevederilor legale privind protejarea Deltei Dunării. Odată cu intrarea în vigoare anoilor prevederi, valoarea amenzilor va crește considerabil. Proiectul de Hotărâre de Guvern conține 44 de contravenții care vor fi sancționate cu sume ce pot ajunge până la 25.000 de lei (circa 5.000 de euro) în cazul persoanelor fizice și 50.000 de lei (circa 10.000 de euro) în cazul persoanelor juridice.

Delta Dunării este cea de-a două deltă ca mărime și cea mai bine conservată din Europa, dispunând de o impresionantă diversitate a habitatelor și a formelor de viață (faună sălbatică) pe care le găzduiește. Delta Dunării este inclusă în Lista Patrimoniului Mondial Cultural și Natural UNESCO. Rezervația Biosferei Delta Dunării cuprinde delta propriu-zisă (2.540 kmp pe teritoriul României), Complexul Lacustru Razim-Sinoe, apele marine până la izobata de 20 m, albia Dunării între Cotul Pisicii și Isaccea și lunca inundabilă a Dunării între Isaccea și Tulcea, cu o suprafață totală de peste 5.000 kmp.

M.S.

Scris de Marius Stirbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Atenție, se oprește apa în mai multe zone din orașul Cernavodă!

Primăria Castelu / DISPOZIȚIA NR. 341 din 26 SEPTEMBRIE 2022