37.4 C
Constanța
luni, iulie 15, 2024

Terenul fostei sinagogi sefarde a fost vandut cu 220.000 euro

Dupa mai multe incercari de a vinde terenul pe un pret mai bun, Comunitatea Evreilor a trebuit sa lase din pret si astfel a gasit un comparator. Initial, la inceputul lui 2018 se astepta sa se obtina un 500 de euro pe mp. PUZ-ul din zona a dus insa rapid la scaderea pretului. Astfel, cei 521 metri au fost vanduti pentru 220.000 euro. Un 345 euro pentru mp. Terenul a fost vandut prin compensare de Comunitatea Evreilor din Deva. Pe terenul fostei sinagogi sefarde situat pe strada Mircea cel Batran , vizavi de SPIT Peninsula, a fost pana de curand o statie GPL . La acest moment, terenul asfaltat este folosit ca parcare de toti cei care au treaba in zona. Cumparatorul a avut parte si de o surpriza dupa ce a aflat ca nu poate ridica mai mult decat un P+2, conform ultimelor reglementari in PUZ-ul zonei. Asta chiar daca peste drum, SPIT se lafaie intr-o cladire noua ce are 3 etaje. Se pare ca proprietarul terenului , initial doritor de constructia unui bloc de apartamente, va trece la amenajarea unei vile P+2 . Sinagoga Sefarda a fost construita in anul 1908, pe strada Mircea cel Batran la numarul 18. Cladirea a fost singurul imobil gotic construit la Constanta. In perioada comunista, mai exact in 1989, aceasta cladire emblematica pentru zona peninsulara este demolata . Sefarzii sunt evreii de rit spaniol ce au emigrat la sfârșitul secolului al XV-lea din Spania și Portugalia în nordul Africii, în Italia, în Orientul Apropiat, în peninsula Balcanică și în Sudul României, ulterior și în Anglia, Olanda și America. Au vorbit vreme de sute de ani limba ladino sau iudeo-spaniola, bazată pe graiul castilian din Evul Mediu. La inceput a existat o mare problema in randul comunităţii evreieşti sefarde – faptul că ritul şi pronunţia cuvintelor ebraice erau diferite între cele două ramuri . Sefard si Așkenaz. Dupa razboiul de la 1877, un evreu de rit sefard a fost primarul orasului Cernavoda, medicul Leon Yarki. In Romania , majoritari sunt așkenazi. . Acestia din urma sunt evrei ce provin din vestul și centrul Europei, mai ales din țările germanice.

Au la Constanta o sinagoga ce se incapataneaza inca sa ramana in picioare. După aproape treizeci de ani în care a fost abandonată, vandalizată și transformată într-o ruină, sinagoga va fi reabilitată. Compania Națională de Investiții a alocat un milion de euro pentru refacerea lăcașului de cult evreiesc.

Mai tanar ca cel sefard, templul akenaz a fost construit în anul 1911, după planurile lui Adolf Linz, unul dintre arhitecții care și-a lăsat amprenta decisiv asupra Constanței, proiectând peste 50 de case și o bună parte din Piața Ovidiu. Sinagoga de rit așkenaz a fost ridicată în stil maur, la inițiativa lui Pincus Șapira, un comerciant evreu de ceasuri și bijuterii care era și furnizor pentru Casa Regală a României.

 

Cele mai citite

O resedinta pe masura averii / Raica Mugurel a inceput modificarea vilei Cerchez din zona veche

Cea mai impozanta cladire din Peninsula a ajuns in...

Oil Terminal cu o noua infatisare

Sediul administrativ de pe Caraiman a fost renovat si...

In sfarsit a gasit o intrebuintare / Talpes Jr. dă spectacole in fosta Gradina Tomis

Prin SC Alt Trend MG, juniorul Talpes Giuliano a...

Ce masina conduce George Simion de la AUR

Banuitor si circumspect, asa il putem evalua pe seful...

O masina pe masura lui Gabriel Comanescu?

De obicei – se compenseaza ceva, atunci cand umbli...
spot_img

Pe aceeasi tema

Topicuri

Colectia de milioane! Masinile lui Odagiu, „bat” spre 2.500.000 Euro

Greu de crezut, dar colectia apartine unui afacerist local....

Odagiu defileaza cu Rolls Royce-ul Spectre pe Tomis

Epatare e putin spus. O masina ce poate ajunge...

Odagiu e prezent mereu la blocul de pe Primaverii

Isi parcheaza Bentley-ul peste drum, direct pe trotuar. In documentele...

Ce masina conduce George Simion de la AUR

Banuitor si circumspect, asa il putem evalua pe seful...

O masina pe masura lui Gabriel Comanescu?

De obicei – se compenseaza ceva, atunci cand umbli...

Bucovala & compania

Singur la masa, e usor abatut si cam trist. Cand...

Il puteti gasi mereu pe Grivitei

Fostul vice are un program previzibil. Mereu -  dimineata...

Categorii populare

spot_imgspot_img