28.4 C
Constanța
vineri, iunie 21, 2024

Un altfel de articol / Usile vechi ale orasului

Traim intr-o epoca a uniformizarii. Cand ne referim la cladirile noi, exista o monotonie dictata de termopane, iar gusturile proprietarilor sunt anoste si identice de la casa la casa. Insa. Pentru cine are ochi sa vada, cladirile vechi ale orasului spun o poveste de demult. Simplu – prin usile majestoase si amprenta proprietarului ce a dorit sa fie altfel. Si multi au reusit sa strabata astfel veacurile.

Unele (usile) au si o suta de ani. Vremea a trecut si ele sunt la fel de trainice. Simple intrari in casa pentru unii, opere de arta pentru altii. Nediscutabil. Modernitatea vilelor cu termopane si fierul beton – oboseste privirea si te lasa ,, rece” atunci cand treci pe langa semetia afisata de proprietar.

Acum o suta de ani – exista mandria proprietarului, dar si arta usilor, iar fiecare casa avea amprenta si unicitatea acestor simple bucati de lemn. Nici o casa nu avea o usa la fel. In tot orasul, ca vorbim de 1890, de 1900 sau 1940, casele aveau propria identitate data de usa personalizata de la intrare. Preocupati de cele mistice – oamenii aveau grija ca usa sa aiba un semn distinctiv. Cu rol de aparare impotriva energiilor negative, ori de invocare a norocului. Tocmai de aceea descoperim usi cu semnul soarelui, cu paianjeni sau carabusi de metal. Inclusiv cu semne zodiacale

Doua materiale erau folosite. Fierul sau lemnul. Indiferent din ce erau facute, toate erau realizate trainic. Astfel, putem descoperi usi din lemn de la 1890 si care arata de parca ar fi facute acum un an. Sau usi din fier solid, grele, cu balamalele si clanta in perfecta stare. Si ele centenare.

Daca esti iubitor de arta si de lucruri vechi ce spun o poveste, orasul e o carte larg deschisa. Trebuie doar sa vezi. Si sa mergi pe jos. Din masina nu ai sanse. O mare parte din zestrea arhitecturala o gasim in zona veche. Dar mai exista case vechi superbe, ratacite prin spatele magazinului Tomis sau prin zona strazii Eminescu. Inca exista.

Nu pentru mult timp insa. Toti cei care cumpara o astfel de casa, o darama ( chiar daca este in perfecta stare) si construiesc in loc, o vila moderna – cubista, cu ferestre si usi din termopan sau din lemn stratificat.

Mai exista insa si cate o exceptie. Oameni ce apreciaza arta – chiar daca este vorba de o simpla usa de acum o suta de ani. Tocmai de aceea, in zona veche, am descoperit cu incantare, cel putin doua case renovate si care isi pastreaza usa – adusa la starea ei initiala.

M.S.

Cele mai citite

Domeniul afaceristului Secarea

Sa ai o vila impozanta pe masura averii, deja...

Programul casieriilor RAJA de Rusalii!

RAJA S.A. aduce la cunoștință consumatorilor din întreaga arie...

Cum arata un teren aflat in proprietatea Primariei

In proprietatea privata a Primariei regasim aproape 4.000 de...

Informare publică: Apă cu presiune scăzută în localitatea Valu lui Traian!

Astăzi – 18 iunie 2024, a survenit o avarie...

Fostul director financiar al CN APMC în vizită la APIA… Stelian Belu și sacoșa cu hârtii

A atins cel mai inalt prag profesional in 2009,...
spot_img

Pe aceeasi tema

Topicuri

Cum arata vila lui Nicu Halep – fratele Simonei

Familia Halep se afla in topul Forbes cu o...

Bucovala & compania

Singur la masa, e usor abatut si cam trist. Cand...

Parca ar fi in ,,Clanul Sicilienilor”

Cand se intalnesc (chiar daca s-au vazut si cu...

Modernizarea stației CF Valu lui Traian

CFR SA a primit cinci oferte la procedura de...

Si cand merge cu SUV-ul… Gigica este ,,Superior”

Exact asa este denumit varful de gama de la...

Terenul lui Felescu din centrul orasului

Proprietatea lui Mihai Felescu se afla la cativa pasi...

Noua masina a medicului Tudose Bogdan e una …veche

Tudose BogdanUn Corvette din 1990 a intrat in colectia...

Categorii populare

spot_imgspot_img